14.10.2009

E621 on yleinen aine misokeitossa

Otsikko kertoo olennaisen. Lupasin teille, että selvitän, onko natriumglutamaattia tosiaan niin yleisesti misokeitoissa, kuin olen alkanut epäilä. Olen kysynyt asiaa vasta neljästä helsinkiläisestä japsiravintolasta, mutta näyttää siltä, että misokeitto sisältää lähes poikkeuksetta natriumglutamaattia. En viitsi mainita näitä ravintoloita nimeltä, koska nämä muutamat leimautuisivat turhaan. Kannattaa siis kysyä itse asiaa ruokaa tilatessaan, näin paikat hoksaavat, että meitä asiakkaita todella kiinnostaa mitä syömme.Misokeiton lisäksi E621 löytyy surimipuikoista, jotka ovat aika yleinen täyte esimerkisi makirullissa.

Kun käyn itse sushilla, valitsen nykyään annokseni ilman tonnikalaa, surimia ja misokeittoa, mutta fiksuinta on tehdä sushia itse! Se on halpaa, helppoa ja E621-vapaata.

Vaikka en syökään misokeittoa japanilaisissa ravintoloissa, ei minun ole tarvinnut luopua misokeitosta kokonaan. Esimerkiksi ekokaupoista saa luomumisotahnaa, josta voi sekoittaa misokeiton itse. Kuumaa vettä kulhoon ja tahna perään. Hyvää on, eikä sisällä E-huttua :)

Psst... Lue myös postaukseni Sushi ja E621

19 kommenttia:

seeds kirjoitti...

Lisäänpä nyt kommenttini tännekin, kun säken kommentoin väärään postaukseen.

Kysyin MSG:n käytöstä Turun kauppahallin Kado Sushi barissa. Heillä kaikki muu on MSG vapaata, paitsi misokeitto.

Mutta: jos pyytää erikseen MSG-vapaata misokeittoa, he pyöräyttävät sen asiakaalle kymmenessa minuutissa, tai 10 min etukäteen soittamalla sen saa eteensä heti saapuessaan.

Aika hyvä jo tämäkin, ainakin noihin Stadin paikkoihin verrattuna:)

MissJ kirjoitti...

Miksei tonnikalaa?

Sannu kirjoitti...

Vinkkinä tamperelaisille (tai nopeimmalle sellaiselle):
jos sinulta uupuu vielä Rita Stiensin Totuus kosmetiikasta, niin nyt kipinkapin Kirjatorille, jossa yksi yksinäinen kappale odottaa noutajaansa vain 10€:n hintaan ale-/löytölaarissa!

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/2f939f88-51c2-4d73-8023-5dfd0937d8a7.aspx

Muru kirjoitti...

Tampereen Marusekista minulle kyllä vakuutettiin asiaa tiedusteltuani, että kaikki heidän ruokansa ovat MSG-vapaita (myös surimit?). Tosin kaikkien vastausten äänensävy on ollut kaikkea muuta kuin asiakaspalveluhenkinen, mutta tuskin nyt epärehellisyyttä sentään on liemessä mukana.
Olen jatkanut viikottaista ateriointiani siellä siis huoletta, vaikka toki itsetehty sushi on ihan varteen otettava kilpailija. Mutta se tunnelma ja superkohtelias palvelu! Lyömätöntä.

paula *ex migreenipotilas* kirjoitti...

Hyvänen aika, miten paljosta olenkaan säästynyt, kun en ole edes maistanut noita!

Mut miten enää uskaltaakaan mennä syömään minnekään?

Anonyymi kirjoitti...

Noora: Miten muuten se musta väri pysyi päässä? Olen ajatellut ostaa ruohonjuuresta värin, mutta mietin miten se pysyy.

Tarviiko sille olla pysyäkseen erillisen shampoot ja hoitoaineet?

NAM kirjoitti...

Kaikki E621-postaukset luettu ja nyt alkoi hirvittämään. Pakkaukset tehosyyniin siis! Kiitos tiedon jakamisesta Noora :)

Ilona kirjoitti...

Minua ihmetyttänyt yksi asia: miksi Luomu-tuotteeseen lisätään hiivauutetta. Olen aikaisemmista postauksista ymmärtänyt, että tämä on samaa ainetta kuin E621. Jos joku haluaa syödä puhdasta luonnonmukaista ruokaa, niin kai hän välttäisi myös hiivauutettakin. Tämän seikan huomasin Luomu-liemikuutioiden ja erään västikkään markkinoille tulleen kasvissosekeiton kohdalla.

Lottis kirjoitti...

Seeds, kiitos tiedosta, että Turun kauppahallista voi saada MSG vapaata misokeittoakin. Mä en ole sitä keittoa syönyt, koska mausta aavistin sen pitävän sisällään MSG:tä. Seuraavalla sushiaterialla täytyy kokeilla tuota MSG vapaata keittoa, koska 10 minuuttia ei ole aivan kohtuuton aika odotella keittoannosta. Siinähän ehtii vaikka piipahtaa ostamassa hallista muita herkkuja ja palata sitten ruokailemaan :)

Muru kirjoitti...

Ilona,
minä olen ihmetellyt ihan samaa!
Mutta muistaakseni Suomen elintarvikelainsäädäntö hyväksyy 2-3 lisäainetta myös luomutuotteissa, mikä on ihan skitsoa. Ja miksi niihin pitää laittaa juuri sitten se MSG???
Samoin olen ihmetellyt Valion luomukermoja, jotka on hylatettu. Asiakaspalvelu kertoi, että heiltä oli nimenomaan toivottu hylaluomuja, eikä luomuliittokaan ollut pistänyt vastaan.
Mutta eikö koko luomun ajatus ole mahdollisimman LUONNONMUKAISET tuotteet? Ei luonnossa taida hylamaitoa esiintyä kuitenkaan. Olen vissiin liian ortodoksinen.

Paula kirjoitti...

Älkää syökö tonnikalaa, älkääkä mielellään muutakaan tehokalastettua kalaa (jotka muuten kalastustavasta johtuen erittävät stressihormonia pilaten maun). Maailman meret on kohta niin ylikalastettu, että ei ole kalaa grammaakaan. Eilen oli luontodokumentti aiheesta Ykkösellä,uusittaneen lähiaikoina.

Eurooppaan pitäisi saada direktiivi, joka kieltäisi troolarit ja alkaa kansainvälisesti ajamaan yleisten vesien totaalista rauhoittamista kalastukselta. Atlantilta ei enää tonnikalaa saa.

Itse en ole vuosikausiin yllä olevasta syystä syönyt tonnikalaa.

toinen paula ja se *glutamaattilista* kirjoitti...

Miksikö hyväksytään? Kun teollisuus haluaa jotakin käyttää ja syyhän siihen on kannattava: kun asiakas syö samalla mahahappoja lisääviä aineita, tulee nälkä nopeammin ja pian hän tahtoo lisää sapuskaa, ihan mitä vaan on pakko saada. Jos on kyläinen, ei mene ruoka kaupaksi.,Tuo on huomattu kauan sitten - eihän ne muuten olisi lääkkeitä, kuten Hypochylin. On olemassa ihmisiä, joilla ei YHTÄÄN erity mahalaukusta suolahappoa ja siihen ne lääkkeet on keksitty. On vaan hirivittävän väärin syöttää niitä ruoan seassa kaikille!

Johanna kirjoitti...

Kysyit "japsiravintolasta"?

Kysyitkö myös kinkkikaupasta ja naapurin nekruilta?

Noora, Noora. Asiallinen postaus ei kaipaa muita ihmisiä halventavia sanoja, vaikka ei olisikaan heidän kanssaan samaa mieltä aromivahventeista.

Sad :(

Maria V. kirjoitti...

"Kysyit "japsiravintolasta"?

Kysyitkö myös kinkkikaupasta ja naapurin nekruilta?

Noora, Noora. Asiallinen postaus ei kaipaa muita ihmisiä halventavia sanoja, vaikka ei olisikaan heidän kanssaan samaa mieltä aromivahventeista."

Voi pyhä poliittinen korrektius! Ovatko nuo sanat oikeasti sinusta halventavia, vai oletko vain tottunut kuulemaan ne halventavissa asiayhteyksissä? Tulee mieleen jotkut feministit, joiden mielestä "nainen" on lähtökohtaisesti halventava ilmaus. Että kuka halvensikaan ja ketä...

Tuo sana itsessään ei halvenna ketään, jollei pidä "japseja" muita huonompina.

Ansku kirjoitti...

Noora: Juttuvinkkinä Munkkivuoren K-Market Munkki, jossa kauppias Peltosaari pitää valikoimissaan tuoretta luomulihaa tuoretiskissä ja jopa luomulimonadia. Miksei kaikki K-marketit seuraa perässä? Huomasin artikkelin uusimassa 5/2009 Luomulehdessä.

Anonyymi kirjoitti...

Työskentelin muutamia vuosia sitten Ichiban sushi-ravintolassa ja mietin mitä ihmeen valkoista jauhetta se pääkokki sinne soppaan työnsi. Kun kysyin asiasta, sain vastaukseksi epämääräisen vastauksen "salaisesta aineksesta". Nytpä viimeinkin selvisi mitä tämä mystinen valkoinen jauhe oli! Jälleen yksi syy lisää boikotoida kyseistä paikkaa, sillä minulle koko paikassa työskentelystä jäi erittäin huono muisto erinäisten syiden takia.

*hiivauutteesta valmistajalle* kirjoitti...

Hei Ilona ja muut!
Hiivauutetta valmistajat eivät miellä arominvahventeeksi, vaikka se on sitä. Kannattaisi laittaa palautetta, jos haluaa syödä ulkona tai jos haluaa käyttää niitä tuotteita. Esim itse en koskaan käytä niitä, niin en viitsi valittaakaan, kun en kuitenkaan ostaisi niitä, missä on maltodekstriiniä (kauheen monissa on...ja sehän voi olla muuntogeenistä, jos on maissista tehty).

järkyttynyt kirjoitti...

Eikä, olen aivan järkyttynyt nämä jutut luettuani. Onko tässä todella syy myös omaan sushihimooni joka pakottaa palaamaan viikoittain höyryävän misokeiton ja sushin ääreen???

Suositut tekstit