16.9.2009

Luomumuna ja -kana

Muistanette kesäisen luomukana-blogaukseni. Vietin tänään päivän luomuexperttien parissa ja sain vastauksia moniin kysymyksiin, esimerkiksi siihen, miksei luomumunia munivia kanoja myydä lihoiksi. Koska: munakanat ja lihakanat ovat eri rotuja. Kun munakanakana on muninut vuoden on se kuulemma niin laiha, ettei siitä ole kuin viillokiksi (tosin kyllähän jengi nytkin syö marinoituja kanasuikaleita hyvällä ruokahalulla, että ehkä luomukanasuikaleet tekisivät myös kauppansa?).

Tavallinen broileri syntyy ja päätyy kaupan altaaseen 35 päivän sisällä (varsinaista tehotuotantoa, huh). Luomuteuraskanan sen sijaan tulee olla vähintään 81 päivää vanha. Lisäksi luomukanat tarvitsevat kolme kertaa niin paljon tilaa kuin häkkikanat. Eli: luomukanojen rehuun kuluu yli puolet enemmän rahaa kuin tavallisten kanojen rehuun (koska luomukanat elävät sen minimissään 81 pv ja tavalliset broiskut 35 pv) ja lisäksi kolmannes luomukanoja vie saman tilan kuin triplamäärä häkkikanoja. Luomulihakanojen pitäminen yksinkertaisesti kannata.

Onneksi sentään luomumunien suosio on Suomessa kasvanut huimasti ja kaikkien kauppaketjujen luomumyynti yhteensä on parantunut vuodessa 18%. Eli lamasta huolimatta, luomun kulutus Suomessa kasvaa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Hienoa! Vielä kun saataisiin luomukanaa jostain... Toisaalta, ehkä me pärjäämme kanattakin, on sitä muutakin - ja parempaa - ravintoa tarjolla ihan riittämiin.

15 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Toisaalta, jos häkkikanalla on käytössään tilaa noin A4-kokoisen paperiarkin verran, ei sen kolminkertaistaminenkaan vielä kanan elämää paljoa paremmaksi muuta.

inkeroinen kirjoitti...

Tuo kanabisnes on kyllä niin surkeeta alusta loppuun että ahistaa ajatellakkin. En ole kyllä pitkään aikaan ajatellutkaan kun en kanaa(kaan) syö. Yök. ja eikös kana oo varsinaista terveysruokaa. Ainakin naistenlehtien mukaan. Mietin vaan että miten terveellistä voi olla syödä jotain sellasta, joka on kasvatettu niin vauhdilla!?!

Anonyymi kirjoitti...

Luomukanan olosuhteet ovat kurjat ja "normaalin" lihakanan olot vielä kurjemmat. En söisi kumpaakaan.

Karoliina kirjoitti...

samoilla linjoilla kuin aiemmat, onneksi en syö kanaa tai muutakaan lihaa enää.
raaka-ravinto kiinnostaa tällä hetkellä.

paula *luomulihapullia* kirjoitti...

Mut jos me kaikki, jotka munia ja kananlihaa käytämme, ostaisimme vain luomua, olisi eläinten maailma aivan toisenlainen:-)

Kananlihaa en olekaan syönyt sen jälkeen, kun sain mahan kipeeksi jostakin minuttipihveistä... Mut luomulihaa ja jopa luomumakkaraa ja -filettä syödään sit senkin edestä ja on hyvää eikä liian kallista;-)

Riikka kirjoitti...

Luomubroilerissa on myös se ongelma, että ainakaan Suomessa ei ole olemassa ns. luomueläimiä, vaan eläimet ovat ihan samoja rotuja kuin tavallisetkin tehotuotantoeläimet. Niillä on siis sama kasvuvauhti, joka tulee ilmi juuri broilereissa. Koska broilereilla on jalkavikoja ym. tosi paljon jo 35 päivän iässä, niin kuvitelkaapa millaisia ongelmat olisivat 80 päivän kohdalla. Vaihtoehtona voisi olla jonkun eurooppalaisen hitaammin kasvavan broilerikannan Suomeen tuominen, jos sellaisia on olemassa.

Anonyymi kirjoitti...

ja ne broilerit saisi olla karanteenissa jonkun aikaa, että ne saataisiin salmonellavapaaksi. Euroopassahan on kädet nostettu pystyyn jo aikoja sitten salmonellan suhteen.
-Basilika

Kirsi H. kirjoitti...

Minä hankin viime kesänä maatiaiskananan tipuja ja -munia ja nyt kotkottaa omatarvekanalassani 17 kanaa (ja osa kyllä kukkoja). Toissapäivänä nämä nuorikot pyöräyttivät ensimmäiset munat. Vain näin tiedän, että kanoilla on todella kanan arvoinen elämä. Asuvat tilavassa kanalassa ja ulkoilevat päivät pitkät tarhassaan ja myös vapaina pihamaalla.

Saman tarinan munituskanojen surkeudesta munituksen jälkeen olen kuullut. Ne kanat munivat pari vuotta ja ovat sen jälkeen kanttuvei. Tosin tiedän erään tyypin, joka ottaa munituskanalasta (tehokanala) aina munintansa loppupuolella olevia kanoja muutaman omatarvekanalaansa. Ja kas: kun kana saa hetken verran asustaa mieluisammissa oloissa, tepastella ulkona ja niin edelleen - se alkaa taas munia! Hänen pelastamansa kanat ovat munineet jopa 5 lisävuotta!

Näistä maatiaiskanoista muuten sanotaan, että voivat munia jopa 8 vuotta.

Maria V. kirjoitti...

Kirsi H. oon niin kade! Itselläkin on toisinaan mielessä käynyt, että mitäs jos hankkisi joskus kanoja. Sais onnellisilta ja terveiltä kanoilta munat ja toisinaan lihatkin. Mutta miten tällainen kaupunkilaistollo osaisi sellaisista huolen pitää...

paula *ei usko ennen kuin kokeilee* kirjoitti...

Salmonella tulee siinä soijassa, mitä rehutehtaalle tuodaan. Siitähän oli uutisissakin moneen kertaan mut silti ei ole kielletty soijan maahantuontia!

Mut jos ihminen sairastuu tavallisesta viljasta, kana pienempänä varmaan kuolee siihen?

On kyllä aikoihin eletty... Kana muuten tahtooo syödä MATOJA, voikukkaa, marjoja, TOUKKIA yms.;-)

Kirsi H. kirjoitti...

Kanat ovat myös käteviä marjapuskien alustojen siivoajia. Kuopsuttavat niin pirusti ja siistivät. Tosin jälkeensä jättävät kanankakkaa...

Kuvatkin ovat linkkejä täällä kirjoitti...

Kirsi H: yritin kirjoittaa Sinun blogiin, mutta ei vaan onnistunut. Mistä niitä kanoja saa, maatiaiskanoja? Mistä erotat kanatipun ja kukkopojan? Aikoinaan Oulun yliopistossa oli joku kiinalainen töissä niitä valkkaamassa. Silloin kerrottiin (muistaakeni Kalevassa juttu), et täytyy olla erityisosaamista siihen erotteluun ja kauhean nopeakin, mut sehän johtui tietysti siitä, et ei suomalainen (tohtori tais olla, en ole varma...) semmosta hommaa alkais tekemään, ei ainakaan niin halvalla;-)

"parkinssonin tautia kasvinsuojeluaineista* kirjoitti...

Onkohan jyväkanoilla ollut parkinssonin tautia koskaan? Lue linkistä uutinen - itse einakin tiedän sellaisia, jotka ovat käyttäneet jopa kotipuutarhassa Rounduppia ja sairastaa nyt parkinssonia...

Anttoo kirjoitti...

Tietääkö kukaan mitä niille laihoille vuoden ikäisille luomumunakanakanoille tehdään, jos ei edes viillokkia? Minkinrehua? Vai puristetaanko siitä heko-eko biolpolttoainerasvaa?

Anonyymi kirjoitti...

Entäs miten on kalkkunan laita? Onko niissäkin samanlainen tehokasvatus? Kananmunia ostan aina luomuna, ja kanaa en muuten syö, söin ennen kun sai sitä luomukanaa, tai ainakin mainostettiin että oli jonkun pienen tilan vapaan kanan lihaa, tiedä sitten.

Mutta entäs kalkkunaa? Sitähän saa muistaakseni luomuna, mutta onko sitten silti sitä häkkilintua?

Oi kyllä oli aikoja kun olin lapsi ja asuin maatilalla ja ja kanat juoksivat vaapana, lehmien ja lampaiden seassa. Se oli kuulkaas ihanaa aikaa. Eläimetkin teurastettiin tilalla eikä kuljetettu minnekään. Silti en lapsena suostunut lammasta syömäään, kun olivat niin söpöjä.

Suositut tekstit