23.3.2009

Voiko shampoon korvata ruokasoodalla?

Hain joulukuussa testihenkilöitä kokeiluun, jossa ideana oli selvittää ruokasoodan toimivuus shampoona. Etenkin netissä tällaisia no poo-sivustoja on paljonkin (esim. Elämäni ilman shampoota) ja olen, tai siis olin itsekin avoin ajatukselle,että dumppaan shampoon kokonaan, jos sooda toimii.

Ideana oli siis hylätä tavalliset hiustenpesuaineet kokonaan ja korvata ne ruokasoodalla ja omenaviinietikalla.

Testiin valittiin joulukuussa kolme henkilöä, jotka vein aluksi Hiusakatemiaan päänahka- ja hiusanalyysiin. Annikki Hagros-Koski (kuvassa vasemmalla) tutki tyttöjen päänahat ja hiukset todetakseen, että he soveltuvat testihenkilöiksi. Yhdellä kolmesta testaajasta havaittiin yllättäen päänahassa psoriasis (lue aikaisempi juttuni aiheesta) ja valitettavasti testin tekoa piti jatkaa kahdella testaajalla (kuvan naiset eivät ole soodapesutestaajat!).


Testin alkaessa kaksikon päänahkojen pH-arvoiksi saatiin melko oletettavat tulokset. Testaaja A oli edellisenä päivänä värjäyttänyt hiuksensa, joten päänahan pH oli 6,2, mutta testaaja Bn päänahan pH oli lähes ideaali, 4,8. PH 4,7 on Hiusakatemian mukaan terveen päänahan ideaaliarvo ja kaikki sen yli tai alle poikkeaa normaalista. Haastateltuani toista hiusalan ammattilaista (Goldwellin edustaja) sain selville, ettei ehkä aivan niin mustavalkoisesti kannata arvoihin suhtautua, mutta jossain siellä vähän alle viiden paikkeilla se terve päänahka kuitenkin on.

Molempien päänahat diagnosoitiin testin alkaessa siis terveiksi ja testi aloitettiin. Tyttöjen videopäiväkirjat paljastavat, ettei aina ollut kovin helppoa... Testaaja A vietti uudenvuoden Berliinissä ja voitte uskoa, että "liimaletti" pisti ärsyttämään! Nimenomaisena juhlapyhänä testaaja A pesikin hiuksensa useammin kuin kerran viikossa, joka oli antamani pesuvälisuositus.

Tapasin tytöt kahden kuukauden jälkeen testin aloittamisesta ja yllätyin: hiukset näyttivät tosi hyvältä!! Haastateltuani tyttöjä olivat he keskenään samaa mieltä siitä, että soodapesu kuivattaa päänahkaa, lisäksi molemmilla oli lievä hilseongelma. Hämmästyttävää oli kuitenkin se, että molempien hiukset näyttivät todella hyvältä, tässä todisteena henkilön A päänuppi, joka ei ole nähnyt shampoota kahteen kuukauteen.

Testihenkilön A päänahka näytti Annikin mukaan terveeltä, se ei punoittanut ollenkaan. Testaajan B päänahka oli paikoitellen punottava, mutta molempien hiukset näyttivät erinomaisilta! Ulkopuolisen silmin katsottuna soodapesun vaikutukset hiuksiin näyttivät siis positiivisilta, mutta ph-mittaus kertoi muuta. Molempien tyttöjen pH-arvot olivat päälle kuuden, joka tarkoittaa jo tulehdustilaa lähenteleviä arvoja. Henkilöllä A pH-arvot olivat korkeat jo ennen testin aloittamista (pH 6,2), mutta se johtui edellispäivän värjäyssessiosta, joka aina nostaa päänahan ph-arvoa hetkellisesti. Henkilön B pH-arvot olivat ennen soodapesua 4,7 ja kahden kuukauden jälkeen oltiin jo reilussa kuudessa. Ei hyvä siis.

Hiusakatemian Annikki suositteli tilanteen korjaamiseksi tietenkin capillaarihoitoja, joihin tytöt eivät kuitenkaan halunneet. He ovat nyt palannneet ymmärtääkseni tavallisiin hiusrutiineihinsa, ja ehkä saatte heiltä kommentteja blogaukseni perässä, jos teillä on kysymyksiä, joihin en itse osaa vastata.

Mikä siis on soodatuomioni? Annikin kommentteihin ja tutkimustuloksiin mielipiteeni perustaen: kertaluontoisesta soodapesusta ei ole haittaa. Jos olet vaikka kesämökillä ja shampoo loppuu, saat hiukset kyllä puhtaiksi ja kiiltäviksi ruokasoodalla ja omenaviinietikalla. Mutta älä käytä näitä aineita pitkässä juoksussa, sillä aineet kuivattavat päänahkaa liiaksi. Shampoot on keksitty ihan syystä :) Kannattaa kuitenkin muistaa, että shampoitakin on erilaisia: sellaisia, jotka sisältävät scheissea ja sellaisia, jotka eivät sisällä. Sertifioitu luonnonkosmetiikka on shampoissa(kin) paras valinta, itse käytän esimerkiksi Laveran, Urtekremin ja Dr. Hauschkan shampoita, jotka eivät sisällä silikoneja, parabeenejä, keinotekoisia hajusteita tai ympäristöön jämähtäviä kemikaaleja (esim. EDTA).

Että näin. Haluaisitteko lisää testejä? Minkälaisia? Mitä testataan seuraavaksi? Saa ehdottaa!

52 kommenttia:

Maria V. kirjoitti...

Soodapesun tarkoitus käsittääkseni on siirtyminen vesipesuun. Olisi tietysti hauska kuulla onko sellainen kellään onnistunut =) Itse olen muutaman viikon nyt kokeillut, ja suht hyvin onnistun viikon pitämään soodapesujen välillä (shampoolla pesin joka toinen päivä). Yllättävän hyvin pelkällä kuumalla vedelläkin liimaletti paranee.

Olisi kiva kuulla tarkemmin miten testihenkilöt pesivät tukkansa, laittoivatko etikkaa päänahkaan vai tavallisen hoitoaineen tapaan vain latvoihin? Sinänsä jos soodapesu tahtoo emäksistyttää päänahkaa, voisiko etikan määrän lisääminen auttaa?

Jonna kirjoitti...

Olis mielenkiintoista tietää millainen päänahka on niillä, jotka on olleet pelkällä vesipesulla tuon soodalla shampoosta vierottautumisen jälkeen. Löytyisiköhän ketään, joka haluais itsensä käydä testauttamassa? Mä olen itse palloillut shampoiden ja soodan välillä. Soodapesut on kyllä hyvä keino vierottautua shampoosta ja siirtyä sitten luontaistuotteisiin. Voisko saada juttukoostetta erilaisista hiustenpesumahdollisuuksista ja tuotteista? Plussat ja miinukset, tuotteiden saatavuus, hinnat jne. Esim. shampoopala, jauheshampoo, pesupähkinäliuos ja sitten perinteisemmät. Etkös Noora pessyt ainakin joskus jauheella? Itse olisin siitä tosi kiinnostunut. Oliko toimivaa pidemmässä käytössä?

LauraL kirjoitti...

Testataan seuraavaksi laktoosi-intoleranttien luomumaitotuotteiden sietokykyä, kaasuvaara!

Elina kirjoitti...

Minä kyllä kävisin mielelläni testauttamassa päänahkani. Pesen hiuksiani nykyään pelkällä vedellä, ja ihan hyvältä tuntuu. Säännölliset soodapesut jätin taakse jo aikoja sitten, kun totesin sen kuivattavan ihan liikaa.

Anonyymi kirjoitti...

kiitos postauksesta :)
itse pesin samaan tapaan hiukset noin 2-3 kk ajan, ja vaihdoin takaisin shampoopesuun kun päänahkaa kutitti (kuten myös ennen soodakokeilua, mutta ehkä vielä enemmän) ja hiuksia irtoili huolestuttavan paljon.
tosiaankin on varmasti parempi käyttää "luonnollisempia" shampoita, siis laveran, dr. hauschan ja mitä kaikkia niitä nyt on, suomalaisiakin...
pelkkää vesipesua en siis ole kokeillut, taitaa kestää aika kauan että hiukset tottuu puhdistumaan pelkällä vedellä, jos niin käy(?).

Ansku kirjoitti...

Minua kiinnostaisi tietää, että käyttävätkö nämä ihmiset, jotka pesevät hiuksensa pelkästään sooda-viinietikalla tai vedellä, hiustenmuotoilutuotteita. Jos käyttivät, niin saiko muotoilutuotejäämät hiuksista pois näitä pesumenetelmiä käyttämällä? Huomioitavaa on muotoilutuotteiden alkuperä, oliko L'Orealia vai Laveraa?

anon kirjoitti...

"Hiusakatemian Annikki suositteli tilanteen korjaamiseksi tietenkin capillaarihoitoja" -TIETENKIN xD

Hiusakatemia on kusetus

Anonyymi kirjoitti...

Jaa a, kaksi ihmistä ei ihan riitä vakuuttavaksi otokseksi :/

Saturnina kirjoitti...

Kuivattavaksi ja sävyttäväksi havaitsin minäkin soodapesun. Sitä paitsi se on hankalaa levittää.

Vesipesulla pärjääviltä haluaisin kuulla, miten sen onnistuu pitämään? Olin jonkin aikaa melkein pelkällä vesipesulla, mutta sitten oli varmaan jotain hiuslakkaa hiuksissa tai jotain, jolloin piti tehdä järeämpi pesu, ja sitten olikin rasvatasapaino taas poissa.

Anonyymi kirjoitti...

Itse siirryin pelkällä vedellä pesemiseen viime kesänä kun olin mökillä ja enkä halunnut lotrata kemikaali shampoita järveen. Eli olin n. 2kk ilman shampoota, uin joka päivä järvessä ja hiukset plus hiuspohja pysyivät todella hyvinä pelkästään sillä. (yleensä jouduin laitamaan hiuksiini mitä erilaisimpia kosteutus mönjiä koska minulla on luonnonkiharat hiukset(kiharoiden hiuksien ainoa miinus puoli on se että ne on todella kuivat) Kun kaverini kehuivat hiuksiani ja kysyivät mitä aineita käytän niihin, kiinnitin huomioni vasta silloin etten ole laittanut 2kk mitään mönjää hiuksiin. Sen jälkeen jatkoin vesi pesuja kotonakin kraana vedellä, eron huomasi, mutta muutaman kerran jälkeen hiukset "tottuivat" hana veteen ja näyttivät ja tuntuivat todella hyviltä! :) Muutamia kertoja olen laittanut hiuksiin olutta, oliiviöljyä ym. Vesi pesen hiukset n. 2-3 kertaa viikossa joskus kertakin riittää.

Anni kirjoitti...

Juu, kai tosiaan noiden 'no poo' sivustojen ideana on se, että soodastakin luovutaan lopulta kokonaan. Kerran viikossa kuulostaa mustakin aika tiheältä soodan käytöltä. Ja siitä etikasta jäi tosiaan pohdituttamaan, että en usko sen olevan tässä se vaarallinen asia, jos sitä käytetään laimeana liuoksena hiusten latvoihin.

Itse oon nyt ollut muutaman viikon ilman shampoota, mutta kämppikseni jo helmikuun alusta asti. Itsellä on selkään asti ulottuva tukka, ja mulla tuntuu takkuilevan tää homma tällä hetkellä melko pahasti. Sooodalla hiuksista tuli kyllä ihanan kiiltävät, sileät ja pehmeät. Saa nähdä kauanko tätä onnea kestää. Kämppikselläni taas on tosi lyhyt tukka (hän on poika), jota hän huuhtelee melkein joka päivä, koska urheilee. Hänen tukkansa on ollut tosi hyvän näköinen koko ajan, ja itsekin on ollut varsin tyytyväinen kokeiluun. Soodalla hän on tainnut pestä kaksi kertaa koko aikana. Its3e en kuitenkaan haluaisi lähteä jokapäiväiseen tukan kasteleen, kun tän pituisen letin kuivuminen kestää aika monta tuntia, ja föönilläkin avustettuna tukan laittoon menee melkeimpä se tunti. Muotoilutuotteita en itse käytä kuin ihan silloin tällöin.

Anonyymi kirjoitti...

En ole käyttänyt vähän yli kolmeen kuukauteen shampoota.Olen pessyt vain vedellä.Hiukset näyttävät mielestäni puhtailta, mutta minulla on hilsettä melko paljon, ja välillä hiukset haisee hieman. Itselleni tämä tuntuu kyllä olevan parempi vaihtoehto kuin shampoopesu.En ole enää niin liimaletti kuin ennen.

Anni kirjoitti...

Hammastahnatesti ois muuten aika kiva. Siis tyypit lekurille tarkastukseen ennen ja jälkeen ja sitten porukka käyttämään luomuhammastahnaa.Ois tosi mielenkiintoista tietää, miten esim. fluorittomuus vaikuttaa hampaiden kuntoon, ja sekin miten tavallisesta hammastahnasta luopuminen vaikuttaa hampaiden ulkonäköön ja vaikka tummentumien kertymiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Se soodapesu on tosiaan tarkoitettu pelkäksi siirtymävaiheeksi shampoon käytöstä vesipesuun, joten pitkäaikaista käyttöä sille ei pitäisi ehtiä tulla.

Itse kokeilin alkuvuodesta käyttää Ekolon shampoojauhetta, joka sekoitetaan veteen ennen käyttöä. Jauhe oli helppokäyttöistä ja pesi hiukset silkinpehmeiksi. Miinuksena melko vahva haju (jotakuta toista voi tosin miellyttää, itsellä on vaan herkkä nenä) ja hiuksiin tuli käytön aikana vahamainen pinta, jonka tosin olisi voinut saada pois samoilla huuhteluilla mitä no poo -keskusteluissa kerrotaan. En siis käyttänyt huuhteluaineitakaan tuon jauheen kanssa, kun se tuntui riittävän yksinäänkin.

Elina kirjoitti...

Anni: Kannatetaan!

Mulla ainakin tavallinen tahna aiheutti muutaman kuukauden luomuilun jälkeen niin hurjan reaktion suussa, että olisi mielenkiintoista tietää, onko sellainen yleistäkin.

Allison kirjoitti...

Mä olen muutaman kerran pessyt tukan pesupähkinäliuoksella. Puhdasta tulee, liuos hakkaa esim. Laveran Lemon milk -shampoon, jota käytän tavallisesti. Miinuspuolena on se, että latvat kuivuu: näyttivät hieman hamppuisilta hoitoaineesta huolimatta. Litku valuu myös helposti silmiin, ja se kirvelee!!

retrogee kirjoitti...

Olen kuullut kehuja palashampoo+viinietikka -yhdistelmästä. Osaako kukaan sanoa, toimiiko tuo ja onko se hyväksi päänahalle ja hiuksille? Periaatteessa (luonnonkosmetiikka)palashampoohan toimii tavallisen shampoon tavoin (käsittääkseni..?), mutta viinietikkakohta vähän epäilyttää. Kokemuksia kenelläkään?

Kanerva kirjoitti...

^ retrogee, itse käytän Sitrionellan palashampoita (hamppu-turve ja teepuu vaihdellen) ja olen tykännyt tosi paljon! Hiukseni ovat ihan lyhyet, joten en varsinaisesti hoitoainetta tai hiussuomujen sulkemista tarvitse, muuten käyttäisin omenaviinietikkaa shampoopesun perään, toimii kuulemma tosi hyvin.

Tässä linkki Sitrionellan sivuille (myydään esim. Ruohonjuuressa):
http://www.juurikasvu.org/smf/index.php?topic=3948.0

Ja tässä pari luomuhiushoitoketjua jos jotain kiinnostaa:

http://www.juurikasvu.org/smf/index.php?topic=3948.0 (shampoopalat ja yrtit)

http://www.juurikasvu.org/smf/index.php?topic=1038.0 (luonnonmukaiset hiustuotteet)

tainituuni kirjoitti...

Minua kiinnostaisi testiin erilaiset luomukosmetiikkatuotteet. Kuten tavallistakin kosmetiikkaa, tätä on monenlaatuista ja olisi kiva kuulla testituloksia ettei tarvisi kaikkea ostaa itse ja todeta hyväksi/huonoksi. Lopputulos riippuu tietty käyttäjästäkin mutta vinkkiä ainakin voisi saada! Tavallisesta kosmetiikasta löytyy käyttäjäkokemuksia roppakaupalla mutta luomukosmetiikasta ei kovinkaan paljon ainakaan suomalaisilta sivuilta. (Nyt lähti mielikuvitus lentämään ja haaveilen jopa sivulle liitetystä luomukosmetiikkadatabasesta johon käyttäjät voisivat lisätä käyttökokemuksiaan, huimaa!) :)

Kaura kirjoitti...

Mielenkiintoista! Hiusakatemia ei tosin herätä luottamusta. Olisi mukavaa kuulla toisen, asiantuntevan tahon näkemys esmes tuosta päänahan pH:sta. Miksi se poikkeaa terveen ihon pH:sta, joka on noin 5,5?

Lottis kirjoitti...

Mäkin kannatan hammastahnatestiä. Omat kokemukset täysin fluorittomasta tahnasta ovat päättyneet valitettavasti hammaslääkärin poran surinaan, mutta yhden hengen otanta ei missään testissä voi antaa luotettavaa kuvaa, joten lisää siis testejä aiheesta ehdottomasti! :)

Itse käytän parhaillaan apteekista saatavaa suomalaista Salutem-tahnaa. Luonnonkosmetiikkaa tämä tahna ei ole, mutta koska se ei sisällä Na-lauryylisulfaattia, se ei vaahtoa ja polta limakalvoja hajalle. Oma suu on ollut tuon tahnan käytön aikana loistavassa kunnossa, ei aftoja tai polttelevia ikeniä. Hampaita pestessä refleksit eivät myöskään pakota nielemään tahnaa, toisin kuin tavallista hammastanaa käyttäessä ja tämä on mun mielestä lohdullista, kun fluoritahnaa kuitenkin joudun käyttämään, jos en halua tehdä lähempää tuttavuutta hammaslääkärin poran kanssa.

Marsu kirjoitti...

Glossy.fissä on luomukosmetiikka-arvioita myös.

Urtekramin shampoot ovat olleet tosi hyviä!

Ansku kirjoitti...

Tainituuni: "Nyt lähti mielikuvitus lentämään ja haaveilen jopa sivulle liitetystä luomukosmetiikkadatabasesta johon käyttäjät voisivat lisätä käyttökokemuksiaan, huimaa!"

Tietokanta löytyy jo. www.glossy.fi. Siellä on jo joitakin luomukosmetiikkatuotteita, ja eikun itse lisäilemään lisää!

Anonyymi kirjoitti...

Hammaslääkärini sanoi, että fluori on ehdoton hampaiden kiilteen pysymiseksi. Fluoria saadaan joistakin ruoista, juomavedestä sekä hammastahnasta. Jos ihmisellä on kiille vaurioitunut, hammaslääkäri määrää lisäksi vielä fluoritabletteja. Eli jos et käytä fluorillista hammastahnaa, varmista, että sitä fluoria nyt jostain tulee. Muutoin ei vanhana ole enää hampaita. Ilman hampaiden pinnalla olevaa kiillettä bakteerit pääsevät tekemään reikiä.

tainituuni kirjoitti...

No niinpä tietty onkin! Olin jo unohtanut glossyn kokonaan! Kiitti muistutuksesta! :)

ritu kirjoitti...

Käytän Vihreä kosmetiikka -nimisen valmistajan palashampoota ja huuhtelen hiukset silloin tällöin omenaviinietikka-vesi-seoksella. Etikka tekee hiukset pehmeiksi! Pientä rasvoittumisongelma on havaittavissa. Shampoo poistaa rasvan lähinnä vain hiusten päältä (pään päältä), jolloin hiukset ei näyä likaisilta, mutta takaraivolla on rasvainen kohta. Kaksi ketaa vaahdottaessa ongelma on pienempi.

Hiukset rasvoittu mielestäni ihan yhtä nopeasti kuin tavallisen shampoon kanssa, vaikka aluksi tuntui ettei tarvitsisi pestä niin usein. Pesen hiuset noin 1-2 kertaa viikossa, yritän tarkoituksella pitää välin pitkänä ja pidentää sitä entisestään. Jos olen urheillut ja käyn suihkussa, hieron hiuksiani kuumalla vedellä, mutten pese niitä. Tuntuu ihan hyvin toimivan, ja pesuvälin voi pitää pidempänä. Olisi kyllä kiva päästä eroon kaikista mömmöistä, mutta pitkän ja paksun pehkon kanssa eole hirveän kiva tosiaan olla joka päivä kastelemassa hiuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, mieleeni tuli oitis että olisiko satunnaisesta soodapesusta apua hiusten rasvoittumisongelmaan? Omat hiukset on pakko pestä joka päivä jos aikoo ihmisten ilmoilla liikkua... Mutta se joka päivä peseminen ei tietääkseni tee kauhean hyvää hiuspohjalle, tai värjäys ainakin haalenee nopeammin. Toisaalta urheilen lähes joka päivä ja talvisella käytän pipoa, hiukseni ovat kohtuu lyhyttä mallia, joten nämäkin varmasti näkyvät... ja lisäksi tämän luonnonkiharan kanssa ei pärjää ilman kunnon muotoilutuotteita.

Iines kirjoitti...

En ole löytänyt hyvää shampoota sen jälkeen, kun vaihdoin ensin tavallisiin marketin hajustamattomiin shampoihin. Hiukset alkoi haista tunkkaiselta ja rasvoittua nopeammin (pesin joka toinen päivä ennen). Kokeilin ensin System4:n shampoota, joka ei auttanut, vaikka tarkoitettu rauhoittamaan päänahkaa. Apteekin Selukol-lääkeshampoo auttoi hajuongelmaan, mutta sitä voi käyttää vain ajoittain. Seuraavaksi ostan jotain luonnon kosmetiikkaa, mutta olen skeptinen. Vuosia sitten en tykännyt Ole Hyvän Merilevä-shampoosta: se ei levittynyt koska ei vaahtoa yhtään ja haju oli paha. Ihmettelen miksi vain lääkeshampoo tekee niin pehmeiksi ja oikeaan suuntaan taipuviksi hiukset.

Silli kirjoitti...

Minäkin olen ymmärtänyt soodapesun vain välivaiheena kohti pelkkää vesipesua.

Tosin sitä olen ihmetellyt, että miksi välivaiheessa pitäisi käyttää soodaa, sehän kun on aika vahvaa ainetta.. Eikö välivaiheessa luulisi jonkun miedon pesuaineen toimivat paremmin, kun päämääränä kuitenkin on se että päänahka ei tuottaisi enää samaan malliin talia..? Jotenkin tuntuisi että soodan kaltainen vahva aine vain ärsyttäisi päänahkaa ja saisi sen tuottamaan talia vain lisää.
Olisi kiva jos joku viisaampi osaisi tähän vastata..

Hiusakatemia ei kyllä hirvittävästi luottamusta herätä, varsinkin sen perusteella mitä olet sieltä kertonut. Onko todella niin, että terveen hiuspohjan ph olisi alle viisi? Terveen ihon ph:han on ymmärtääkseni noin 5,5. Ja muutenkin mittauksen suorittajan olisi suonut olla jokin luotettavampi taho, mistä voi tietää olivatko tulokset oikeita? Ehkä Hiusakatemia vain yritti myydä tytöille niitä kapillaarihoitojaan.

sanna kirjoitti...

Vesipesuun siirtymisen myötä olen jättänyt myös muotoilutuotteet pois. Hiukset ovat vesipesujen johdosta paljon helpommin muotoiltavat ja taipuisammat. Hiuslaatuni on liukas ja ohut. Ainoastaan joskus juhliin mennessä käytän luomutuotteita muotoiluun. Tuotteet lähtevät hiuksista vesipesussa pois. Kiireessä käytän toisinaan hiustenkuivaajaa, mutta myös sen tarve kampauksen tekoon on vähentynyt vesipesuun siirtymisen myötä.

Laura kirjoitti...

Huonosti on luonto ihmisen taas suunnitellut. Onneksi on vihdoinkin shampoot keksitty (ja tietenkin capillaarihoidot), aika kauan ihmiset joutuivatkin ilman selviämään. Mahtoiko olla jatkuva tulehdustila päänahassa luolaihmisillä.

Miksei muuten sitä psoriaasi-henkilöä voinut ottaa testiin mukaan? Oishan se ollut kiva nähdä vaikutukset siinäkin päässä.

Itse pesen satunnaisesti palashampoolla tai soodalla, usein kuitenkin pelkällä vedellä. Hiukset on vahvemmat ja paksummat kuin aikana jolloin käytin tavallista shampoota ja hoitoaineita. Muotoilutuotteita en juurikaan käytä.

Anonyymi kirjoitti...

Luolaihmisillä mahtoi olla luteita, kirppuja, täitä yms. ja ehkä vielä jotain sukupuuttoon kuolleita...

without-poo kirjoitti...

Moi, olen blogiasi seuraillut sivusta jo tovin ja joskus kommentoinutkin, tosin eri nimellä.

Mitä tähän sepustukseen tulee - fiilis on vahvasti sellainen, että sitä ei oikein tiedä, miten päin olla hiusjuttujen kanssa, mitä tukkaansa oikeasti voi pistää ja mitä ei. Olen ollut no-poolla nyt 44 päivää, soodaus vakiintunut kerran viikkoon ja vaihtelevaa touhuahan tämä on. Tämän kuitenkin luettuani olen miettinyt, pitäisikö strategiaa muuttaa.. vähän sellainen tuntuma, että on oikeasti vaikea sanoa, millä kannattaa kuontalonsa pestä ja millä ei. Ja kipeäksi kun en kuitenkaan itseäni halua shampoosta maksaa. Noh, kaipa se tästä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei muuta kuin palashampoo -testi seuraavaksi! Palashampoiden ja -saippuoiden tulee tietenkin olla kokonaan luonnonaineksista. Palashampoista ja -saippuoista ei jää myöskään muovipulloa jätteeksi :).

sarri kirjoitti...

En tiedä, onko tää jo näissä kommenteissa mainittu, mutta mua kiinnostais testata mineraalimeikkejä; eri merkkejä, eri mineraalipitoisuuksia...
Ei muuta ko muutama huono- ja/tai herkkäihoinen koekaniini kehiin ja testaamaan, auttavatko mineraalimeikit esim. pintakuivaan tai sekaihoon.

Saturnina kirjoitti...

Fluorista muuten, olen lukenut sen suuntaista, että se voi etenkin liikaa saatuna vaurioittaa kiillettä, ja tehdä sen pehmeämmäksi. Paras hampaiden suoja on olla syömättä sokeria ja valkoisia jauhoja, ja muuta ravinneköyhää ruokaa.

Olen itsekin huomannut sen, että hampaiden pintaan ei edes juuri jää mitään mömmöä pois pestäväksi, kun syö terveellisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen blogi, löysin sen vasta vähän aikaa sittenja kahlailen sitä nyt läpi.

Minua kiinnostaisivat vauvoille tarkoitetut tuotteet, vauvat kun eivät voi itse päättää mitä iholleen tai sisuksiinsa saavat...

Anonyymi kirjoitti...

Onko kukaan kokeillut tehdä itse suopayrttishampoota? Sopisiko se soodapesun ja shampoon sijasta, jos ei halua kokeilla pelkkää vettä?

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe! Minua kiinnostaisi, että onko jatkuva etikkka-/sitruunahappohuuhtelu haitaksi päänahalle? Minä käytän palashampoita ja huuhtelen laimealla sitruunahappovedellä. Ja hiukset tykkää! Tiedä sitten mitä päänahka sanoo, mutta oma tuntuma on, että se voi paremmin kuin ennen palashampoita, ei enää hilsettä ja kutinaa. :)
-Tintti

Sirpa kirjoitti...

Tämä tieto aiheuttaa mussa ristiriitaisia tunteita. Olen ollut sooda-etikkapesuilla lokakuusta ja mun päänahka ja hiukset ei ole ehkä koskaan voineet niin hyvin. En ole mittauttanut pH:ta, mutta mun päänahan kutinat on lakanneet ja se ei tunnu kuivalta. Hilsettäkään ei ole. Miehelläni on hilseongelma suorastaan poistunut sooda-etikkapesujen myötä, hän tosin joutuu lisäämään etikan veteen laimennettuna vähäksi aikaa päähänsä ennen soodapesua, kun mä käytän etikkaa vain huuhteluun. Mä en erityisesti hiero soodaa päänahkaan mitenkään pontevasti, en tiedä voiko se auttaa siihen, ettei päänahka kuivu niin kovin. Pesen kahdesti viikossa, olen yrittänyt harventaa väliä ja tavoitteena soodasta ja etikastakin luopuminen ja siirtyminen pelkkiin vesipesuihin, mutta kolmisen päivää pesun jälkeen saapuva rasvaisuus saa mut aina sortumaan uuteen soodapesuun :D Olen koukussa! Mutta sampoiden aikaan, vaikka kokeilin kaikkein miedoimpia ja luomuimpia, mulla oli aina hirveästi kutinaa ja tuntui, että piti pestä kauhean usein. Voisi sitä kai harkita kokeilla pestä jollain tosi miedolla sampoolla tai saippualla harvemmin.

Honey kirjoitti...

Ehdotan testausaiheeksi "paaston vaikutus ihon kuntoon". Itse olen atoopikko ja herkkänahkainen. Jos haluan ihoni nopeasti huippukuntoon, olen syömättä viikon. Tai no, en nyt ihan syömättä, mutta nestepaastolla; juon vettä, teetä, paljon (luomu) mehuja. Iho kirkastuu, kutina hellittää ja punoitus katoaa.

Olisi mielenkiintoista kuulla miten paasto vaikuttaa muille tai esim. akneihoon.

Sara kirjoitti...

Kiitos taas mielenkiintoisesta aiheesta. Selvittelin samaa viime kesänä tuskastuneena ainaisiin hiusongelmiin. Voisitko Noora selventää miten päänahan pH-arvot mitattiin Hiusakatemiassa? pH-liuskalla, elektrodilla vai jollain muulla menetelmällä? Ja montako mittausta tehtiin tuloksen toteamiseksi?
Kokemuksesta voin sanoa, että pH-mittaus esineen pinnasta on hankalaa. Liuska on ensisijaisesti tarkoitettu nesteiden pH-arvojen mittaamiseen ja sen tulos on vain suuntaa-antava. Elektrodi vaatii myös vähintään vesitipan mitattavalla pinnalla antaaksen tuloksen. Ja silloinkin vesitipan pH-arvo vaikuttaa osiltaan tulokseen.(Pääkaupunkiseudun veden pH-arvo on yleensä neutraalin 7 kieppeillä).

Johanna kirjoitti...

Kiinnostavia tuloksia, mutta herättävät kysymyksiä. Ensinnäkin, miksi päänahan pH:n pitäisi olla 4,7 eli paljon muuta ihoa alhaisempi? Se sama iho jatkuu kuitenkin kasvoihin, ja niissä pH:n pitäisi olla jotain ihan muuta. Ja esimerkiksi rasvoittuvan päänahan sampoon pH on kuuden paikkeilla.

Toiseksi kiinnostaisi tietää, miten paljon soodaa koehenkilöt käyttivät testin aikana. On aika suuri ero siinä, käyttääkö puoleen litraan vettä puoli teelusikallista (mikä on ihan riittävä määrä) vai kaksi ruokalusikallista soodaa.

Mutta loppujen lopuksi tällä tuskin on väliä. Kuten moni muukin kommentoija haluan minäkin huomauttaa, että soodapesu on usein välivaihe pelkkään vesipesuun siirryttäessä. Soodan ja etikan kanssa läträäminen on kuitenkin sen verran hankalaa, että helpomman vaihtoehdon kemikaaleja sisältäville sampoille löytää kyllä vaikkapa ekokaupasta. Tuskin kukaan haluaa ehdoin tahdoin näiden kanssa jatkuvasti läträtä :)

Joku taisi kysyä, miksi pelkkään vesipesuun kannattaa siirtyä soodan ja etikan avulla. Minulla se ainakin helpotti siksi, että ne puhdistavat päänahan liasta (eli hajusta) mutta eivät tee siitä nitisevän puhdasta poistamalla ihan kaikkea rasvaa. Vaihtoehtohan olisi esimerkiksi laimentaa sampoota vähitellen.

Näin muutaman vuoden vesipesukauden jälkeen minulla ei tee mieli tuhrata suihkussa aikaa hiusten kanssa häsläämiseen yhtään pidempään kuin on pakko, eikä onneksi enää tarvikaan.

Anonyymi kirjoitti...

Minuakin kiinnostaisi kovasti tuon sitruunahappohuuhtelun vaikutukset hiuksiin. Itse nimittäin teen koruja ja syövytän juotostöhnät/ liat pois hopeasta liottamalla niitä kuumennetussa sitruunahappoliouksessa. Tuntuu olevan siis aika tujua ainetta.

Anonyymi kirjoitti...

Siis ei kai kukaan sitruunahappoa hiuksiinsa laita!! Mä pesen sillä astianpesukoneeni tms.
Sitruunamehua kyllä laittaisin, eikähän ole helpompi annostellakin.

Laurenzia kirjoitti...

Mulla pian vuosi viimeisestä sampoopesusta ja olen HYVIN TYYTYVÄINEN. soodalla pesen viikon- puolentoista välein, hiukset on tuuheat, päänahka ei kutia eikä hilseile.

Vesipesuja on välissä, ja silloin huuhtelen viinietikka-vedellä, niin tämä paksu, lantiolle ulottuva pehko kuivuu siedettävässä ajassa, itseasiassa huomattavasti nopeammin kuin ilman.

Mä kyllä omasta kokemuskesta suosittelen

Anonyymi kirjoitti...

Pieni pettymys tämä juttu. Kahden henkilön otoksella ei juhlita, varsinkin kun toisen lähtötilanne oli epänormaali. Vedit Noora vähän turhan tiukat johtopäätökset yhden sopivan henkilön otoksella. Lisäksi olisin toivonut tietoa mitä muita hiustenhoitotuotteita testihlöt käyttivät samaan aikaan, oliko molempien hiukset värjätty, millä annostuksella pesut tehtiin jnejne... Tästä "testistä" ei vaan kerta kaikkiaan voi vetää mitään johtopäätöksiä, vaikka Hiusakatemia sittenkin olisi luotettava mittalaitos, mitä moni tuntuu epäilevän.

Itse olen muutamia kuukausia ollut ilman shampoota. Ensin annostelu oli vajaa t-lusikallinen/2dl vettä ja etikkaa vähän vähemmän. Tätä kerran noin viikossa. Nyt olen ollut vähän yli kuukauden ilman sooda-etikkaa ja homma toimii vesipesulla. Täytyy kyllä ihan pestä kunnolla eikä pelkkä huuhtelu riitä. Lähtötilanne oli se, että rasvalettiäni sai pestä joka päivä. Mitään väriaineista tai muotoilujuttuja en ole käyttänyt. Shampoo tuntuu suurelta kusetukselta...

Noora kirjoitti...

SORI ETTÄ VASTAAMINEN ON KESTÄNYT!!

Maria V:Laittoivat koko päähän, ei vaan latvoihin. En osaa sanoa etikan määrän lisäämisestä...

Jonna:En ole pessyt jauheella. Juttutoiveesi on kyllä hyvä. Vielä kun olisi aikaa toteuttaa se :( Yritän!!

LauraL:hehheheeeeeee....

Ansku:Ymmärtääkseni käyttivät, ihan jotain peruskamaa ja irti lähti!

Anonyymi:No maksa meille sitten kunnon koeryhmä ja testihenkilöt :) Tällä mennään, kun tää on harrastus.

Anni:Hyvä testi-idea, vielä kun saatais siihen vapaaehtoisia ;)

Tainituuni:Database-tyyppinen systeemi löytyy jo: Glossy.fi! Arvaa mitä me tarvittaisiin? Kemppari-lehti tai nettilehti, jota toimittaisi kourallinen toimittajia. Mä en enää riitä!!!

Laura:En halunnut ottaa mitään riskejä psori-pään kanssa, eikä testihenkilö sitäpaitsi itse enää halunnut mukaan testiin, kun kuuli psoristaan.

Without poo:Niin, soodajuttu ei ole vaan se hiusten tuntuma, vaan päänahan kunto on asia, jota on itse vaikea arvioida.. En osaa sanoa mikä on fiksuinta, luonnonshampoo vai ei :(

Sarri:Mun sisko on juuri löytänyt hyvän sarjan, josta blogaan pian!!

Saturnina:JUURI NIIN!

Anonyymi:En ole kokeillut tuota, enkä osaa siis suopayrttisysteemistä mitään sanoa...

Tintti:AArgh en osaa sanoa tuohonkaan mitään, apua apua tarvitsen apua blogin ylläpitämiseen!!

Sirpa:Kuulostaa hyvältä. Veikkaan, että jos pää ei kutia, hilseile tai punoita, ona kaikki hyvin. Mun koehenkilöillähän oli molemmilla hilsettä ja toisella punoitustakin.

Honey:Hyvä idea. Muistissa on :)

Sara:pH mitattiin sellaisella kepukalla, joka antoi mittalaitteeseen lukeman. Selkeää :)En osaa selittää paremmin! Elektrodilla siis, oletan? Ja lukemat mitattiin 4-6 kohtaa päätä, eli monesta kohdasta.

Johanna:Suhde oli 1 rkl soodaa ja 1 dl vettä. Tosin testaajat saattoivat tehdä litkusta halutessaan myös tahnamaisempaa eli laittaa vähemmän vettä. Mutta siis 1 rkl soodaa viikossa.

Anonyymi:Ei kahdella henkilöllä tietenkään tehdä tiedettä. Tämä on suuntaa-antavaa testailua.

Annostus oli yläpuolella mainittu ja huuhtelussa suhde oli sama, 1 rkl etikkaa ja 1 dl vettä.

Noora kirjoitti...

HIUSAIHEET KIINNOSTAVAT SELKEÄSTI TEITÄ TODELLA PALJON! PALATAAN NÄIHIN JONKINLAISEN TESTIN MUODOSSA...

Anonyymi kirjoitti...

1 rkl soodaa 1 dl:aan vettä on aivan liikaa. Mieluummin sitten niin päin että pesee kaksi kertaa viikossa laimeammalla liuoksella, esim. 2 tl soodaa/2-3 dl vettä.
Mitä siirtymävaiheeseen tulee, eikös se kestä usean kuukauden? Testihenkilöt käyttivät soodapesua kaksi kuukautta. Ihan normaali siirtymävaiheeseen sopiva juttu siis. Mutta edelleen korostaisin laimeampaa liuosta.

Anonyymi kirjoitti...

Ariluki ja kirjoittaa.......

Tästä ei ota kukaan selvää.....
Juupas eipäs keskustelua.......
Ei kiinosta..... kiitos kumminkin!

Inkivääri kirjoitti...

Minä en oikein ymmärrä miksi immeisen päänahan pitäisi olla hapan, kun muuten ollaan neutraalin 6.5 pH alueella. Mihinkähän se perustuu?

Suositut tekstit