24.3.2009

Ole tarkkana hiusvärisi kanssa!

Hiustenvärjäyksen riskit tuntuvat olevan ainoa asia, josta eri tutkijat, kemistit ja asiantuntijat ovat samoilla linjoilla. Hiusvärit ovat stydiä kamaa etenkin, kun niiden vielä annetaan vaikuttaa päänahassa pitkiä aikoja ennen poishuuhtelemista. Pahimmillaan lopputulemana saattaa olla jotain tällaista:


Tämä kuvapari on Iltalehden sivuilta ja kyseisen turkulaisnaisen tapaus on jo toinen tapaus Suomessa, johon törmään puolenvuoden sisällä. Kysymys kuuluu: onko teitä useampikin, joille on käynyt näin? Jos on: meilaa minulle osoitteeseen kemikaalicocktail@gmail.com.

Tässä ote Iltsarin uutisesta:

"Hän laittoi viime heinäkuun lopun perjantaina tukkaansa uuden värin. Maanantaina alkoi iho oireilla. Ensin nousi otsaan patti, sitten turposi koko naama. Korvalehdistä tuli tuplakokoiset makkarat ja päänahasta alkoi vuotaa visvaa. Iho lähti ja silmät muurautuivat umpeen.
- Olin ihan paniikissa ja pelkäsin että jään tällaiseksi".

Anja Nystén, jonka Kemikaalikimara-kirjasta Kempparissa on ollut puhetta aikaisemminkin, kirjoittaa näin: "Hiusvärit ovat kosmetiikan voimakkaimpia ja herkistävimpiä kemikaaleja. Arviolta 80 % hiusväreistä sisältää herkistävää, synteettistä pigmenttiä parafenyleenidiamiinia (PPD) tai sen johdannaisia. Muita allergiaa aiheuttavia aineita ovat resirsoli ja siitä muokatut yhdisteet. Suhtaudun hyvin epäillen hiusväreihin, joiden väitetään olevan luonnollisia ja aiheuttavan vain vähän allergioita. Hiusten värjäys kun ei oikein onnistu ilman synteettisiä aineita tai ainakin värivalikoima on kovin pieni".

Olen mainostanut Kempparissa teille kampaajani käyttämiä Organic Colour Systems-värejä. Ne eivät sisällä ammoniakkia, parabeeneja, sulfaatteja tai muoveja. Tuotteita ei myöskään ole testattu eläimillä ja värit ovat vegaanisia. Mutta Nystén ei anna armoa kyseiselle sarjalle vaan kirjoittaa: "Tuote (Organic Systems) sisältää yleisesti herkistymistä aiheuttavan aineen tai sen johdannaisia. Jos on jo herkistynyt PPD:lle, tuotetta ei voi käyttää lainkaan, sillä seurauksena voi olla hyvinkin voimakas allerginen reaktio".

Kiinnostavaa. Kampaajani totesi viime käynnilläni, että joku lukijoistani oli käynyt hänellä testaamassa, josko Organic Colour Systemsin värit sopisivat hänelle, sillä hän ei ollut vuosiin voinut käyttää mitään hiusvärejä saamiensa allergiareaktioiden takia. O.C.S. sopi kuitenkin hänelle hyvin ja tyttö sai pitkästä aikaa kirkkaamman värin hiuksiinsa. Värisarjasta saattaa siis olla iloa, mutta aina kandee miettiä, onko pakko tai tarpeen värjätä. Itse olen ajatellut olla värjäämättä ainakin kesän yli (viimeksi värjäsin ennen häitä joulukuussa) ja saa nähdä, ehkä lopetan värjäämisen ihan kokonaan, ei tuo kuvapari siihen ainakaan suoranaisesti rohkaise...

108 kommenttia:

san kirjoitti...

Hiusväreissä on aina kehoitus testata ainetta pienellä ihoalueella. Varmasti käytännössä moni jättää sen tekemättä, mutta silloin pitää varmaan myös katsoa peiliin jos jotain haittavaikutusta ilmenee?

Anonyymi kirjoitti...

Lukeehan noissa hiusväripakkauksissa aina, että pitäisi testata ainetta ensin iholle. Moniko sitten tekee niin, se on eri juttu.

Edith kirjoitti...

Minäkin olen harkinnut, että lopettaisin värjäämisen kokonaan. Olen värjännyt säännöllisesti 18 vuoden ajan... Pääasiassa vaalentanut.
Nyt koetan pitää pitkän tauon aina värjäysten välillä, esimerkiksi 4 kk... Mutta kun mun tukka on ihan hiiren värinen! Siis harmaa. Oon koettanut kasvattaa hiuksia pitkiksi, jotta saisin ne edes kauniille letille tai ponnarille.

noa kirjoitti...

Onneksi on henna! Tosin, alan puolen vuoden hennailujen jälkeen taas laiskistua.. Samalla oma juurikasvu on niin ällöttävän väristä, että pitäisi jatkaa, huoh.

Viimeisimmässä Kauneus Ja Terveys-lehdessä oli muutamia pieniä artikkeleita ekoliikkeistä, joukossa kampaamoja. Kiinnostavaa...

Anonyymi kirjoitti...

Hitto! Olen käyttänyt Herbatintin värejä siinä uskossa, ettei niistä ole mitään haittaa, kun ovat luonnonmukaisia, eivätkä edes testattu eläimillä. Little did I know... Paras kun oppisi rakastamaan itseään omanvärisissä hiuksissa, ja värjäyksen voisi jättää sikseen. :(

Anonyymi kirjoitti...

Heh, lopettaisin minäkin hiusten värjäyksen jos se oma luonnollinen väri olisi ylipäänsä VÄRI eikä maantietä tai betoniseinää muistuttava yritys. Olisipa luonnostaan tummanruskea tai musta tukka!
-M

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen ollut viime vuoden toukokuusta värjäämättä hiuksiani kyllästyttyäni ainaiseen värjäysrumbaan. Alku oli värjäämättömyydessä kaikista vaikeinta aikaa, hommaa helpotti kuitenkin viimeinen värjäys joka oli lähellä omaa hiuksen väriä. Hiukseni ovat melko tylsän vaaleanruskeat mutta kiiltävämmät ja paremmin voivat kuin aiemmin värjättynä!
-Ansku

ritu kirjoitti...

Miks monen mielestä se hiirenharmaa on värinä niin ruma? Miksei se vois olla kaunis? Noh, ainakaan hiusvärinvalmistajat ei sais niin suuria voittoja. Harvalla on luonnostaan ihan "puhtaan" värinen tukka (punainen, blondi, ruskea, musta), ainakaan meidän eurooppalaisten rodussa. Monella on sekoitus.

Itsekin olen omasta mielestäni "harmaa", koska tukkani on (vaalean)ruskea. Muilla perheenjäsenilläni on tummanruskeat tai mustat hiukset, mutta itse olin lapsena vaalea, teininä hiirenharmaa ja nyt ruskea. Mutta silti en ole värjännyt moneen vuoteen huksiani, sävyn taisin laittaa noin 1,5 v sitten. Eipä ne sävytkään mitään myrkyttömiä ole, mutta juurikasvua ei niin paljon erota kun vanha väri samalla haalistuu.

tt kirjoitti...

Noora, kerroit, että organic colour systemsin värejä ei ole testattu eläinkokein. EU:ssa myytäviä/valmistettavia valmiita kosmeettisia tuotteita ei ole saanut testata eläinkokein vuoden 2004 jälkeen. Raaka-aineiden testauskiellot tulivat voimaan tänä vuonna ja vaikeimmille testeille 2013. Mitään kosmetiikkaa ei siis enää testata eläimin ja luonnonkosmetiikan on täytynyt/täytyy edelleen nojata samoihin testeihin kuin muun kosmetiikan ennen kuin uusi kosmeettinen tuote pääsee markkinoille.
Hennasta EU:n tieteellinen komitea on antanut lausunnon:
The SCCP is of the opinion that the information submitted is insufficient to assess the safe use of the substance as a hair dye.
To exclude a clastogenic potential of Henna Rot (Lawsonia inermis), additional testing with batch 1271 is required. An additional in vitro chromosome aberration test or (preferentially) an in vitro micronucleus test should be performed. In case of a positive result, appropriate in vivo genotoxicity testing has to be considered.
Eli ei se kaikki luonnosta tuleva välttämättä ole automaattisesti turvallista. Allergian lisäksi luonnonaineiden on todettu aiheuttavan syöpää (tarpeeksi suurella altistuksella) ja yllä tiedekomitean raportinkatkelmassa kerrotaan, että kromosomihäiriöitä epäillään. Luontokin osaa siis aikamoisia myrkkyjä ja haitallisia aineita valmistaa, esimerkiksi sitruunasta eristettävän hajusteen limoneenin on todettu olevan pysyvä ja olevan erittäin myrkyllinen vesieliöille. Ainetta löytyy todennäköisesti kaikista sitruunan tuoksuista luonnonkosmetiikkavalmisteista...

Lopuksi vielä: ostan luomua ja vältän prosessoitua, mutta luonnonraaka-aineiden automaattiseen autuuteen joka asiassa en usko.

Paula kirjoitti...

Olen itse miettinyt, että olisiko oma hius paremman värinen, jos ei aikanaan olisi edes alkanut värjäilemään hiuksia. Tuttavani kotona liityttiin kunnalliseen vesijohtoverkkoon ja ennen luonnostaan punaiset kiharat alkoivat muistuttaa maantienväriä... Ilmeisesti kupari vedessä oli hiuksia värjännyt. Se nyt sitten on eri asia, että oliko se kupari terveellistä sisäisesti nautittuna. Tuskin.
Nimimerkillä iloinen kunnallisesta vesihuollosta...

Anonyymi kirjoitti...

Joo en minäkään kokisi tarvetta värjätä, jos nämä hiukset ei olisi harmaat. Harmi ettei se lapsuuden blondi väri jäänyt. Tampereella olen käynyt yhdellä kampaajalla, joka käyttää luonnonmukaisempia värejä. Muistaakseni, koska allergisoitui aiemmin työssään. Ongelmana vaan o n se, että jos ei itse osaa sanoa minkä mallinen tai värinen tukka näyttäisi hyvälle niin lopputulos ei kauheasti miellytä. Kaikista parasta on mennä kampaajalle joka näkee mikä asiakkaalle sopii. Haelsingissä varmaan on asiat paremmin tässäkin asiassa. Toisin en ole kyllä Tampereen tilannetta pariin vuoteen tarkastanut.

Noora oletko muuten katsonut sellaisen dokumentin kuin All jacked up-Hungry for the thruth? Itse en ole vielä katsonut kuin trailerin youtubista. Joskus mainitsemasi Mike Adams siinä ainakin esiintyy. Täytyy kyllä tässä joskus katsoa se, vaikka ei siinä vältämättä ole uutta tieto kempparin lukijoille.

Maria V. kirjoitti...

Minä lopetin hiusten värjäämisen jotain 6 vuotta sitten, koska sitä joutui tekemään niin usein jos ei halunnut juurikasvua.

Juurikasvun perusteella minunkin oma värini näytti lähinnä maantienharmaalta, mutta kun kasvatin värin pois, paljastui aivan hyvä ruskea ja eläväinen sävy. Rohkeutta siis värjäämättömyyskokeiluihin, oma väri voi yllättää!

Tietysti se poiskasvatusvaihe on aika hankalaa ainakin pitkillä hiuksilla, joku kymmensenttinen juurikasvu voi olla aika kauheen näköinen =)

Anonyymi kirjoitti...

Monet saavat myös hennasta oireita. Etenkin tumma/musta henna voi herkistää, itse olen nähnyt umpeen muurautuneita silmiä juuri tässä yhteydessä. Punaista hennaa olen käyttänyt vuosikausia, ja välillä saan yliherkkyyttä värjäyksen jälkeen. Yliherkkyyttä aiheuttavat kaikki kemikaalit, olivat ne sitten synteettisiä tai uutettu luonnonmateriaaleista.

Kaikkista tarpeeksi suuria määriä käytettävistä kemikaaleista tulee tehdä riskinarviointi EU:ssa, mutta kosmeettisia aineita koskee ilmeisesti toisenlaiset säädökset. Tietääkö kukaan mihin lokeroon luonnonkosmetiikka menee?

Elina kirjoitti...

Mun perinteistä suomalaista maantieväriä kehuttiin maasta taivaisiin ulkomailla. Tästä olisivat kuulemma ihmiset valmiita maksamaan isoja rahoja, ja harmi kun tätä ei voi purkittaa.

Minusta "tylsän" väriset hiukset ovat pieni hinta hiusvärien sisältämän myrkkylastin välttämisestä. (Ne harvat kerrat kun olen hiuksiani värjäyttänyt, olen myös kärsinyt jumalattomasta kirvelystä päänahassa, ei hyvä.) Lisäksi pidän omaa väriäni varsin kivana. Se vaihtelee vuodenajan ja valon mukaan. Moniko teistä värikierteessä seilaavista edes tietää enää minkä värinen se oma hius on ja kuinka se elää ajan myötä?

paula kirjoitti...

Nikkeliallergikko ei siedä mustia väriaineita yhtään. Mulle ei ole tullut, mutta en ole koskaan käyttänyt ihan mustaa (oireita myös sinisestä väriaineesta, jolla vahvistetaan mustan syvyyttä...) väriä edes ripsiväreissä:-)

Mutta jos joku tuntee tapausta yhtään, olis kiva tietää, paljonko hänene crp-lukemat nousi, ne kai on mitattu ennen lääkitystä? Mikä lääke otettiin käyttöön? Kaikissahan niissä on haittavaikutuksensa, esim mun elimistö ei enää siedä yhtään titaanidioksidia.

Huulet rohtuu ihan rusinaksi, on eka oire altistuksesta, joten ei pidä niellä ihan mitä sattuu, kuten tablettien yms väriaineita. Tukkaa en tohdi värjätä enää mut samapa tuo: on koko elämän historia hiuksissa viimeisten vuosien ajalta, kuin entisaikojen raitamatossa:-D

Sirpa kirjoitti...

Mä värjäsin vuosia kaikenmaailman väreillä, se ei tuntunut päänahassa hyvältä. Lopetin sitten kerrasta poikki -menetelmällä vuosi pari sitten. Se pelotti, koska mulla on maantienharmaa tukka. Tai niin luulin! Mutta se onkin kaunis ruskea. Rakastan omaa väriäni nyt! En enää osaa kuvitella päätäni muun väriseksi. Nyt kun katson vanhoja kuvia, värit näyttävät mulla niin luonnottomilta (no osa niistä olikin ehkä vääriä valintoja kaiken kaikkiaan :D).

Anonyymi kirjoitti...

Maria V:n ja Sirpan kanssa samoilla linjoilla, eli hiusteni oma väri ei ollutkaan harmaa vaan kauniin ruskea. Rohkeasti kokeilemaan siis! :) Vaaleilla raidoilla sain välivaiheessa häivytettyä juurikasvua, tosin pitihän ne raidatkin sitten kasvattaa pois...

Anonyymi kirjoitti...

Minä jätin harvan satunnaisen värjäilyni kuusi vuotta sitten. Aluksi juurikasvu oli toki ihan harmaata, (tai näytti siltä kirkkaaseen tekoväriin verrattuna!) mutta nyt, kun pitkät hiukset ovat oman väriset, olen niihin ihan tyytyväinen. Nämä taitaa olla just sellaiset harmaat/maantienväriset, mutta aurinko tuo niihin ihanaa kultaa. Kampaaja kysyi minulta, että oliko vaikeaa saada värjättyä näin luonnollisen näköiset sävyt ja "raidat", ja totesi hiusten olevan kauniit. :) Monilla omat hiukset on oikeasti nätit! Se juurikasvu näyttää aina harmaalta riippumatta siitä, minkä väriset hiukset oikeasti on.

Sirpa kirjoitti...

Joo, mullakin on kyselty ihanista luonnollisen näköisistä raidoista, jotka tosiasiassa saanut aikaan aurinko, eikä vaalennusaine! :D

Eilonwy kirjoitti...

Muistelisin, että olen sävyttänyt hiukseni pari kertaa joskus kauaaan sitten. En ole oikein koskaan ymmärtänyt kunnolla tarvetta värjätä hiuksia. Monesti se oma väri on paras. Kai se värjääminen voi olla mukavaakin, mutta mulla ei vain ole koskaan ollut sille mitenkään suurta tarvetta. Olen ollut ihan onnellinen näin. Enpähän ole ainakaan sitä kautta saanut myrkkyjä kerrytettyä itseeni.

Anonyymi kirjoitti...

Värjätessäni viikko sitten Garnierin sinimustalla sävyllä tukkaani, huomasin että vaikutusaika oli ohjeessa lyhentynyt 40 minuutista 30 minuuttiin. Kiinnostaisi tietää onko ko. tököttiä jotenkin vahvennettu?! Tai onko joku toinen huomannut eroa entiseen? Olen samalla aineella värjännyt 15 kertaa, enkä koskaan aiemmin ole saanut väristä oireita. Nyt sitten kutisi päänahka ja limakalvot kuivui. Onneksi oireet menivät ohi.

Tiia kirjoitti...

Viimeksi värjäsin kolmisen kuukautta sitten, ekaa kertaa päänahka tuntui silloin tosi ikävältä värjäämisen jälkeen, vaikka samaa ainetta olin käyttänyt aiemminkin. Johtuikohan se siitä, että pari kuukautta aiemmin olin jättänyt shampoon pois, vai oliko se kirvely ja kutina sattumaa?

Nyt pesen hiukseni satunnaisesti soodalla, monesti pelkällä vedellä. Värjäämistä en ajatellut enää harrastaa, haluan pitkästä aikaa oman värini takaisin - sen "maantienharmaan", joka tuntuu monelle olevan tuttu..

Jos jatkuva soodapesu ei ole päänahalle hyväksi, mitä luulette jos pesee soodalla esim. kerran kuussa ja muulloin pelkällä vedellä, onko siitä haittaa?

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen lopettanut kokonaan hiusten värjäämisen täysin turhana touhuna ja sekin on muuten totta että suomalaista maantienharmaata hiusväriä monesti ihaillaan maailmalla kauniina ja eksoottisena ;-)

-Satu

popsu kirjoitti...

Saman tyyppinen, mutta paljon lievempi reaktio tuli mulle viime viikolla, kun koitin värjätä hiuksiani tummemmiksi. Pientä ja vähän isompaa näppyä nousi ihoon ja päänahkaan ja toisesta korvasta on vieläkin iho rikki. Ja hiusväristäkin tuli vihertävä. Nice! Löysin tosi mielenkiintoisen viestiketjun hunajalla vaalentamisesta ja sillä sain epäonnistunutta väriä aika hyvin pois ja ilman mitään ylimääräisiä myrkkyjä. Ja tukkakin kiiltää nyt :) Jos kiinnostaa, niin keskustelu löytyy tuolta: http://forums.longhaircommunity.com/showthread.php?t=148

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa jos täällä joku siihen maantieväriin on tyytyväinen, mutta itse en voisi koskaan olla ja tuskin kovin monet muutkaan. Olen kymmenenvuotiaana aloittanut hiusteni värjäämisen sävytteillä ja nyt 24-vuotiaana värjään edelleen. En voisi kuvitellakaan eloa omassa värissäni/naamassanikaan, tykkään tyylien ja värien vaihtelusta ja niin eko kuin muuten olenkin, suon itselleni edes hiukan turhamaisuutta koska se miellyttää esteettistä silmääni kovin paljon.
Suunnitteilla on kyllä siirtyä luonnonmukaisiin väreihin heti kun lompakko antaa myöten ja on näillä värjäilyistä enemmän asiantuntijan mielipiteitä.
-M

Lottis kirjoitti...

Kuka hemmetti on mennyt keksimään, että suomalaisten hiukset olisivat maantienharmaita? Koska maantiet ja niiden harmaus ovat varsin tuore ilmiö Suomessa, vaikuttaa sana varsin nuorelta. Herää epäillys, että sanan on keksinyt kosmetiikkateollisuus.

Ulkomailla tätä "maantienharmaata" väriä kadehditaan. Vain huono itsetunto estää suomalaisia arvostamasta hiusten omaa väriä. Ei esim. hollantilaisillakaan mitenkään ihmeellisen väriset hiukset ole, mutta ei siellä koko kansa tunnu hiuksiaan värjäävän. Vaihto-oppilaat ja -opiskelijat ihmettelevät usein, miksi melkein kaikki suomalaiset naiset tuntuvat värjäävän hiuksiaan. Tämä on ulkkareiden mielestä silmiinpistävä suomalainen ilmiö.

Omia hiuksiani en ole koskaan värjännyt, eikä herkkään päänahkaani ikinä tulla pisaraakaan väriainetta myöskään laittamaan. Ei tämä ruskea sävy mikään upeista upein ole, mutta sopii silmieni väriin ja ihoni sävyyn ehdottomasti parhaiten. Siskoni kokemuksen perusteella voin todeta, että hänelläkin värjäyksen jälkeen juurikasvu näytti harmahtavalta, mutta kun hiukset olivat kasvaneet takaisin luonnollisen värisiksi, hiukset olivat taas kauniin ruskeat.

Huvittavaa on, että usein värjäämättömiä hiuksia pidetään suorastaan epäluonnollisina. Minä, siskoni ja äitini saamme usein kuulla kommentteja, kuinka hiuksemme näyttäisivät luonnollisemmilta, jos hiukan hankkisimme raitoja hiuksiimme tai sävyttäisimme värin hiukan tummemmaksi tai äitini tapauksessa vaaleammaksi. Mitä luonnollista on värjätyssä tukassa? Ei mitään! Ja kunhan kesä taas tulee, tulee hiuksiinkin ihan luonnostaan nättejä raitoja, jollaisia ei värjäämällä edes saisi :)

Karoliina kirjoitti...

tuo "kunhan lompakko antaa myöden" juttu on kyllä aika... itsensä huijaamista. tai muille selittelyä. ne on vaan valintakysymyksiä. luonnonkosmetiikan hiusvärit maksaa ihan maksimissaan 5 euroa enemän kuin tavallinen väri, eikä välttämättä edes noin paljoa. ei siis kauheasti vaadi. yhden valmispatongin jätät ostamatta, tai pari kahvikuppia niin se on siinä.

Seireeni kirjoitti...

Ällöttävää värjäyksessä on ajatus siitä, että kaikki ne kemikaalit valuvat nätisti viemäriin ja päätyvät sitä kautta ainakin osin luontoon..yhh!

tai uskoo? kirjoitti...

Niin, mo, eihän sitä tiedä, ennen kuin kaikki omissa nahoissaan kokee;-)

Anonyymi kirjoitti...

Karoliinalle:

Luonnonkosmetiikan hiusvärit maksavat tuntuvasti enemmän kuin marketin perusvärit, sen olet näköjään itsekin huomannut.
En juo kahvia enkä syö valmispatonkeja tai muutakaan sellaista roskaa, kirjoitinhan eläväni melko ekologisesti muuten. Miksi teet tällaisia oletuksia?
Pelkällä opintotuella elävän opiskelijan on lähes mahdotonta tehdä niin paljon ekologisia valintoja kuin haluaisi!
Vai miten sinä eläisit 450 eurolla kuussa kun vuokran oma osuus on lähemmäs 300 euroa?
Niin, ei sillä paljoa luonnonkosmetiikkaa ostella, valitettavasti.

Rasittavaa muutenkin kuunnella ekojeesustelua tyypeiltä, joilla sitä rahaa varmaan on sitten enemmän. Jokainen tekee parhaansa jos viitsii, niin myös minä. Sitä rahaa vain tarvitaan yllättävän moneen juttuun.

Jaana Merimies kirjoitti...

Muutama muukin on jo samasta asiasta kommentoinut, mutta jatkanpa samalla linjalla kuitenkin. Lopetin hiusteni värjäämisen kaksi ja puoli vuotta sitten, ja olin todella yllättynyt, kuinka hyvältä oma värini näytti. Olin aina aiemmin kuvitellut omaavani tällaisen perinteisen "maantienvärisen" kuontalon, mutta kun kaikki väri kasvoi ulos hiuksistani, olikin lopputulos yllättävän hyvä.

Mielestäni moni muukin yllättyisi varmasti iloisesti, jos kokeilisi olla värjäämättä hiuksiaan. Niin moni värjää nykyään hiuksiaan siinä uskossa, että oma tukka on juuri sitä sävyä "maantie", kun tosiasiassa eivät ole varmaan omaa hiusväriään nähneet vuosiin. Hiusten oma väri kun saattaa sittenkin olla muuta, kuin harmaan hailakka. Ehkä se vain näyttää siltä keinovärin vierellä....

Anonyymi kirjoitti...

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta tietääkseni esim. Santen värit ovat hennapohjaisia, ja ei se hennakaan taida ihmiselle hyvää tehdä?? -Sanna

Anonyymi kirjoitti...

Musta henna on melko pahasti allergisoiva punaiseen hennaan verrattuna, mutta onhan esim punainen henna paljon ekologisempi teko kuin kaupan värit!
Mutta kun allergioista puhutaan, niin on tosiaan parempi jättää KAIKKI värit kauppaan, jos herkistyy - riippumatta siitä onko kyseessä normiväri vai luonnontuote.
-M

Anonyymi kirjoitti...

Hei, olen kampaaja ja antaisin pari vinkkiä niille, jotka haluavat välttää noita kovimpia myrkkyjä mutta tykkäisivät silti saada jotain väriä tukkaansa; eli suoravärit(siis värit jotka laitetaan suoraan purkista hiuksiin, ei sekoitella siis väriä ja hapetetta) ovat ihan hyviä sävyn vaihtamiseen ja kevyeen tummentamiseen. Ja kun suoravärin laittaa kuiviin, puhtaisiin hiuksiin ja antaa vaikuttaa reilun puoli tuntia, on tulos suhteellisen hyvin kestävä. Suoravärit eivät sisällä parafenyleenidiamiinia ja resorsinolia.

Ja toinen vinkki on yksinkertainen: raidat. Raitoja tehdessähän väriaineet muhivat foliolappujen sisällä eivätkä kosketa ihoa missään vaiheessa. Eikä tukkaa tarvitse värjätä kovin usein, koska raidoissa tyvikasvu ei häiritse niin nopeasti. Tietty siinäkin myrkyt valuvat viemäriin ja ympäristöön, mutta on ainakin ihmisen itsensä kannalta vähemmän allergisoiva vaihtoehto...

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ole värjännyt 6 kuukauteen ja huomaan myös, että harmaaksi luulemani hiusväri onkin oikeastaan vaalenruskean ja blondin sekoitusta. Tätä omaa hiusta on nyt jotain 15cm ja aluksi se tosiaan näytti maantien väriseltä. Toisaalta en haluaisi enää värjätä, mutta lähestyvät yo-juhlat ehkä pakottavat (värjäsin alunperin blondit hiukset tumman ruskeiksi joten hiukset eivät ole ihan edustaavimmillaan. Hiusväreillä saa myös nopeaa ja mukavaa vaihtelua ulkonäköön. No ainakaan sitten joskus raskaana ollessani en aio hiuksia värjätä, joten siinähän sitten olisi aika hyvä sauma lopettaa.
Ystäväni hiuksista vielä muutama sana. Hänellä on punapigmenttiä hiuksissa ja siksi kampaajat eivät ole suostuneet värjäämään. Vauvana hänellä oli kirkkaan oranssit,n. 8-15 v. blondit ja nyt kastanjan ruskeat. Hiuksia ei ole siis koskaan värjätty ja minusta niiden väri on todella hieno, vaikka häntä se harmittaakin ettei kukaan suostu värjäämään. Vuodenaika tuo tietysti myös oman vaihtelunsa. Kun alkaa laskea paljonko sitä säästää, kun ei värjää niin se on paljon!

Ja vielä yhdelle anonyymille, joka kirjoitti ettei ole opiskelijalla varaa ostaa ekokosmetiikkaa. Itsekin saan opintotukea sen 450 ja vuokraan menee 300. Silti siirtyminen Dr. Hauschkan tuotteisiin vähitellen on onnistunut aika kivuttomasti. Kaurapuuro ja kasvikset ei kauheasti maksa. Toisaalta ne eivät ole luomua. Näin pieneltä paikkakunnalta ei löydy luomua, ei ole kysyntää täällä vanhuksien keskellä. Siitä en sitten osaa sanoa miten rahat riittää, kun muuttaa kaupunkiin (kykenee ostamaan luomua). Se on vain se miten niitä valintoja arvottaa. Esim. itse koin morkkista, kun ostin eilen Chiilestä rahdattuja luumuja. :) Totta se kyllä on ettei kaikkea valintoja pysty tekemään niin kuin haluasi tällä rahalla. Useimmiten ekoilu on kuitenkin halpaa ellei ilmaista (kun ei puhuta kosmetiikka puolesta). Anteeksi vielä tämä pitkä ja poukkoileva sepustus.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeilla jäljillä olet, Anonyymi. Minä kuitenkin meikkaan paljon ja joka päivä ja tällä vauhdilla menisin vararikkoon jos ostaisin luonnonkosmetiikkaa. Kaikki muu käyttämäni kosmetiikka on ekosertifioitua paitsi meikit. Meneehän rahaa vuokran maksun jälkeen toki muuhunkin kuin "omaan hyvään" esim. laskuihin, bussilippuun yms. Jos on oikeasti ripsari loppu ja rahaa on kuusi euroa käytettävissä, ei sillä paljoa Dr.Hauschkaa ostella.

Ymmärrän oikein hyvin, kun täälläkin niin paljon puhutaan valintojen tärkeydestä ja jostain muun nipistämisestä menoissa, mutta edelleen alleviivaan että sehän on helppoa nimenomaan silloin, kun rahaa on TARPEEKSI eikä ostele turhuuksia. Minä en ostele turhuuksia ja elän todella terveellisesti, mutta silti rahaa ei jää kaikkeen siihen mihin haluaisi. Jos lompakko on tyhjä niin se vain on tyhjä eikä siinä vaiheessa valita enää mitään.
-M

Liisa kirjoitti...

Moni on näköjään tehnyt saman havainnon kuin minä - oma väri onkin ihan mainio ja esim. omaan ihonväriin sopivin.

Värjäsin kymmenen vuotta "maantienharmaata" tukkaani, kunnes 2,5 vuotta sitten lopetin kolmesta syystä. Ensinnäkin halusin lopettaa ohuen päänahkani sivelemisen säännöllisesti myrkyllä (olen mm. kuullut, että raskaana olevien naisten kannattaisi välttää hiusten värjäämistä, koska väri imeytyy päänahasta verenkiertoon ja sitä kautta sikiöön, mutta en tiedä onko se totta). Toiseksi en pitänyt "riippuvuudesta" jonka tyvikasvu ja värjäyskierre aiheuttivat. Kolmanneksi kiinnosti tietää, minkä väriset hiukset minulla on, tyvikasvusta kun ei todellakaan voi tietää oikeaa väriä.
Kävi ilmi, että minulla on lämpoiset pähkinän väriset hiukset, ei suinkaan mitään maantietä. Enää en raaskisi edes sävyttää.

Anonyymi kirjoitti...

En ole koskaan värjännyt hiuksiani ja hyvin olen pärjännyt. Tuntuu kyllä että sitä on kummajainen jos ei värjää mutta en osaa enää kuvitella itseäni muun värisissä hiuksissa. Oma värini on "onneksi" tasainen ja aika vaalea maantie, ja kesällä entisestään vaalenee, eli sikäli on kyllä lykästänyt. ja kutn täällä on aikaisemmin todettu, maantienväri on kovassa huudossa muualla. Tosin eräs kampaaja pari vuotta sitten Suomessakin ihasteli väriä, on kuulemma todella hieno ja sellainen, jota ei purkista saisi mitenkään aikaan. Ilmeisesti maantienväriset hiukset olivat silloin kuuminta hottia :)

Helena kirjoitti...

Minä olen myös tyytyväinen luonnolliseen tukkaani. Eikä ole mikään "maantie", koska maantie on yleensä "viileä" tuhkanvaalea, kesätyypeillä esiintyvä. Itselläni on kullan/hunajan sävyinen keskivaalea "dirty blonde" tukka ja tyytyväinen olen. Suoraan isoäidiltä peritty. Ja juuri nuo "luonnollisen" vaaleat sävyt ovat todella harvinaisia ja niissä on myös kiiltoa ja metallin hohtoa, toisin kuin kärvennetyt "purkkiblondit"... Ja jokaisen kannattaa ihan oikeasti myös huomioida että oma tukan sävy sopii myös ihoon, koska ihmiset ovat joko viileitä tai lämpimiä.

Anni kirjoitti...

On muuten tosiaan aika tuskaa koittaa kasvatella omaa väriä takaisin, varsinkin kun tää tukka on päässyt pahasti venähtämään tässä viimevuosina. Nyt koitan olla värjäämättä kesään asti. Heinäkuussa mulla on omat valmistujaiset, ja jos silloinkin vielä juurikasvu näyttää kauhealta, on varmaan pakko tehdä sille jotain. En halua näyttää valmistujaispäivän valokuvissa kauhealta, kun niitä kuitenkin joutuu katsomaan lopun ikäänsä. Koko ajan tekis silti mieli värjätä tuota juurikasvua, kun se tosiaan näyttää ihan harmaalta punertavaksi värjättyä tukkaa vasten. Muistelen kuitenkin, että mulla oli ihan kivat vaaleanruskeat hiukset vielä teininä, joten kai tää tästä vähitellen helpottuu.

Saturnina kirjoitti...

Hyh. Juuri viime viikonloppuna värjäilin pitkästä aikaa kemikaaleilla taas. Onneksi ei tullut mitään reaktioita, vaikka vähän itse asiassa hirvitti. Väri oli kupari ja hennaan verrattuna kyllä aika mitäänsanomaton, ja jätti hiukset todella kuiviksi ja sähköisiksi. Kiinnitin muuten minäkin huomiota vaikutusajan lyhenemiseen, mikähän siinä on taustalla?

Itselläni valitettavasti iho ja luonnollinen hiusväri eivät sovi kovin hyvin yhteen, vaan vaikutelma on lähinnä kulahtanut. Väri on aika tumma itsessään, mutta jotenkin hiusten tietyssä valossa näkyvä harmaa heijastus vie värin kasvoistakin.

Hennalla ajattelin siis värjäillä vielä ainakin jonkin aikaa. En tiedä, kuinka vaarallista se nyt loppujen lopuksi on, mutta monesti kun hennasta puhutaan, niin puhutaan epäpuhtaasta hennasta. Se on syy myös siihen, miksi kaupan värien ohjeissa varoitellaan värjäämästä jos on aiemmin värjännyt hennalla, koska epäpuhtaudet kuten metallit voivat aiheuttaa ongelmia. Ja musta henna taas ei ole hennaa laisinkaan, vaan jotain muuta, valitettavan usein juuri PPD:tä.

elohopea ym kirjoitti...

Tiesittehän, että amalgaamipaikkoja hampaissa alettiin vähentämään vasta sitten, kun huomattiin niiden haitat vesistöissä, vaikka...?

Anonyymi kirjoitti...

Niille, joiden "lompakko ei anna myöten" ostaa reilua kosmetiikkaa/hiusvärejä:

Itsekin olen opiskelija ja tulot sen 460e/kk, vuokra minulla teistä poiketen on yli viidensadan, joten kitkutteluksi todella menee, kun pitää jostain joka kuukausi riipiä loput eurot. MUTTA, koen että minulla on silti varaa (ja velvollisuus) pitää itsestäni huolta ellei myrkytömästi, niin ainakin vähemmän mrkyllisesti, mikä tietää kalliimpaa hintaa.

Jos se hiusvärin ostaa, niin ei se 5 euroa siinä hinnassa enää tunnu. Ja jos ei jostain muusta voi luopua, että on varaa siihen hiusväriin, niin sitten voi olla ilman! Itse säästän mm. niin, etten käytä turhaan koko hiusväriä kerralla, vaan jaan sen kahteen osaan, ja sekoitan toisen puolikkaan, kun seuraavan kerran tarvitsee värjätä. Näin hintakin puolittuu, ja väri on kyllä riittänyt aivan mainiosti olkapäille ulottuviin hiuksiini. Juurikasvuahan sitä yleensä lähinnä tarvitsee värätä, kun aina käyttää samaa väriä.

Kaikki on oikeasti kiinni VALINNOISTA. Jos ja kun sitä rahaa ei ole riittävästi, niin kyllä sitä aina voi valita. Voi olla ostamatta ollenkaan, jos ei saa eettistä, tai bussilipun sijaan ajaa pyörällä. Tai sitten voi tarkastella omia asenteitaan, että kuinka VÄLTTÄMÄTÖNTÄ se värjääminen on!?

Tämän keskustelun lukemisen jälkeen tekisi mieli lopettaa koko värjäminen. Alkaa vaikuttaa niin hölmöltä.

jenni kirjoitti...

Itse olen värjännyt pari vuotta elumenilla, kaapissa on vielä väriä ainakin pariksi vuodeksi, sen jälkeen harkitsen omaa väriä.

Elumen on yllättävän myrkytöntä, en aloittaessani sillä värjäämisen kiinnittänyt koostumukseen huomiota, mutta nyt ilokseni huomaan, että koostumus on erittäin allergiaystävällinen (muihin väreihin verrattuna) - luontoystävällinen ei välttämättä.
Väri sisältää muistaakseni alkoholia, natriumhydroksidia, suolahappoa, propyleenicarbamate(? tms):a, erilaisia silikoneja pari kpl ja hajustetta. "Saattaa sisältää"-osastossa on erilaisia värejä, esim black no 1. Ei kai nuo ollu atsovärejä? Täytyypä tarkastaa kotona.

En ihme kyllä ole ikinä saanut allergista reaktiota hiusväreistä, vaikka olen kokeillut kaikkea vaalentamisesta kestoväreihin, ja vieläpä aika nuorena aloittanut.

Mulla olisi varmaan ihan kivat, tummanruskeat hiukset, mutta kun tahtoo violettia, niin siksi värjään. En ikinä hiero väriä päänahkaan, vaan kampaan sen juureen varovasti. Elumenilla on kaikenlaisia kivoja shokkivärejä ja joitakin luonnollisiakin. Se ei myöskään sisällä mitään hapettimia, koska on rakenteeltaan suoraväri, mutta pysyy kestovärin lailla. Tätä ei myydä Suomessa valitettavasti, mutta kampaajat käyttävät kyllä.

Netissä on paljon juttuja, miten hiuksia saa värjättyä tai sävytettyä eri luonnon aineilla, mm. kahvilla, yrteillä, sitruunalla jne. Googlella löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko liittyä "maantievärin" hehkuttajien joukkoon!

Elin värjäyskierteessä vuosikausia, ja uskokaa vaan, samalla lailla luulin hiusteni oman värin olevan ihan hirveä! Nyt vuosi ilman minkäänlaista värjäystä olen ehdottomasti positiivisesti yllättänyt - harmaalta juurikasvulta näyttänyt värini näyttääkin kivan vaalealta! Värjäyskierteessä elävät, kehottaisin kokeilemaan miltä se oma väri näyttää - yllätys voi olla suurikin.

Täällä on myös sanottu miten muualla ihaillaan suomalaisten "maantien" väriä. Itsekin luin jonkun kampaajamestarin haastattelun, jossa hän sanoi ettei ymmärrä miksi suomalaiset naiset värjäävät luonnollista väriään. Ranskassa maksettaisiin maltaita, että saataisiin meidän "harmaat", luonnollisen vaaleat hiukset! Kamjaamestari jatkoi myös, että suomalaisilla naisilla on ihme hinku värjätä hiuksiaan kaiken maailman kirkuvan punaisilla, jotka sopivat erittäin harvalle.

Tässä on varmaan sama ilmiö kuin siinä, miten Aasiassa tahdotaan isot ja siniset länsimaiset silmät, tummat haluavat vaaleamman ihon....täällä taas haluaisimme luonnostaan tummat hiukset! Jännä ettei ihmiset tajua olla iloisia siitä mitä jo on.

Hiusten värjäyksen lopetettuniani pakosti naurattaa husvärilafkojen mainokset "luonnollisista sävyistä". Jos haluaa luonnollisen väriset hiukset, parempi olla koskematta niihin väreihin! On kivaa kuinka hiusvärini sopii täydellisesti ihooni ja kulmakarvojeni väriin nyt, kun sitä ei ole värjätty. Ei tarvitswe enää värjäillä kulmiaan tummemmaksi yrittäen saada naamaansa sopimaan hiusväriinsä. Eikä "harmaiden" hiuksien tarvitse olla jotain tylsiä hiuksia, voihan niihinkin laittaa jonkun hauskan leikkauksen ym. Kantakaa "maantien" värinne ylpeydellä! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon viimeisestä, Noora! :)

Ai kamalaa! Värjäsin hiukset ihan normaalilla tehovärillä eilen, olisipa pitänyt lukea tämä juttu ensin, niin olisin kyllä harkinnut asiaa. Minulla alkoivat hiukset harmaantua jo 27-vuotiaana (suuri, suuri vääryys!) ja siitä pitäen olen sävyttänyt niitä lähelle omaa väriäni. Harmaus on tyylikästä, mutta ei epämääräisenä ja näin nuorella, ajattelen omalla kohdallani. Pitäisi kai löytää oikeasti turvallinen luonnonsävyte. Hennan punaisuus ei houkuta, olen sitä joskus kokeillut. Ne muunlaisiksi sävyttävät hennat kai sitten sisältää kaikki jotain scheissea, joka ei ole ihan hyväksi sekään. Voih.

Linkitin muuten tämän blogisi omaani, toivottavasti on ok. Eli linkki on osoitteessa http://www.nesrin.wordpress.com

t. Nesrin C

Karoliina kirjoitti...

Anonyymi: kuten muutamat muutkin ovat täällä sanoneet, vaikka sitä rahaa olisi kuinka vähän, itse sitä päättää mihin sen laittaa.
Ja rahaahan on aina mahdollista saada lisää, etkö itse käy koskaan töissä? Valinta sekin on pelkällä opintotuella eläminen, kun on mahdollista käydä töissä ja ottaa opintolainaa.

Ja toisin kuin sinä oletit, minäkin olen opiskelija, jolla vuokra on 330e. Itse nostan pelkän asumislisän, käyn muutamia viikonlopuja kuussa töissä, ja elelen jouluna tienatuilla rahoilla. enkä koe, että minulle olisi mitenkään vaikea tehdä se valinta 3 euroa kalliimman luonnonkosmetiikan tuotteen ja tavallisen välillä.

suurimmat säästöt verrattuna kavereihin tulee varmaan siinä, että en osta mitään tavaraa uutena enkä käy baareissa tai osta edes kaupasta alkoholia kuin tosi harvoin.

Karoliina kirjoitti...

Tarkoitus ei ole muuten tuomita ihmistä jolla ei ihan oikeasti ole rahaa (jokainen kai tietää itse..). Mutta jokainen voi miettiä hiljaa mielessään, että eikö sitä rahaa ihan oikeasti ole, vai käyttääkö sitä vaan tekosyynä olla ostamatta jotain? Moni ihminen nimittäin käyttää tuota "nyt ei ole varaa" kommenttia ihan vaan "ei viitsi eikä kiinnosta" kommentin sijaan.
Toisaalta myös rahantaju hämärtyy usein. Itse saatan pihistellä esim. kirpputorilla, että "onpas kalliit kengät, 4e, ei viitsi ostaa" ja sitten ruokakaupassa maksan sen 4e parsakaalista, eikä tunnu missään.

Nanna kirjoitti...

Hm, tässä varovaisesti arvioituna 15 vuotta hiuksiaan värjänneenä tulee mieleen, että voisiko omaakin väriä kokeilla?

kirsikka kirjoitti...

Miten kukaan ei ole vielä maininnut sitruunaa täällä? Toki sekin voi allergisoida, mutta on ainakin 100% luomua :)
Kampaajat monesti saarnaavat sitruunan käyttöä vastaan, mutta ilmeisesti kaikenmaailman kemikaalien ja myrkkyjen käyttö on silti ihan ok. Varmasti sitruuna voi kuivattaa tukkaa jne (onhan se hapokasta) mutta en kyllä osta sitä selitystä että vetyperoksidit ja ammoniakit olisivat ihmiselle parempia kuin sitruuna!

Ee kirjoitti...

Minäkin olen täällä siirtymässä omaan väriini. Eilen kävin kampaajalla ja värjäsin hiukseni sävyllä, joka ainakin vaikutti olevan aika lähellä juurikasvun sävyä. Haluaisin oman luonnollisen värini takaisin, joten aion nyt testata, miten värin poiskasvattaminen onnistuu.

Lottis kirjoitti...

Hei kaikki te opiskelijat, jotka mietitte, miten kallista ja "mahdotonta" on ostaa luonnonkosmetiikkaa. Itse ainakin toivon kaikkea sitä, mihin minulla ei normaalisti itselläni ole varaa lahjaksi syntymäpäivänä ja jouluna. Toinen vinkki on ruveta ajoissa säästämään rahaa hankintoja varten. Eli kun vaikka voidepurkkissa on alle puolet sisällöstä jäljellä, rupeaa jo siinä vaiheessa laittamaan pieniä summia rahaa sivuun uuden purkin hankintaa varten. Itse pyöritän kotonani "hankintalistaa", josta näen parhaimmillaan viikkoja etukäteen, mitä minun pitää lähiaikoina ostaa. Listan avulla voin vähän ennakoida menoja, säästellä rahoja ja toivoa tarpeellisia lahjoja. 3 kk tuo lista on nyt ollut käytössä ja hyvin on rahat riittäneet kaikkeen tarpeelliseen.

Anonyymi kirjoitti...

Olen välillä kasvattanut hiukset omanvärisiksi, joka on kai se maantie, mutta palaute yleensä on että blondi sopii minulle parhaiten.

Nyt olen tosin taas hinkumassa omaa väriä takaisin ja juurikasvu on jo melkoinen. Lushin Marilyn-tehohoitis tuntuu hiukan vaalentavan, joten voisin periaatteessa värjätä hiukset lähelle omaa väriä ja käytellä sitten tuota...

Joku kommentoi ekomeikkien kalleudesta, mutta esim. mineraalimeikit tulevat minusta suht halvoiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, hienoa jos teillä on varaa, itsehän oman taloudellisen tilanteenne parhaiten tiedätte, aivan kuten minä omani. Melkein suututtaa tuollaiset kommentit ventovieraalle ihmiselle, eli minulle. Ette tiedä kenelle puhutte. Johan tuossa kirjoitin että muuten elän suht ekologisesti ja eläinystävällisesti, mutta kosmetiikan kanssa tökkii - sen takia että suuri osa siitä muusta rahasta menee OIKEASTI pakollisiin menoihin ja ruokaan. Olen iltaopiskelija enkä ole saanut töitä, joten rahaa minulla ei juhlittavaksi asti ole.
En osta mitään vaatteita tai astioita uutena, vaan kirpparilta. Syön terveellistä kasvisruokaa. Se, ettei minulla ole varaa ostaa jotain luomumeikkejä ja hiusvärejä kerran kuussa, ei ole valinnoistani kiinni. Kyllästyttää tuollainen urputtaminen ihmisiltä, jotka näkevät vain sen oman tilanteensa. Kukaan ei ole täydellinen ja jokainen tekee sen verran jos pystyy. Sen minä ymmärrän, että on tyhmyyttä ja piittaamattomuutta ostella kaikkea paskaa jos kuukausitulot ovat yli 1500 euroa, mutta miksi rutiköyhän opiskelijan pitäisi valita senkin edestä ja pistää tili miinukselle?
On se aika selvä homma jos joku Yves Rocherin puuteri maksaa esim 7 euroa ja mineraali/ekopuuteri yli 10 euroa enemmän, että kumman sitä valitsee jos on tasan kymppi rahaa eikä yhtään enempää?
Miettikää vähän ennen kuin arvostelette. En ole tyhmä enkä saamaton valinnoissani tai ostele mitä sattuu, säästäkää tuollaiset kommentit vaikka keski-ikäisille työssäkäyville.
-M

Anonyymi kirjoitti...

Ja edelliselle:
Itsekin olen toivonut ekokosmetiikkaa lahjaksi, vaan en ole vielä saanut. Vinkeistäkin saa kommenttia tyyliin: "oi onpa tuo kallista, no onko tossa nyt mitään järkeä."
-M

Anonyymi kirjoitti...

En ole koskaan hiuksiani värjännyt - eikä ole jatkossakaan tarkoitus värjätä. Hiukset saa erinäköisiksi niin monella muullakin tavalla, etten ole kokenut tarvetta värjäykseen.

jenni kirjoitti...

Kirsikka, minä mainitsin sitruunan oman postaukseni loppuosassa :)
Tosiaankin, monia "ruoka-aineita" voi käyttää hiusten sävyttämiseen.

Anonyymi kirjoitti...

vau!
nyt kyllä harmittaa ne pari hiusväripakkausta kaapissa. en ole paljoa värjäillyt mutta tämä ketju sai minut arvostamaan enemmän omaa väriä :)
kun miettii niin aika rankasti mainonta ym. ohjaa meitä ajattelemaan, että värjäys on jotenki niin välttämätöntä ja hienoa ja kaikkihan niin tekee.
mutta hienoa keskustelua! :)

Anonyymi kirjoitti...

Liittyen keskusteluun luonnonmukaisempien (Herbatint, Sante jne.) hiusvärien hinnasta...Ruohonjuuressa taitaa paketti maksaa noin 17 euroa ja onhan se siis kalliimpi kuin markettikama. Mutta, itse ainakin ilahduin suuresti kun huomasin ettei sitä väriä tarvi käyttää kaikkea kerralla toisin kuin markettivärejä. Mulla on pitkät ja suomalaiselle epätyypillisen paksut hiukset, mutta puolet hiusväristä riittää aivan hyvin juurikasvun värjäämiseen. Eihän niitä latvoja aina edes tarvi värjätä. Eli köyhän opiskelijan itse asiassa kannattaa suosia luonnonmukaisempaa tässä tapauksessa jo ihan taloudellisita syistä :)

Anonyymi kirjoitti...

Jos tarkoitit minuakin joka kommentoin mineraalimeikeistä, -M-, niin ei ollut tarkoitus arvostella tai mitään sellaista.

Vaikka meikkitörppö ei ole noin kallis, niin meneehän siihenkin tietenkin hiukan rahaa, että ensin pitää tilata sampleja ennen kuin sopiva sävy löytyy.

jenni kirjoitti...

Pakko nyt vielä sanoa, että täällä on hyviä vinkkejä pienemmälläkin budjetilla elävälle, mutta tosiaan jotkut kommentit ovat vähän ajattelemattomia. Opiskelijat ja muutkin voi olla toisinaan rahattomia, eikä se aina ole omasta tahdosta kiinni. Esim työnteko (opiskeluaikana) ei ole välttämättä kaikille mahdollista (ei saa työtä, ei opiskelulta oikeasti ehdi, on sairaus, vamma, jne...). Että antaa ihmisten olla rauhassa ja pääasia mielestäni on, että täällä sentään on näistä asioista kiinnostuneita ihmisiä.

Kroisos kirjoitti...

Mä olen usein sitä mieltä, että "köyhän ei kannata ostaa halpaa". Esim. hieman kalliimmat meikit ja rasvat kestävät myös usein huomattavasti kauemmin. Puhumattakaan laadukkaista vaatteista ja terveellisestä ruuasta.

Niin, ja tämä viesti ei ollut lainkaan nimimerkille -M-, joten älä vedä hernettä nenään siitä, että arvostelisin sinua. Tuskin moni muukaan arvostelee vaan kertoo vain omia mielipiteitään ja vinkkejään, miten saada vähä raha riittämään :)

Iines kirjoitti...

Tsemppiä kohtalotovereille eli omaan väriin totuttelijoille! Aloitin värjäämisen 17v. ja lopetin 27v. tajuttuani riskit. Siinä välissä oli yksi kokeilu kasvattaa omaa mutta olin liian turhamainen kun poikaystäväkin pyysi värjäämään. Inhosin tätä kuuluisaa maantienväriä, mutta nyt olen laittanut prioriteetit kuntoon enkä jaksa odottaa että oma väri kasvaisi ja kauheat kuluneet hennalatvat lähtisivät!

Aion kesäloman alussa leikkauttaa loputkin latvat niin ehtii kasvaa vähän ennen töihin paluuta. Muistakaa, että hiusmalleilla ja vaikka sitten meikkaamisella voi paikata sitä fiilistä, että näyttää muka valjulta omassa värissä. värilliset huivit kehiin kesällä jos ei halua auringossa korventaa vaaleammaksi! =)

ritu kirjoitti...

Hohhoijaa tätä keskustelua. Jokainen tehköön naama- ja hiusvärkilleen mitä tahtoo ja miten monella eurolla tahtoo. Itse jeesustelen ekoillen ihan "luomuna" ja jätän meikit juhlatilaisuuksia varten. Värit jäävät kauppaan, koska niin päätin viimekertaisen vrjäykseni jälkeen. Eipä kulu rahaa, eikä vielä ole rumaksi haukuttu tai katsottu kuin halpaa makkaraa.

päivi kirjoitti...

Organic green revolution -postauksen videossa sanottiin hyvin "jos et maksa lisäkustannuksia luomussa, maksat ne sairaalalaskussa" (noh, sinnepäin suomennettuna).

Mutta ihan oikeasti, hommaa ei todellakaan kaada se jos opiskellessa tms. köyhemmässä tilanteessa joutuu muutaman vuoden ajan tekemään epäekologisempia valintoja. "Köyhä elämä" on joka tapauksessa usein ekologisempaa, kun ei yksinkertaisesti ole varaa asua leveästi, omistaa autoa, ostaa hienoa kodintekniikkaa, käydä etelänmatkoilla jne jne. Eikä ole kenenkään hyöty stressata itseään hengiltä sen takia jos ei ole varaa ostaa kaikkea kokoajan luomuna.

Asia erikseen on juntit joita koko asia ei edes kiinnosta, ja käyttävät hintaa tekosyynä!! Grr.

(Hahahha, sanavahvistuksena oli "sesto". Hmm..)

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on myös parhaillaan menossa oman värin kasvatuskokeilu. Kyllästyin blondaamiseen juurikin myrkkyjen vuoksi, mutta paljon ärsytti myös se, että värjäys kampaajalla maksoi paljon. Vaaleisiin hiuksiin juurikasvun värjääminen ei minulta markettiväreillä onnistunut ja tulos oli usein ällöttävä keltainen. Satanen kampaamokäynnistä tuntui aika kovalta hinnalta opiskelijalle, joten päätin ainakin yrittää olla ilman monen vuoden jälkeen. Viimeksi muutama viikko sitten hiukseni värjättiin mahdollisimman lähelle omaa sävyä. Toivon mukaan kampaaja sai juurikasvusta oikean sävyn ja väri on nyt lähellä omaani, mutta sitä jurikasvua olikin kyllä yli viisi senttiä... Nyt sitten odotellaan ja katsotaan, kuinka käy. Vähän kyllä jännittää, kuinka kovasti juurikasvu näkyy. Ei huvittaisi nimittäin pätkäistä pitkiä hiuksia pois tai kulkea reilu kymmensenttinen juurikasvu hiuksissa, jos väriero onkin todellisuudessa on suuri. Mutta siinä tilanteessa otan raidoituksen hätäavuksi, sillä kuten on jo mainittu, raita-ainetta ei laiteta lainkaan päänahkaan. Mutta viemäriin kylläkin... Että toivon parasta! :D

Kiitos teille, jotka olette rohkaisseet oman värin kasvatukseen! Toivon mukaan minunkin hiuksistani tulee yhtä kauniit kuin teidän kuvailunne! :)

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, katsokaapa muotigurujen ja mallien kuvia muotiviikoilta ja huomatkaa luonnollisiksi värjätyt hiukset. Että onko trendikästä vai mitä?! :) Että nyt ois varmaan hyvä hetki hankkia se luonnollinen väri takaisin. Ollaan ylpeitä vaan kuin meidän hiukset on niin vivahteikkaita vaaleita ja ruskeita. En todellakaan usko, että kenenkään hiukset on oikeesti maantienväriset, se juurikasvu aina vaan näyttää siltä!

Essi kirjoitti...

Kiitos Noora hyvästä ja mielenkiintoisesta blogista! Minulla todettiin hiljattain muutamia kosketusallergioita mm. säilöntäaineille ja sen myötä on mennyt koko kosmetiikkarepertuaari uusiksi ja nykyään saa kytätä silmä kovana INCI-listoja. Allergioitteni ja blogisi myötä ovat silmät avautuneet täydellisesti siihen, miten paljon kaikkea sontaa kehoon joutuu, jos ei yhtään välitä. Näistä hiustenvärjäysasioista tuli vaan mieleen, kun en nyt ihan kaikesta ehostustoiminnasta viitsisi luopua, että kuulin ystävältäni tällaisesta allergikkojen kampaamosta: http://www.salonsensitive.fi/index.php
En ole itse vielä päässyt testaamaan, mutta nettisivu vaikuttaa ainakin pätevältä ja aion todellakin testata.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo luomuvärien aloittaminen ottaa lompakolle jo senkin takia, että eihän sellaista väriä voi läntätä päähän noin vain ensimmäistä kertaa, varsinkin kun alla on jo useampi muu väri. Tulos saattaa olla mitä sattuu ja sellaista riskiä en halua ottaa. Ensin olisi siis käytävä (eko)kampaajalla värjäyttämässä, näin olettaisin.
Muuten, en käy koskaan edes kampaajalla. En ikinä. Olen aina värjännyt ja leikannut tukan itse. Enkä minäkään by the way ramppaa baareissa ja jos käyn, ostan tasan yhden. Harmitti tosiaan saada edellisen kaltaisia kommentteja - pitää aina miettiä mitä keskustelupalstoilla/blogeissa kirjoittelee, kun ei kuitenkaan tiedä kenelle kirjoittaa. En antanut mielestäni ymmärtää, etten olisi kiinnostunut ekoasioista, sen takia joidenkin hiukan hyökkäävä asenne kypsytti. Mutta se siitä ja sen toiminnasta. Kannattaa vain miettiä mitä oletuksia muiden tilanteesta tekee ennen kuin hehkuttaa omia neuvojaan tms.
-M

Anonyymi kirjoitti...

M Tuskin tässä kukaan juuri sinua kohtaan hyökkäsi. Itsekin yleisluontoisesti mielestäni totesin, että valinnoilla voi vaikuttaa. Kyllä täällä luulisi kuitenkin sen verran fiksua väkeä liikkuvan, että ymmärtää jokaisen tilanteen olevan erilainen. Itse vain huomaan, että ihmiset jotka eivät ole kiinnostuneet ekoilusta jne. sanovat ettei ole rahaa. Mutta tässä blogissa ei taida kauhean monta käydä, joka negatiivisesti ekoiluun suhtautuisi. Miksi se on muuten niin vaikeaa ilmaista itseä kirjoittamalla. Mut ainakin usein ymmärretään väärin, kun en osaa kovin selkeästi itseäni kirjoittamalla ilmaista.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mahtavaa. Luulin jo, että oon tulossa vainoharhaseksi, kun juuresta pilkottava väri ei näytäkkään omaan silmään enää "maantienharmaalta" vaan kivan vaalean ruskealta. Sieltä voikin olla siis paljastumassa just sellanen väri mistä oon jo ehtinyt haaveilla! :) Nyt pitäisi vaan jaksaa kasvattaa vaalet raidat pois tai sävyttää ne oman värisiksi...

pelkkää adrenaliinia mulle, kiitos kirjoitti...

Jokaiseen vaivaan allergisessa reaktiossa ja monesti kroonisissa vaivoissa käytetään kortisonia. Monellako sellainen on ennestään, ei saa oireita ollenkaan, mut haitat silti jää elimistöön?

ANna kirjoitti...

pelkkää adrenaliinia,
selvennätkö vähän viestiäsi? en oikein ymmärrä mitä tarkoitat.

jenni kirjoitti...

^^
Selvennystä tosiaan, kiitos.

Mua myös ottaa päähän sellaiset ihmiset, jotka ei vain välitä asioista. Ja vielä enemmän sellaiset, jotka esittää olevansa jotenkin tosi "eko-ihmisiä" kuitenkaan sitä olematta. Siis puhun omasta tuttavapiiristäni.

Löytyy ihmistä, jotka suureen ääneen kuuluttaa ympäristöasioita jne ja sitten ei ole koskaan suostuneet esim lajittelemaan biojätettä erikseen, tekosyy on "mulla tulee niin vähän biojätettä". Ja sitten eräskin, joka ei "viitsi" kosmetiikkatuubin loppuessa leikata sitä auki, jolloin yleensä ainetta riittää vielä vaikka kuinka pitkäksi aikaa, vaan heittää suoraan roskiin kun puristamalla ei tule. Tämäkin ihminen siis sellainen, joka kuulutti muille, miten pitäisi ekoilla.

Olen yrittänyt huudella ystäville kuukupista, biojätteestä, eläinkokeista kosmetiikassa, myrkyistä ruoassa ja kosmetiikassa jne. On kuin päätä seinään hakkaisi. Ja sitten nämä ihmiset, jotka valittavat vatsavaivoistaan, mutta eivät ole valmiita tekemään mitään sen eteen. Ja valitus senkun jatkuu. Argh.

lytharia kirjoitti...

Minä olen värjännyt tätä kuontaloani mustaksi pitkän aikaa ja vaikka kuinka tunnen oloni kotoisaksi mustassa tukassa, niin aika ajoin alkaa suunnattomasti kyrsimään nopeasti ilmestyvä juurikasvu, ainainen värjäyskierre ja myrkyillä läträäminen.
Viime aikoina olen entistä enemmän harkinnut kasvattavani oman värini takaisin ja sitä myötä lopettavani värjäämisen kokonaan, mutta se onkin sitten helpommin sanottu kuin tehty; pitkät mustaksi värjätyt hiukset ja vaaleastakin vaaleampi juurikasvu ei ole mikään järisyttävän silmäämiellyttävä yhdistelmä, eikä kovin nopea prosessi ellen leikkaa hiuksiani uudestaan lyhyeksi juuri kun olen ne viimein saanut kasvatettua. Varsinainen oravanpyörä tämäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Juu muistan bonganneeni joskus Kylie Minoguella "maantienvärisiksi" värjätyt hiukset joitain vuosia sitten ja Kylien tumma juurikasvu paljasti sen :-D. Samoin Jennifer Anistonilla myös.

Anonyymi kirjoitti...

Jenni, minulla on tismalleen samanlaisia ajatuksia!
Usein edes jonkin sortin ekoilu on vain omasta viitseliäisyydestä kiinni. Uskomattominta on se, että kun kyseessä ovat kuitenkin asiat jotka eivät MAKSA MITÄÄN (esim lajittelu), niin silti ne ovat monille ylitsepääsemättömiä asioita. Laiskuutta! :(
-M

Aino-Maija kirjoitti...

Värjäilykierteeseen harmistuneena minäkin lopetin hiusten värjäämisen. Kotiäitiyden hyviin puoliin kuuluu, että saa rauhassa rehottaa sen vuoden verran kun oman värinen tukka syrjäyttää värjätyn. Kotona ollessani olen lopettanut myös meikkaamisen, asiaan liittyy (laiskuuden ohella) myös ekologisia ja ideologisia syitä.

On aika jännä huomata itsessä ne sisäistetyt asenteet, joita kulttuurissamme on luonnotilassa olevaa naisen kehoa kohtaan. Hyvännäköinen mies on hyvännäköinen ihan tuosta noin vaan vaikka heti sängystä noustuaan. Naisen pitää erikseen piirtää ja värittää se edes jonkin "näköisyys" itseensä. Se on kuulemma "itsestään huolehtimista", ja "hyvää käytöstä kanssaihmisiä kohtaan esiintyä asiallisena ja huoliteltuna."

Oma mielipiteeni on, että nainen voi olla hyvännäköinen ja "huoliteltu" myös (ja varsinkin) ilman keinotekoisia väriaineita.

Anonyymi kirjoitti...

Kaupan kassalla työskennelleenä olen hämmästellyt, kuinka monet luomua ostavat haluavat pakasteensa pieniin hevi-muovipusseihin. Tämä siis kuuluu kauppaketjun linjaan, että asiakkaan pakasteet pitää pakata pusseihin. Itse olen kysynyt haluaako asiakas pussin, mutta oikeasti näinkään ei saisi tehdä, vaan kaikki pakasteet pitäisi automaattisesti pussittaa. Aivan hirveää muovilla läträämistä! Tuote on jo valmiiksi muovissa, siihen päälle muovipussi ja sitten vielä kaikki isoon muovipussiin. Kaikenlaista muutakin ihmiset tykkää pussitella moneen kertaan kuten jogurtteja ja alumiinipakattuja eineksiä?Ruohonjuuri tasolta täytyy kyllä sanoa, että maailma tulee tällaisella sekopäisellä tuhlaamisella hukkumaan paskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Aino-Maija, olen kanssasi täysin samaa mieltä!

Itsekin nuorempana meikkasin päivittäin kun niin "kuuluu" tehdä ja olo tuntui alastomalta ilman meikkiä. Nyt kun olen jo muutamia vuosia kauhistuttanut kanssaihmisiäni meikittömyydelläni niin huomaan että itseasiassa minusta meikittömät kasvot ovat paljon kauniimmat ja persoonallisemmat.

Jos nykyisin yritän laittaa meikkiä naamaan niin poikkeuksetta menen pesemään ne pois, sillä näytän mielestäni jotenkin keinotekoiselta, vaikea selittää...

Olen jo pitkään naureskellut naislehtien jutuille siitä kuinka ns. luonnollinen meikki ja luonnolliset hiukset ovat in, mutta silti tämä luonnollisuus pitää hankkia kemikaalien kautta eli ei saa luonnostaan olla luonnollinen. Yhdessäkin artikkelissa kehuskeltiin kuinka artikkelin meikki näyttää siltä kuin ei olisi meikkiä ollenkaan ja minä olin että WTF...Eikö saman tuloksen saisi jättämällä ne meikit naamasta pois. Ja samaan syssyyn haluan todeta että en todellakaan ole mikään täydellisen ihon omaava luonnonkaunis yksilö, vaan akne kukkii naamassa jne. mutta siltikään en peitä naamani saadakseni "luonnollisen lookin".

-Satu

Lottis kirjoitti...

Muovipusseja kauhisteleva anonyymi kassahenkilö, olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, miten järjetöntä on pussittaa pakasteita ja vaikka sun mitä pieniin muovipusseihin.

Mulle on selitetty, että ne pakasteet pitää laittaa pussiin, jottei niiden ympärille kondensoituva kosteus kastelisi muita kauppakassin tuotteita. Kuitenkin ihan yhtä lailla kosteutta kondensoituu sen ohuen muovipussinkin kylkeen, joten ei se mitään oikeasti suojaa. Itse asiakkaana kiellän aina ne turhat muovipussit, jos nyt esim. jäätelöpakettiani ollaan niihin tunkemassa.

Viime kesänä en ehtinyt olla tarpeeksi tarkka kassalla, joten kotona kassista löytyi muovipussiin kääritty jauhopaketti, muovipussiin kääritty omena ja banaani (joita siis itse en ollut pussittanut) ja muovipussiin kääritty uusi t-paita. Ja kun kaveri oli hihnan toisessa päässä pakannut tavarat kassiin, niin todellakin muovipussit tuli yllätyksenä kotona. Ainakin opin tarkkailemaan kassalla, ettei ostoksiani pakata turhaan muoviin, kun kuitenkin ostoksia tehdessä pyrin valitsemaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti pakatun tuotteen.

Pitää kai taas näin kevään kunniaksi tiputella kaikkien kauppojen palautelaatikoihin lappuja, joissa toivon lopetettavaksi tätä turha tavaroiden muovipusseihin pakkailua. Ehkä sen pussin voisi asiakkaan erikseen pyytäessä vielä antaa, mutta automaattisena palveluna tavaroita ei muoviin tarvitsisi kääriä.

ritu kirjoitti...

Aino-Mijan kanssa samoilla linjoilla!!! Se meikittömyys/meikin käyttö on tottumiskysymys. Itse olin aiemmin myös kova meikkaamaan ja ajattelin että vaikka olen "vain duunari" niin pitää näyttää sievältä. Värkkäsin tukkaa ja meikkasin, vaikka työaamut alkoi klo 03 ja 06 välillä. Meikkaaminn väheni pikkuhiljaa, kun unohdin aamulla ensin rajaukset, sitte ripsivärin, lopulta meikkivoiteen. Nykyään taivutan vain ripset (jos muistan).

Minua nauratti jossain nettisivulla, kun luin ihotyypeistä. Normaalin ihon kohdalla sanottiin, että älä unohda rasvata ihoasi, vaikka ihosi onkin hyvässä kunnossa. Yläasteaikainen biologanopettajani sanoi joskus ettei ole ikinä ymmärtänyt, miten naiset ensin pesee suojaavan luonnollisen rasvakerroksen pois pesuaineella ja laittaa sitten jonkin keinotekoisen rasvan tilalle. Just niin! Enää en edes pese kasvoja kuin suihkussa käydessä (voi kauheeta!). Ennen niin rasvainen t-alueeni ei kiillä enää yhtään.

Muistan kun ennen käytin kasvovettäkin ja pumpuli oli aina tosi likainen käytön jälkeen (vaikka meikkiä ei ollut ollut päiväkausiin). Kokeilin kerran kasvovettä miehelleni näyttääkseni miten likainen hänen ihonsa on, kun ei edes pese kasvojansa. Ja kas, pumpuli jäi kasvojen pyyhkimisen jälkeen vitivalkoiseksi! Nykyään pyyhin joskus kasvovedellä kasvoni, mutta likaa ei jää. Ilmeisesti huokoset on "kiinni" eivätkä kerää tai luovuta moskaa kuten ennen aamulla ja illalla tapahtuneen läträyksen johdosta. Silloin tällöin ilmestyvä hormonifinnikin paranee paljon nopeammin kuin läträyskaudella.

Allekirjoitan muuten b-vitamiinipillerien huonon vaikutuksen ihoon. Samoin maidon, varsinin laktoosia sisältävät maitotuotteet saa ihon kukkimaan (ilmeisesti jotain tekemistä vatsan hyvinvoinnn kanssa).

H kirjoitti...

Minäkin Ainoja-Maija kanssasi samaa mieltä! En oikeasti ymmärrä tätä "se on kohteliasta näyttää huolitetulta"(=meikata). Tai no ymmärrän, mutta en hyväksy kyseistä ajattelutapaa.

Onhan se ärsyttävää, kun joku kehuu ekoiluansa vaikkei oikeasti tee niin. Kuten äitini. :) Biokompostoria ei voi kuulemma hankkia, koska se on niin kallis. Ympärivuoden ties mitä koristevaloja ja iso tv valmiustilassa koko yön. Mikä järki muuten on, ettei näistä isoista taulutelkuista saa kokonaan virtaa pois kuin vetämällä töpselin seinästä? Eikä sitä töpseliä vanha ihminen aina jaksa mennä repimään kaapin takaa.
Eikä aina kyllä ole luotu mahdollisuuksia kierrättämiselle. Itse asun pienen kunnan "keskustassa" ja jätekatoksesta löytyy sekajäte ja lehdenkierrätys pömpelit. Ja kuten aiemmin kirjoitin ei täältä saa luomua, koska ei ole kysyntää. Lähin iso kaupunki on reilun 70 kilometrin päässä. Onneksi nykyään on nettikaupat, että voi hankkia edes joitakin luonnontuotteita ja luomua.

Anonyymi kirjoitti...

H sanoi: "En oikeasti ymmärrä tätä "se on kohteliasta näyttää huolitetulta"(=meikata. Tai no ymmärrän, mutta en hyväksy kyseistä ajattelutapaa."

Aivan ja kyse on aika kaksinaismoralistisesta asiasta kun miestä ei pidetä epäkohteliaana vaikka ei olekaan puunannut itseään, hyvä kun dödön aamulla on kainaloonsa laittanut, mutta meidän naisten pitäisi sitten läträtä, puunata, nyppiä, värjätä, meikata jne. jotta olisimme "kohteliaita" muita ihmisiä kohtaan. Bullshit! Se että ei haise ja on pessyt hampaansa ja hiuksensa on aivan riittävä kohteliaisuus kanssaihmisiään kohtaan!

-Satu

Helena kirjoitti...

Minulla myös iho voi paremmin kun en pese joka päivä kasvoja ja meikkaa. Itselleni on siunattu virheetön ja vaalea iho, joten ehkä voin kiittää geenejä. Mutta sen voin sanoa että ennen kun pesin joka aamu, suihkussa ja vielä illalla, oli posket inhottavan kuivat, t-alue rasvoittui ja silmänympärykset myös oli kuivat. Mutta ei enään! Iho kosteuttaa itse itseään syvältä ja se kosteus on paljon tehokkampaa ja saa ihon näyttämään elinvoimaisemmalta ja sileältä. Nykyään käyn suihkussa joka toinen päivä ja silloin pesen myös kasvot. Muulloin en. En edes aamulla tai illalla (paitsi harvoin jos meikkaan). Ihoni voi aivan loistavasti! Ei tarvitse edes kasvovoidetta. Eikä silmänympärysvoidetta. Mikä parasta, rahaa säästyy. Myös silmäripset ovat tuuhentuneet, kun olen vähentänyt ripsivärin käyttöä. Nykyään käytän ripsientaivutinta ripsivärin sijaan. Helena Lindgren sanoi myös käyttävänsä sitä ripsivärin sijaan, ihme jos hänellä ei olekkaan silmänympärysryppyjä.. Niin ja meikkaamattomana kasvoni parhaat piirteet tulevat paremmin esiin. Joten ei sitä meikkiä kaikki tarvitse.

jenni kirjoitti...

Kaupan hevipussit sentään voi käyttää vielä kotonakin monella lailla, esim roskapusseina, biojätteen ympäryspussina, "suihkuhattumaisesti" hiusvärin muhiessa jne, mutta eniten mua ärsyttää Sokokselta saatavat pikkupussit, sellaiset tosi pienet, joilla ei ole mitään tekoa ja jotka ovat vielä tosi paksua muovia. Nekin laitetaan automaattisesti, mitä tahansa ostat. Tai ainakin mulle on laitettu, yritän aina änkeä väliin sanomaan, että kiitos ei sitä pussia.

Meikkausasian kanssa samoilla linjoilla, eli ihan tarpeeksi sitä kunnioittaa läheisiään, kun on puhdas. Eli meikkiä ei tarvitse käyttää kenenkään. Olen itse sikäli onnellisessa asemassa, että ripseni ja kulmani ovat luonnostaan lähes mustat, joten en ole "väritön". Meikattua tulee lähimmä viikonloppuisin, jos on menoa, koska se on kivaa. Mutta ihan hyvin saatan lähteä ilman mitään meikkiäkin liikenteeseen.

Kyllä luonnollinen ihminen on ihan kaunis, mainonta ja media on ihan sekoittaneet käsitykset päälaelleen. Ai, tästä tulikin mieleen, kun jossain naistenlehdessä oli meikattuna pari julkkista meikittömän näköiseksi. Yksi niistä julkkiksista oli Maria Järvenhelmi, ja voi että oli kaunis "luonnollisena"! Mies ei tunnistanut, että kyseessä oli sama ihminen, kun näytin kahta eri kuvaa eri meikeissä. Varmasti hän olisi ihan ilman meikkiäkin tosi nätti, vaikka vaalea onkin kulmista ja ripsistä.

Anonyymi kirjoitti...

Vaaleat kulmat ja ripset näyttävät ihan luonnollisilta vaalealla ihmisellä. Luonnollinen on kaunista. Ei vaalea ihminen tarvitse pikimustia ripsiä tai kulmia.. Vaaleus on sitä paitsi harvinaista. Ihminen jolla on vaaleat kulmakarvat näyttää mielestäni jotenkin 'skandinaaviselta'. Eikä maailmassa ole vain yhtä kauneusihannetta!

Anonyymi kirjoitti...

Täysin samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa, vaikka itse meikkaankin paljon enkä välitä näyttäytyä luonnontilassa missään. Näennäisen tasa-arvon myötä naista on nykyään niin vaikeaa hallita, että kosmetiikkamarkkinat tekevät sen lähes huomaamatta. Mies on mies ja komea vaikka vain olisi tai sängystä nousisi, naisen pitäisi aina puunata ja tehdä sitä sun tätä kelvatakseen. Hyvä vain jos ei alistu sellaiseen.
Minustakin olisi mukavaa mennä joskus meikittömänä vaikka töihin, mutta olen juuri sellainen väritön jonka naama ei seinästä erottuisi, niin en viitsi. Ja olisi se aika raju kontrasti mustan tukan kanssa.
-M

Anonyymi kirjoitti...

Ja on muuten ihan totta että kun lakkaa uskomasta mainosten roskaa ja pesee kasvonsa harvemmin esim pelkällä vedellä, iho tulee parempaan kuntoon. Testattu ja koettu tuhanteen kertaan, sen takia pesenkin kasvot korkeintaan kerran päivässä ja pelkällä vedellä, en käytä muuta kosteusvoidetta kuin kookos- tai manteliöljyä enkä niitäkään joka päivä. Koska ei tarvitse. Iho kertoo kyllä tarpeistaan itsestään jos sitä ei kuormita oudoilla kemikaaleilla.
-M

H kirjoitti...

M Varmasti ihan totta tuo. Mitenköhän sitä on ennen pärjätty ilman kasvovesiä ja puhdistusvoiteita. :) Itselläni kuitenkin on perinnölline aika vaikea akne. Naisilla kun tämä on useimmiten vielä sidoksissa hormoonikiertoon, niin tämä on vähän kuin jatkuvaa taistelua. Veljelläni akne loppui isotretioniini kuurin jälkeen (aiheuttaa muuten kivat arvet). Itselläni kuurin vaikutus kesti vuoden. Nyt tässä yritän keksiä kaikki mahdolliset luonnolliset aseet aknea vastaan, ettei enää ikinä tarvisi syödä sitä myrkkyä.

Anonyymi kirjoitti...

istukaahan joskus kaikessa rauhassa paikassa mikä vilisee ihmisiä ja katselkaa naisten hiuksia. värjätyt huomaa aina, ne on jotenkin eriparia naaman kanssa, naamakin muuttuu muovisen näköiseksi. varsinkin meillä suositut lähes musta ja se joku oisko mahonginpunainen, en ole nähnyt naamaa mihin ne kävisivät, sitä ei enää meikkikään pelasta, heh. elkääkä nyt kiihtykö, vaan oikeesti katsokaa.

Anonyymi kirjoitti...

On kai se noin jos ei ole tyylitajua tai omiin väreihin sopivaa tyyliä tai ei osaa meikata mutta kyllä minulla on lähes jokaista väriä luultu "omaksi"... osaan kai sitten meikata ja pukea niin että ne kaikki sopivat yhteen. Hmm...
-M

Anonyymi kirjoitti...

Ja on mielestäni kyllä turhan rajua väittää, että värjätyt hiukset näyttävät aina "värjätyiltä" tai heitellä aiheesta vain negatiivisia kommentteja. Antaa toisten värjätä jos värjää, jos on itse sinut luonnollisuutensa kanssa, ei pitäisi olla tarvetta kritisoida toisten värjäämistä. Ehostus on monelle suuri ilo ja tyydytyksen lähde, eikä siinä ole mitään väärää, jos haluaa laittautua. On totta, että on rumasti värjättyjä ja täysin kasvoihin sopimattomia hiuksia, hiusmalleja ja meikkejä, mutta sen perusteella ei voi yleistää että kaikki on sitten sitä samaa.
Olisi se aika tylsää jos KUKAAN ei ehostaisi itseään mitenkään. Ehostus on kuitenkin hyvä keino korostaa sitä omaa persoonallisuuttaan ja minä ainakin mielelläni katselen erilaisia ja eri värisiä ihmisiä. Ja jos ajattelen maailman kauneimpia naisia, kyllä heillä kaikilla on värjätyt hiukset eikä se tee heistä yhtään rumempaa tai feikimpää.
-M

Iines kirjoitti...

Tietysti kaikki saavat tehdä mitä haluavat, mutta pääpointtina näissä kärjekkäissä pointeissa lienee kapina vallitsevaa käsitystä kohtaan, että hiuvärit on turvallisia/nainen on ruma ilman kosmetiikkaa. Katselin kyllä eilen kokouksessa naisten hiuksia ja haaveilin, että kaikilla olisi oma väri. Että ihmiset erottautuisivat jollain muulla tavalla kuin hiusvärillä. Suurin osa ei valitettavasti vaivaudu kyseenalaistamaan muodin ja kosmetiikkateollisuuden orjuutusta.

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärsin kyllä pointin ja olen samalla kannalla, mutta jotenkin tarttuminen yleisten asenteiden sijasta juuri hiusväreihin ja/tai meikkeihin pistää negatiivisesti silmään. Tasa-arvo on hyvä asia, mutta ei sitä silti saavutettaisi sillä että kaikki naiset lakkaisivat laittautumasta. Laittautuvathan jotkut miehetkin ja heillä voi olla siihen yhtä pinnalliset syyt kuin naisillakin. Vaikka kosmetiikkamarkkinat pyörivätkin naisten kollektiivisen huonon itsetunnon voimin, on itsensä ehostamiselle kymmeniä muitakin syitä kuin vaihtoehdottomuuden kokeminen. Syitä ja tapoja on yhtä monia kuin on ihmisiäkin. Ei hiusten värjäys tai meikkaaminen yleisesti ottaen kerro suoraan siitä, että on kosmetiikkateollisuuden orja, vaikka se ilmiö mielellään siihen rinnastetaankin.
-M

Saturnina kirjoitti...

Muodin ja kosmetiikan orjana oleminen ei tosiaan ole hyvä asia, mutta luulen, että itsensä koristeleminen on ihmisellä aika normaali vietti. Itse en ymmärräkään tätä luonnollisten hiusvärien ja meikkien villitystä, kun minusta hiusvärien ja meikin pointti on nimenomaan olla ainakin jonkin verran luonnottomia. Hyvin värjätyt siniset hiukset esim. ovat mielestäni valtavan kauniit. Olen helposti kyllästyväinen ihminen, ja sen takia pitkään vaihtelinkin jatkuvasti hiusväriä. Nyt hennan kanssa olen koettanut totuttautua kestämään samaa väriä pitempään, ennätys taitaa olla nyt peräti jo yli puoli vuotta :P Ja syynä nimenomaan se, että haluan vähemmän haitallisia aineita päähäni. Muuten vaihtelisin värejä yhäkin. Parasta ja helpointa olisi tietysti tyytyä omaan luonnolliseen väriinsä, ja siihen varmaan vähitellen päädyn. Jospa se olisi taas siihen mennessä tummentunutkin vähän.

H kirjoitti...

No ei tämä omalla kohdalla yllä mikään tasa-arvo kysymys ollut. :) Mutta ärsyttää vain tämä nykyinen meno, että vain meikattu nainen on kaunis. Ylen OMa keho ohjelmassa tämä eräskin kosmetologi oli iloinen siitä, että nykyinen nuoriso osaa laittaa itseään ja opastaa hailuja äitejään.
Ystäväni poikakaveri oli sanonut tälle, ettei kai hän aio tuon näköisenä hänen kavereitaan nähdä(meikittä). Mitähän seurauksia tällaisella ajattelulla sittn taas on. Itse en kyllä moisia kommentteja omalta poikakaverilta kuuntelisi, mutta kukin täällä taaplaa tyylillään. Jos ei meikkaa niin sitten on joku ihmeen ekohippi. :) Vaikkei tosiasiassa edes olisi. Kyllä minustakin on kiva meikata välillä, mutta en jaksa siihen panostaa niin paljon kuin mitä nykyään näkee jo yläastelaisten naamalla.

ritu kirjoitti...

Ei täällä kukaan kritisoi hiusten värjäjiä ja meikkaajia. Suurin osa naisista kai käyttää kosmetiikkaa, ja minusta nykyään kritisoidaan liikaa niitä jotka ei käytä. Varsinkin jos satut olemaan nuori, vanhemmille naisille se annetaan jotenkin helpommin anteeksi. Itse jotenkin "halveksin" ähän aiemmin äitini peusvoiteiden käyttöä ja meikittömyyttä/hajuvedettömyttä. Nykyisin olen itse ihan samoilla linjoilla.

Ihmettlen itsekin miksi MIESTEN laittautumisesta nousee aina "haloo". Heti haukutaan homoksi tms. Ninen saa kuitenkin pukeutua miehekkäästi tai naisellisesti, ihan miten tahtoo. Miehen pitäisi mahtua paremmin muottiin. Miten suhtautuisitte jos poikaystävänne/tuttavanne kertoisi haluavansa kokeille jotain hienoa "bling-bling"-vaatettanne? Kyllä ainakin kulmakarvat nousisi jos ei muuta.

Akneongelmaa on mullakin ollut aikaisemmin, ja kauhulla ootan kun joskus lopetan nää pillerit. Hormonifinni tulee leukaan edelleen joka kuukausi, mutta nykyisen kasvojen hoitamattomuuden ansiosta niiden kesto on lyhyempi ja paranevat helpommin. Olisi ihan oikeasti kiva tietää mikä aknen aiheuttaa, sitähän ei kai ole tarkemmin selvitetty. Olen varma että syy on löydettävissä ja lääkittävissä ilman nykyisiä myrkkyjä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kyllästynyt jatkuvaan tyvikasvun värjäämiseen (etenkin rahanmenon kannalta..). Aloitinkin jo vuosi sitten projektin että kasvattaisin sen oman värin takaisin mutta jostain syystä annoin kampaajan "ylipuhua" värjäykseen puolisen vuotta sitten...

Nyt alkaa taas projekti alusta... Tyvikasvu on jo hyvällä mallilla ja nyt aion mennä värjäämään viimeisen kerran, saavat latvat laittaa suht samaa sävyä kun tyvi on ja sit ei enään. Rahaa säästyy ja hiukset voivat paljon paremmin ilman jatkuvia värjäyksiä.

Oletteko huomanneet tutkimuksen (IL uutisoi) jonka mukaan vaatteiden musta väri aiheuttaa ärsytystä, jopa syöpää ja hormonimuutoksia!

Hieman ahdistavalta tuntuu..Minäkin "rokkimimminä" olen suuri mustien paitojen fani!

Anonyymi kirjoitti...

Tämä meikittömyyden puolustaminen menee kyllä nyt osalla täysin överiksi!

Ilman meikkiä kulkeminen sopii folk/hippi/rasta -tyyppisille naisille + mummoille. Varsinkin ylipainoinen keski-ikäinen nainen, jolta kaula on kadonnut ja jonka posket roikkuu leuoilla, näyttää ilman meikkiä/tukkaväriä enemmän mieheltä kuin naiselta.

Ja jos nyt haluatte kapinoida vallitsevaa kauneuskäsitettä vastaan, suotte kai miehillennekin sen ettei heidän tarvitse olla miehekkäitä, vaan mies saa olla täysin heikko (lihaksiton) ja kädetön kodin remontoinnissa, auton korjaamisessa jne.
Kai nyt tajuatte, että yhteiskunnassa on aina vaadittu miehiltäkin tietynlaista käytöstä ja olemusta.

Jos ulkonäöllään oikeasti haluaa ottaa kantaa median ja markkinakoneistojen keksimää "meikkaan luonnollisesti" -kauneustrendiä vastaan, niin silloin kannattaisi meikata arkenakin kunnon sotamaalaus naamaan, kuten monien alakulttuurien naiset tekevät.

Sitä meikittömyyttäsi ei kuule kaupungilla vastaan tuleva ihminen osaa yhdistää miksikään kannanotoksi, hukut vain satojen muiden meikittömien suomalaisnaisten harmaaseen joukkoon.

-sss

Anonyymi kirjoitti...

Lopetin hiusten värjäämisen juuri mainitsemasi Anja Nysténin kirjan vuoksi. Viimeksi mulla on olleet omanväriset hiukset 35 vuotta sitten ...
Hienoa, että on sellaisia valistajia kuin Anja NYstén ja sinä!

Maria V. kirjoitti...

"Ilman meikkiä kulkeminen sopii folk/hippi/rasta -tyyppisille naisille + mummoille."

=D

Itse en ole mikään edellämainituista, ainakaan ulkoisesti, vaan ihan tavallinen meikitön nainen. Veikkaanpa etteivät useimmat ihan heti tule edes huomanneeksi etten käytä meikkiä. Itse en ainakaan huomannut sitä muista silloinkaan kun vielä itse meikkasin. En näe että meikkaamattomuus huonontaisi ulkonäköäni.

Ja mieheni on kädetön auton korjaamisessa.

jenni kirjoitti...

Minunkin mieheni on täysin kädetön auton korjaamisessa (ja kaikessa autoihin liittyvässä) sekä kodin remontoinnissa, ym, ne on mun hommaa. Ja meikittömänä en näytä miltään "rekkalesbolta" ;)

Noora kirjoitti...

TÄÄLLÄ ON YLI 100 KOMMENTTIA WOHOU!! Vastailen minkä osaan...

TT:Kiitos, tosi kiinnostavaa asiaa.

Anonyymi:En ole nähnyt pätkää, mutta käyn Tuubissa kattomassa!

Paula:Mulla on nikkeliallergia, mutta olen silti värjännyt menestyksekkäästi hiukseni mustiksi monta, monta vuotta. Tosin nykyään en niinkään enää värjää.

Anonyymi:Toi Garnier... Kiinnostavaa on, että sait ekaa kertaa vasta nyt oireita ja että vaikutusaikaa oli pidennetty... Suosittelisin kyllä lopettamaan sen tökötin käytön ja värjäämään vaikka organicsilla, jota itsekin olen käyttänyt.

Tiia:Ei sooda kerran kuussa ole haitallista. Mut ehkä sitä kannattaa testailla, että onko se tarpeen muuta kuin kuuriluontoisesti.

Popsu:Oi, kiitti hunajavinkistä. Mutta en suosittele enää ikinä värjäämään aineella, josta sait näppyjä. Muutenkin värjäämisväliä kandee ainakin harventaa tuollaisen reaktion jälkeen :(

Lottis:Asiaa!! Huvittava toi, että näyttäisitte "vähän luonnollisemmalta" jos raidoittaisitte hiuksenne, heheheee!

Anonyymi:Symppaan sua, muistan itse, että mun kuukausibudjetti opiskellessa oli 400 e ja että en ostanut juuri mitään luomua silloin. En tosin tiedostanut asioita puoliksikaan niin kuin nyt.Mutta silti, opiskellessa ei voi todellakaan aina valita.

Anonyymi kampaaja:KIITOS VINKEISTÄ!!

Anni:Hei ota ennen ja jälkeen kuvat sun hiuksista, mä haluan nähdä ne sitten kun sun oma väri on kasvanut ;)

Nesrin C:Linkitys ok!! Mä joteskin ajattelin, että sulla ois luonnostaan ihan mustat hiukset :) Hassua, miten mä aina oletan, että ihmisillä on niiden oma väri päässä. Se siis vaan kertoo, että se ainakin oli tosi luonnollinen sävy.

Nanna:VOI!!! Mä teen kanssa just parhaillaan kokeilua. Tosin oon yleensä aina kesäisin omalla hiusvärillä, mut nyt ajattelin ottaa varaslähdön kesään ;)

Essi:mahtavaa, että ollaan saatu sut tänne keskuuteemme, sillä te - tai siis me - yliherkät ollaan tärkeässä asemassa tulkitsemassa kemikaalien vaikutusta ihmiseen. Katsoin kampaamon sivut - ja tuotteet. Valitettavasti se, että tuotteissa ei ole vaikkapa hajusteita, ei tee niistä välttämättä hyviä esim. siltä kannalta, että niissä on melko varmasti silikonia, parabeenejä tai luonnolle haitallisia aineita. Suosittelisin itse sertifioitua, mietoa, luonnonkosmetiikkaa.

Aino-Maija:YLÄFEMMA!!

SUPERKOMMENTTEJA NAISET!!! MÄ HAASTAN TEIDÄT KASVATTAMAAN OMAN VÄRIN ESIIN JA OTTAMAAN ITSESTÄNNE ENNEN JA JÄLKEEN KUVAT. VERTAILLAAN NIITÄ LOPPUVUODESTA. LUPAATTE SIT KANSSA!!! :)

natural blonde kirjoitti...

Mielenkiintoista sekin, että HYKS:ssa hoidettu kaksi rintasyöpää sairastanut sukulaiseni sai vähän aikaa kansainvälisen tutkimusryhmän laatiman kyselyn, jossa selvitetään rintasyövän mahdollisia alkulähteita.

Tutkimusvihkosessa oli esimerkiksi kokonainen sivullinen kysymyksiä hiusten värjäyksestä: milloin aloitit, kuinka usein olet värjännyt, jne.

Punavius kirjoitti...

Kiitos linkkivinkistä, popsu! Rakastan punaista väriä hiuksissani, mutta tämä värjäyskierre on kyllä karmea. Kävin katsomassa antamasi linkin, ja nyt alkoi hunajalla vaalennus.

Kokeilin hetki sitten ihan vesi-hunajaseoksella ja annoin vaikuttaa ehkä vähän yli tunnin, ja kyllä alkoi väri lähteä! Tosin kulahtanut se kyllä olikin, mutta uskon kyllä hunajan voimaan. Suosittelen :)

heyke kirjoitti...

Mulla kävi samanlainen juttu hiusvärin kanssa, löytyypi tuolta:

http://harriet.blogs.fi/2007/12/03/

Enpäs ole tuon jälkeen uskaltanut väriä päähäni laittaa! :D

Anonyymi kirjoitti...

Mulla tuli visvaisia patteja pariksi viikoksi ja päänahka araksi. Kampaaja Helsingissä värjäsi Miraculoksen KC professional värillä. Edustaja oli kuulemma kehunut väriä hellävaraiseksi. Tulipahan sekin kokeiltua - ei enää koskaan kiitos!
ps. Onneksi tehtiin kampaajalla ja hän osasi heti pestä värin pois.

Suositut tekstit