29.1.2009

Sodium laureth sulfate - saakelin ympäristömyrkky

Tämän illan Kuningaskuluttajassa oli juttu kosmetiikan tuoteselosteista, eli INCI-listoista. Allekirjoittanuttakin haastateltiin ja juttuun liittyen täydennän aihetta hiukan, sillä tv-toimittajana tiedän, ettei haastatelluilta voida käyttää kuin muutama kommentti inserttiä kohden ja haluankin täydentää omaa kommenttiani, kun siihen kerran on mahdollisuus!

Jutussa käytettiin kommenttiani, jossa mainitsin aineen sodium laureth sulfate ja kuinka sen syöpävaarallisuudesta on kiistelty ja kirjoiteltu verkossa. On tärkeää huomata, että en sanonut aineen olevan syöpävaarallinen vaan toin esille sen ympärillä velloneen keskustelun. Puhuin vastikään jutussakin haastatellun toksikologi Eeva-Liisa Sainion kanssa ja hänen käsityksensä on, että sodium laureth sulfate ei ole syöpävaarallinen. Hän kylläkin jakaa Suomen Luonnonsuojeluliiton Jari Huhtalan näkemyksen siitä, että sodium laureth sulfate on ympäristölle haitallinen.

Sodium laureth sulfate on etenkin shampoissa yleisesti käytetty, toksinen aine, joka on kaloille, muille eläimille ja luonnolle myrkyllinen. Sen hyvä puoli on, ettei se ole kertyvä, se siis hajoaa suhteellisen nopeasti, siinä missä esimerkiksi EDTA jämähtää meriin pitkäksi aikaa. Ei ole tietoa, onko sodium laureth sulfatella meriä rehevöittävää vaikutusta. Tämän aineen tai muidenkaan kosmettisten aineiden tai edes lääkejäämien kertymistä ympäristöön eivät Suomen viranomaiset ole tutkineet (veikkaanpa, että Hesari tekee tästä jutun vielä tämän kevään aikana).

Olen aikaisemmin kirjoittanut kyseisestä kemikaalista, mutta poistin blogauksen, sillä se herättää turhaa hämmennystä. Totesin tuolloin, että aine on vesieliöille myrkyllinen, se voi aiheuttaa ihoärsytystä ja saattaa sisältää syöpää aiheuttavia 1, 4-dioksaania ja etyleenioksidia. Lisäksi tekemäni Rita Stiensin haastattelu varmensi sen tosiasian, että on ihan sama, onko aine keinotekoisesti valmistettu vai luonnosta eristetty. Molempi pahempi.

Miksi tätä ainetta sitten on shampoossa ja suihkugeeleissä ja vieläpä luonnontuotteina itseään mainostavissakin tököteissä? Koska se on halpa, vaahtoa muodostava ainesosa. Kuten monet ehkä itsessään tunnistavat, mielletään vaahto lupaukseksi hyvästä ja tehokkaasta tuotteesta. Kaikki taidamme jo tietää, ettei vaahto korreloi pesutehon kanssa.

Sodium laureth sulfaten lisäksi tuotteissa näkee myös sanaparia sodium lauryl sulfate, näistä kahdesta laureth aiheuttaa enemmän vaahtoa ja on juuri siksi niin suosittu. Molempia ainesosia kannattaa välttää - vähintään ympäristötyistä.

Faktat ovat, että sodium laureth sulfate ei ole ympäristössä hyvä homma, olkoon sen vaikutus meihin ihmisiin mikä tahansa. Tsekkaa siis INCI-lista!

Psst... Ja miten tätä ainetta voi olla myös osassa ekopesuaineita? Se on hyvä kysymys, ehkäpä otan yhteyttä valmistajiin ja tiedustelen, jos vaikka saataisiin aikaan muutos!

49 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sitä on myös hammastahnoissa. Se voi aiheuttaa suuhun oireita. Apteekista saa ainakin hammastahnaa, jossa sitä ei käytetä, Biotene on muistaakseni nimi.
-Basilika

rikkoo soluja kirjoitti...

Mun hammaslääkäri suosittelee Salutemia, mut Yotuel on kans hyvä.

Mut moniko tietää varoa lääkkeitä, missä sitä on apuaineena? Ja miksi on?????????

seeds kirjoitti...

Missäs kaikissa ekopesuaineissa tuota ei ole? Ole hyvä -tuotteissa näemmä ainakin on (kävin juuri lunttaamassa kylppärissä, damn). Tietääkö kukaan onko esi. Urtekramin tuotteissa?

Anonyymi kirjoitti...

Sensodyne hammastahnassa ei ole SLS:ssää, Eikä näyttänyt olevan Palmoliven suihkushampoossakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen pohtinut tätä ainetta paljon, sillä en haluaisi käyttää tuotteita, joissa sitä on. Onko sitä pääsääntöisesti kaikissa shampoissa ja hoitoaineissa? Itselläni on todella käsitellyt ja pahasti kuivuneet hiukset, eikä näihin auta mikään muu kuin kampaamon kallis tökötti. Epäilen ekoshampoiden ja hoitoaineiden tehoa voimakkaasti käsiteltyyn hiukseen. Miten on? Värjäilen ja blondailen hiuksia usein (vaihdan väriä usein) joten hiukseni ovat vaativat. Mikä olisi oikeasti toimiva ja ekologinen hiustenhoitosarja? En uskalla kokeilla Ruohonjuuren kalliita ekohoitoaineita jos ne eivät tehoakaan.
T: Tigi-fani

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin Ecoverin käsitiskiaineesta löytyy Sodium Lauryl Ether Sulfatea, eikös sekin ole melko anti-ekoa?

HannaKoo kirjoitti...

Tigi-fanille tiedoksi, että ainakin Tigin Bed Head Superstar -shampoo ja S-factor color savvy ovat sulfaatittomia. Varmasti monia muitakin löytyy.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi, suosittelen kokeilemaan MOP C-System Hydrating shampoota. Erittäin hellävarainen ja ilman sulfaatteja, varmasti "hunajaa" huonokuntoiselle hiuksistolle! Ja nämähän ovat orgaanisia tuotteita, ei eläinkokeita tms. :)

Hammastahnoista suosittelen Youtuelia, itselleni tulee normihammastahnoista suu niin kipeäksi ettei ole tosikaan. Ja pahimmillaan oli koko suu täynnä ISOJA aftoja, jolloin ei pystynyt edes syömään.

Anonyymi kirjoitti...

Suom: Natriumlauryylisulfaatti
http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumlauryylisulfaatti

http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin0502.htm

Disturbance kirjoitti...

Ruohonjuuresta löysin mielestäni yhden ainoan shampoomerkin, jossa ei ollut haitallisia kemikaaleja: AM.
Se on myyjän mukaan kahden siskoksen käsin valmistama tuotesarja, itse olen ollut tyytyväinen.
Aikaisemmin suosin Elokuu-sarjaa, mutta sen valmistus on lopetettu - uskon, että tässäkin on toiminut valitettavan hyvin sekä kuluttajien epätietoisuus että kilpailijoiden mustamaalaus Elokuuta kohtaan.

Sodium laureth sulfite on hyvin hyvin myrkyllistä ihmisille. Vai kuulostaako ihan ok:lta, että kyseistä ainesosaa käytetään mm. raskaan sarjan teollisuuspesuaineissa?

Suosittelen Nooraa lämpimästi ja vakavasti lukemaan Kevin Trudeau'n kirjan Natural Cures They Don't Want Us To Know About.
Kirjoitettu jenkkityyliin sikäläisestä näkökulmasta ja melkoisella hypetyskielellä, mutta ehkäpä sillä tyylillä asia menee perillekin. Kirjaa saa kohtuuhintaan BookPlussasta, ja olen ostanut tällaisia joululahjaksi monille, joista välitän.

Jonna kirjoitti...

Hiusongelmaiselle anonyymille pieni vinkvink: Kokeile kookosöljyä pesun jälkeen kuiville hiuksille. Ihan pieni määrä riittää ja se on todellakin jopa hoitava, verrattuna silikoonimömmöihin, joita yleensä kuiville ja vaurioituneille hiuksille suositellaan. Myös hiusnaamioita voit väsäillä esim. Kara-kookoskermasta, hunajasta ja kookosöljystä. Joku jo mainitsikin tuon AM:n, joka on todella hyvä. Itse tykkäsin paljon hamppushampoosta. :) Ja kyllä niitä tehokkaita ja hoitavia aineita löytyy myös/mielummin sieltä luontaistuotekauppojen hyllyiltä. Rohkeasti kokeilemaan vaan ja öljyt käyttöön hiusten hoidossa. ;)

päivi kirjoitti...

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta eikös SLS saata olla tuotteissa myös nimillä saippuoitu kookosöljy, kasvipohjainen tensidi, tms? Myös noissa AM:n tuotteissa on tensidejä, joskus olin itsekin niitä ostamassa ja kun en ollut tästä asiasta varma niin jätin hyllyyn..

Tuntuu hassulta, että kookosöljystä ja mineraaliöljystä tehdyt tensidit ovat yhtä pahoja luonnolle, onko se öljyn käsittely sitten niin rankkaa että koostumus muuttuu niin radikaalisti? No, ainakin varmaan kuivattaa ihoa turhaan yhtä lailla, tensidi kuin tensidi.

Ainakin savet ovat täysin tensidittömiä pesuaineita. Joita muuten suosittelen lämpimästi! Itse ostin juuri Logonan Rhassoul-savijauhetta http://www.logona.fi/tuotteet/savituotteet/rhassoul.html , saatavana myös valkosavea ja myös valmiina tuubissa. Myös vihreällä kosmetiikalla on ihania savituotteita, esim. http://www.vihreakosmetiikka.fi/product_info.php?cPath=23&products_id=95 .

Ainiin, pesupähkinöistähän voi myös tehdä hyvin luonnollista pesuainetta. Joskus kokeilin ja oli mielestäni vähän liian tehokkaasti pesevää mun hiuksille/hipiälle :)

Anonyymi kirjoitti...

SLS on ympäristölle haitallinen ja niin on suurin osa muistakin tensideistä. Tensidien LC/EC50 arvo, eli se määrä, joka tappaa puolet koe-eläimistä (kala, vesikirppu ja/tai vesikasvi) on yleensä alle 10 mg/l, usein alle 1 mg/l. (tiedot löytyvät esim. käyttöturvallisuustiedotteista) Siksi onkin tärkeää, että käytetään sellaisia tensidejä, jotka hajoavat nopeasti, myös ilman happea, esim. lietteestä (näin ne eivät ehdi vaikuttaa haitallisesti eliöihin niin paljon). EU:n pesuaineasetus vaatii, että tensidit ovat nopeasti hapellisissa oloissa hajoavia (kaikkissa pesuaineissa siis tällaisia), mutta ei ota kantaa hapettomiin oloihin. Lisäksi hapettomien olojen testituloksia on vähän ja testit ovat kalliita. Valmistajien siis vaikea saada tietoja.
Ja tosiaan, kuten Noora totesi, sillä ei ole väliä onko tensidi kasvi- tai öljyperäistä, lunnosta tai labrasta, yhtä myrkyllisiä molemmat.

Anonyymi kirjoitti...

Disturbance: Mistä tiedät että elokuun valmistus on lopetettu?? Samoja huhuja kiersi jo pari vuotta sitten, mutta kyllä niitä tuotteita vain on edelleen täältä Oulusta ainakin kaikkia löytynyt, vieläpä useammasta kaupasta. Kun kuulin lopetushuhusta ekan kerran, kysyin useammalta myyjältä asiasta. Yksikään myyjistä ei ollut kuullut mitään sarjan tuotannon lopettamisesta!!

Noora kirjoitti...

Basilika:Kiitos tästä yksityiskohdasta!

Rikkoo soluja:Tiedätkö ainetta käytettävän lääkkeissä? Luulin ainetta olevan lähinnä ihmiskropan puhdistusaineissa.

Seeds:Tsekkaan Urttikset ja infoan!

Anonyymi:Joo ei se itsestäänselvyys ole, vaikka sitä lähes kaikkialla onkin.

Anonyymi:Itsekin käytin Tigiä aikaisemmin. Fakta on, että kokeilematta et voi tietää, mikä sulle sopii. Ja vaalennettu hius+ekoaineet on hankala juttu, huomasin sen itse kesällä. Mutta suosittelen, että otat yhteyttä ekokampaajaan ja kysyt sieltä suosituksia tuotteille. Tästä voisinkin tehdä vaikka postauksen!
Ja HannaKookin näemmä vastaili jo sulle tuossa alla...

Anonyymi:Pahus, en tiedä miten to Ether-sana tuolla välissä muuttaa asian laitaa. Pitää selvittää. En siis isaa vastata. Olisinpa toksikologi tai kemisti :/

Anonyymi:Onko noilla mainitsemillasi tuotteilla sertifikaatti? Mistä ostat Mop C-tuotteita?

Anonyymi:Kiitti linkistä.

Disturbance:AM-sarja tehdään tosiaan käsin, itse alusta loppuun, tapasin Ruohonjuuressa jopa naisen tämän sarjan takana.

Kiitti kirjasuosituksesta, täytynee lukaista heti kun ehdin :)

Jonna:mua kiinnostaa PALJON kookosöljyn käyttö hiuksissa. Pakko testata. Kiitti vinkistä!

Päivi:Tunnustan taas vajavuuteni:en tiedä SLSn muita nimityksiä. Selvitän.

Anonyymi:Ok, pidänpä itsekin silmät auki!

apuaineena 247 lääkkeessä kirjoitti...

Kyllä, sodiumlauylsulfat on englanninkielinen nimitys natriumlauryylisulfaatista. Olen seurannut asiaa jonkin aikaa - linkissä viimeisin sivu siitä.

potilaat ei saa tietoa! kirjoitti...

Tiedätkö, että isoja suolistoleikkauksia voidaan tehdä ihan turhaan nuorille ihmisille? Jos syö jotain lääkettä, jossa on sodiumlaurylsulfat (tai natriumlauryylisulfaatti) apuaineena, tulee sinne limakalvoille helposti aftoja ihan samaan tapaan, kuin suuhunkin, mutta yrittäkääpä kertoa heille....

Anonyymi kirjoitti...

Itsellä käsitelty kuivahko hiuspehko. Löysin avun Sante-sarjan shampoosta ja hoitoaineesta. Varsinkin Sarjan "Brilliant care" hoitoaine on aivan mahtava. Ja pesun jälkeen vielä ihan pienenpieni määrä kookos- tai jojobaöljyä latvoihin. Mielestäni (muistaakseni) sarjassa ei ole sls:tea.

Sairaalaruoka surkeaa kirjoitti...

Suolenpoistoleikkauksia tehdään jatkuvasti, sillä monilla ihmisillä tukkeentuu suolisto (ahtaumia, sanovat) ja silloin ei auta mikään muu. Näin on ollut jo vuosikausia, mutta yleensä kaikki mahdolliset lääkkeet kokeillaan ennen sitä, mutta edelleen potilaat syövät lääkkeitä, joissa on tuota ainetta. Eikä siitä kukaan kerro sairaille. Se patenttisuoja-aika määrää, mistä tuolla keskustellaan:-(

päivi kirjoitti...

Ainiin, mullakin on ollut MOP:n tuotteita, ostin Salon Pasifiquesta (Helsingissä Annankadulla) hiuskiinteen ja hiusvahan. Tykkäsin, mutta kummassakin oli tsiljoonia ainesosasia, hajusteita ja muistaakseni ainakin vahassa oli useampaa eri parabeenia. Oli niissä sitten käytetty jotain ainesosia, jotka oli luomuja. Parempi varmaan sekin, kun ei mitään.

Nykyään käytän Herbinan hiuskiinnettä, netistä löydetty INCI: Alcohol Denat, Butane, Propane, Acrylates/Acrylamide Copolymer, Aminomethyl Propanol, C12-15 alcyl lactate,
Panthenol, C12-15 Alcolhols eli ei mikään "terveystuote" ainakaan akrylaattien vuoksi. Mutta mukavan vähän aineksia. Olen myös superhyper-tykästynyt Santen muotovaahtoon, joka mun hiuslaadulla melkeinpä korvaa vahan käytön kokonaan, mutta en ole ihan varma aiheuttaako se mun nahkaan kutinaa ja näppyjä, joku niin tekee nyt.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä MOP C-System Hydrating-shampoon INCI - parempi tuokin kuin ei mitään:

Water (Aqua) (Eau), Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Myristamine Oxide, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Glycerin (*Vegetable Oil), Glycol Stearate, Ascorbyl Palmitate (*Vitamin C), Sodium Ascorbyl Phosphate (*Vitamin C), Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract**, Mangifera Indica (Mango) Fruit Extract**, Citrus Grandis (Grapefruit) Fruit Extract**, Psidium Guavaja Fruit Extract, Ribes Nigrum (Black Currant) Fruit Extract, Vitis Vinifera (Grape) Seed Extract, Polyquaternium-10, Sodium PCA, Disodium EDTA***, Citric Acid (Sweet Potato), Caprylyl Glycol, Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Oil, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil, Geranium Maculatum Oil, Ricidus Communis (Castor) Seed Oil, Mentha Viridis (Spearmint) Leaf Oil, Citrus Aurantifolia (Lime) Oil, Zingiber Officinale (Ginger) Root Oil, Limolene, Phenoxyethanol. *Source, **Certified Organic, ***Food Grade

Anonyymi kirjoitti...

Omakohtaista kokemusta on, että hammastahnan natriumlayrylsulfaatti aiheuttaa aftoja. Olenko sitten aftaherkkä muutenkin vai onko minusta tullut aftaherkkä vuosien hapaidenkuuraamisen seurauksena, sitä ei pysty sanomaan.
Tosiaan, mikseivät ruansulatuskanavan muidenkin osien limakalvot voisi reagoida natriumlaurylsulfaattiin jos suukin reagoi niin rajusti.

Anonyymi kirjoitti...

Menee nyt asian sivusta, mutta on mietityttänyt jo pitkään, joten kysynkin nyt teiltä kempparilaisilta. Useiden tuotteiden mainitaan sisältävän esim. "muunnettua tärkkelystä". Onko tämä yhtä kuin geenimuunneltua tavaraa vai mitä?

SDS = natriumlauryylisulfaatti kirjoitti...

Tänään "enää" näin monessa lääkkeessä - mut miksi on yhdessäkään?????

Anonyymi kirjoitti...

Joku kyseli SLS:n ilmoitustapaa/muita nimiä:
SLS pitää kosmetiikassa ilmoittaa INCI nimellään (SODIUM LAURYL SULFATE), mutta pesuaineita säätelee pesuaineasetus, jossa ilmoitetaan tietyt sisältyvät aineet prosenttiväleillä: alle % %, 5-15 %, 15-30 % yli 30 %. Esim 5-15 % anionisia tensidejä saattaa pitää sisällään SLSää, sillä SLS on anioninen tensidi. Eli kosmetiikkapurkeista ja siten siis myös saippuoista löydät kyllä aineen tuoteselosteesta, mutta pesu- ja puhdistusaineista et.

Somac - sisältää, ks apuaineet! kirjoitti...

Jos joku käyttää reseptilääkettä SOMAC närästykseen, kannattaa tarkistaa lääkäriltä, mitä mieltä hän on tuosta aineesta. Mun ainakin täytyy joka kerta erikseen sanoa lääkärille, et ei sitten sitä saa olla yhtään, kun antibioottia määrää - sitähän on niin monissa valmisteissa - mut hirvittää aina, kun lääkäri käyttäytyy ihan kuin ei ikinä ennen olisi asiasta kuullutkaan....:-(

Rautatableteissa on kans usein... ja siksi ne maha k i v u t alkaa monella odotusaikana, vaikka eihän siihen sellaiset kuulu, närästys kyllä on aika tavallista, mut johtuu siitä et maha kasvaa ja täytyyhän sen saada kasvaa silloin:-)

Anonyymi kirjoitti...

Vielä tuosta Ecoverin Sodium Lauryl Ether Sulfatesta, että suomenkielisessä pullossa se on nimellä "pinta-aktiiviset aineet". Aika vaikeaa on siis noiden purtiloiden tulkitseminen, kun samoista aineistä käytetään niin montaa nimitystä, huh!

Satu81 kirjoitti...

Itse siirryin joulun alla kokonaan luomuun ja luonnolliseen ihon- ja hiustenhoitoon: Käytän hiusten ja ihonpesuun (myös kasvot) vain ja ainoastaan käsintehtyjä luomu-/luonnonsaippuoita (tehty vain luonnonaineksista)ja ihon kosteutukseen puhtaita kasviöljyjä ja muita luonnollisia vaihtoehtoja (mm. Dr Hauschka ja itsetehdyt voiteet).

Vaihdos johtui monesta syystä: Tulin tietoiseksi mm. tuosta SLS:stä ja monesta muusta aineesta, haluan vähentää maapallon jätekuormaa ja tukea ympäristöystävällisiä tuotteita.

minja kirjoitti...

Moi Noora!

Tiedän ettet diggaa lidlistä, mutta arvaas...löysin sieltä tänään luonnonkosmetiikkaa. Oletko kuulluut SUHADA-merkistä (saksalainen)?

Ostin ihanan tuoksuisen palasaippuan sieltä ja nyt alkoi kiinnostamaan ne muutkin.
Saippuan INCI: sodium palmate, sodium cocoate, sodium olivate, aqua,glyserin, parfum* (*natural essential oils), tocopherol, sodium chloride, limonene, linalool, geraniol, citral, citronellol.
Miltä kuullostaa?

Olen löytänyt lidlistä viimeaikoina myös paljon reilunkaupan tuotteita :)

Anonyymi kirjoitti...

Minulle shampoon SLS aiheuttaa sietämätöntä kutinaa päänahkaan. Kutina loppui kun vaihdoin shampoon Vihreän Kosmetiikan shampoopalaan. Palashampoo pesee hyvin eikä ärsytä ihoa.

Anni kirjoitti...

Eilen, kun olin laittamassa pyykkeja koneeseen, kamppikseni saapui paikalle, ja huomasi etta kaytin ecoveria pyykkien pesuun. Aloimme sitten jutella erilaisista pesuaineista ja saippuoista, ja jatka alkoi pokkana vaahdota siita, miten shampoiden kemikaalit on perseesta. Oli niin hauskaa kuulla, etta joku muukin, ja viela kemiantehtaassa toissa oleva nuori mies, on naista asioista niin samoilla linjoilla. Kyseli multa myos kauheasti ilman shampoota elamisesta, josta mulla ei valitettavasti ole itsella kuin hyvin lyhytaikaisia kokemuksia. Olisin ohjannut tyypin tanne, mutta valitettavasti han ei puhu sanaakaan Suomea. Aikoo kuulemma aloittaa kokeilut oman shampoon tekemisesta, voin raportoida tanne, jos kotilabramme edistyy jotenkin.

Ois myos ihan hauskaa, jos Noora viitsisit kirjoittaa kotitekoisesta kosmetiikasta tai kooota jotain vinkkeja etusivulle. Taalla kommenteissa kun usein nakee ihmisten vihjaavan mita luonnonaineita kayttavat sellaisenaan kauneuden hoitoon, mutta pakkaavat vinkit aina unohtua. Kookosoljy on tietty yksi, mutta on paljon muitakin hyvia aineita. Esim. itse kaytan edelleen shampoota (luomua), mutta hoitoaineen olen korvannut lahes kokonaan omenasiiderietikalla. Toimii kuin junan vessa, ja tulee paljon halvemmaksi.

Allison kirjoitti...

Mäkin bongasin Suhadat Lidlistä! Niissä on tosiaan BDIH-sertifikaatti. Otin kokeiluun kasvovoiteen, hoitoaineen ja kasvokuorinnan, ihan hyvältä ovat vaikuttaneet. Harmi vaan, ettei ne taida olla pysyvästi valikoimissa :(

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Innostuin enemmän tutkiin nettiä SLS tiimoilta ja päädyin tähän amerikkalaiseen tietokantaan: http://www.cosmeticdatabase.com
"Skin Deep database provides you with easy-to-navigate safety ratings for nearly a quarter of all products on the market — 41,477 products with 8,304 ingredients. At about one million page views per month, Skin Deep is the world's largest and most popular product safety guide."
Nyt voinkin alkaa inventoida kylppärin sisältöä :)

Anonyymi kirjoitti...

Mulle muutama vuosi sitten hammaslääkäri kertoi, että nimenomaan hammastahnan sodium lauryl sulfate aiheuttaa aftoja. Neuvoi välttämään kyseistä ainesosaa sisältävää hammastahnaa.

Yleispesuaineena koko kropan (myös hiukset) pesussa meidän perheessä on nestemäinen mäntysuopa!

kimo kirjoitti...

Kauhean monimutkaisia nämä terveysjutut. Wikipedia (jonka luotettavuudesta ei takuuta) sanoo näin: "Amfoteeriset tensidit.
pH vaikuttaa ominaisuuksiin seuraavasti, kostutuskykyyn, puhdistustehoon, vaahtoamiseen ja liukenemiseen. Emäksisessä liuoksessa nämä ovat anionisia ja happamissa kationisia. Jalostetaan kationisista tensideistä. Lievä desinfioiva vaikutus. Käytetään erikoispuhdistusaineissa sekä henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetuissa tuotteissa ihoystävällisyytensä ja myrkyttömyytensä ansiosta.

Saippua on eräs tensidi, mutta synteettiset tensidit ovat syrjäyttäneet lähes kokonaan sen. Useimmat tensidit ovat sellaisenaan myrkyllisiä vesieliöille. Ympäristövaikutusten merkityksen lisäännyttyä on ruvettu valmistamaan myös uusiutuvista luonnonvaroista(kasvi- ja eläinrasvoista). Tensidien hajoavuuteen jätevesissä vaikuttaa niiden kemiallinen rakenne.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan pesu- ja puhdistusaineen sisältämien tensidien keskimääräinen biologinen hajoavuus ei saa olla alle 90%. Nopeasti hajoavina eivät kerry ympäristöön.

Joutsenmerkki rajoittaa ympäristölle vaarallisten tensidien käyttöä pesuaineissa. Joutsentuotteissa käytettävien tensidien ominaisuudet, muun muassa hajoavuus, on tutkittu laboratoriotestien avulla."

Eli ilmoitetaanko kemialliselta rakenteeltaan erilaisia aineksia/-yhdistelmiä kuitenkin "yksinkertaistaen" samalla nimityksellä? Esim. juuri tuota SLS:a. Eli voiko nimellisesti sama aine ollakin eri ainetta, yksi kasviperäistä ja toinen jotakin aivan muuta, jolloin näiden ominaisuudetkin ovat erilaiset, mutta minitys kuitenkin sama..?!

Vanamo kirjoitti...

Kingfisherin hammastahnassa lukee, että sodium lauryl sulfate on peräisin palmuöljystä. Tiedän kyllä öljypalmuviljelysten aiheuttamat ympäristötuhot sademetsätuhojen kautta, mutta miten aine voi vielä kaikenlisäksi olla ympäristömyrkky?

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän toki, että teollisuuden edustaja ei voi alkaa julkisesti dissata omaa teollisuudenalaansa, mutta silti ärsytti tuossa haastattelussa kun kemikaalinainen vakuutteli kirkkain silmin, että shampoita ja dödöjä voi huoletta käyttää. Eikö asia ole juurikin niin kun sanoit - jos saman voi tehdä paljon vähemmällä kemikaalimäärällä, miksi ei?

Vaihdoin juuri kaikki ihovoiteeni kookosöljyyn, ja pääsin saman tien eroon ihottumistani ja näppylöistäni. Eläköön luonto!

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi: muunnettu tärkkelys on ainakin usein tehty mahdollisesti geenimuunnellusta raaka-aineesta, kuten maissi. Joku muu varmaan tietää paremmin siitä muuten.

maltosta kipeeksi kirjoitti...

Muunneltu tärkkelys maissista, kuten maltodekstriinikin? No sehän selittää taas lisää...

Anonyymi kirjoitti...

Hei Anni, kertoisitko tarkemmin miten omenasiiderietikkaa voi käyttää hiustenhoitoaineena, kuulostaa kiinnostavalta! Mulla on helposti takkuuntuvat, paksut ja puolipitkät hiukset joihin tuntuu kuluvan enemmän hoitoainetta kuin shampoota.

T. Sarianna

Anni kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anni kirjoitti...

Kaytan siis omanasiiderietikkaa (talla hetkella luomua, muukin mieto etikka varmaan kay, mita satut kaupasta loytamaan, en itse asu Suomessa, joten en osaa sanoa mita siella on valikoimissa) laimennettuna hiusten huuhteluun pesun jalkeen. Kaytannossa toimin niin, etta mulla on suihkussa muovimuki, jonka pohjalle kaadan etikkapullosta noin ruokalusikallisen etikkaa, ja sitten taytan loput mukista vedella. Taman laimennetun etikan sitten kaadan hiuksiin (lahinna latvoihin) ja annan vaikuttaa hetken, jonka jalkeen huuhdon runsaalla vedella. Joskus myos liotan latvoja siella mukissa. Fiilis on aika erilainen kuin silikoni mossojen jalkeen, mutta mielestani ihan ok, varsinkin kun siihen tottuu.

Oma hiukseni on kyllakin lasimaisen sileaa, joten voi en osaa sanoa miten sopii muunlaatuiselle tukalle, mutta kannattaa kokeilla, kun ei se etikkapullo kauheasti maksa, ja sen voi sitten kayttaa ruuanlaitossa, jos tukka tulee ihan kamalaksi. Tarkeaa on myos muistaa huuhtoa etikka kunnolla pois, ettei jaa hajuja. Olen myos kuullut, etta etikka voi vaalentaa hiusta, mutta omassa tukassani en ole tallaista vaikutusta havainnut. Toisaalta se etikka mita mulla on, on aika tummanruskeaa variltaan, joten voi olla etta erilainen etikka kayttaytyy eri tavalla. Toivottavasti tasta oli apua, ja kerrohan Sarianna, jos paadyt tata kokeilemaan.

Niin ja muuten kamppikseni (se kemianinsinoori) on nyt ollut lauantaista asti ilman shampoota, mielenkiintoista seurata, miten hanen kokeilunsa edistyy. Meinaan itsekin kokeilla, mutta mulla on talla hetkella fanttilankaisia 'rastoja' tukassa, ja niiden peseminen on muutenkin aika saatamista, eika tukkaa voi kunnolla harjata/kammata, joten aloitan no-poo elaman varmaan vasta hiukan myohemmin kevaalla.

Anonyymi kirjoitti...

Anni, kiitos vastauksesta, täytyypä kokeilla! Ja kiitos myös Nooralle hienosta blogista, löysin tämän vastikään.

Sarianna

Disturbance kirjoitti...

Anonyymi, 30. tammikuuta 2009 9:40:
Ruohonjuuressa se sanottiin, että Elokuun valmistaminen on lopetettu. Olen kyllä itsekin löytänyt Elokuuta vielä pienemmiltä paikkakunnilta, joskus täällä pk-seudulla olen kuullut sarjaa myytävän myös poistomyynneissä. Mutta muuten ei ole enää kaupoissa näkynyt Helsingissä.

Heidi kirjoitti...

Eläinoikeusfoorumilla joku väitti tämän kemikaalin olevan yhteydessä couperosaan ja punoittavaan ihoon. Olisi kiva tietää, onko todella näin.. Itselläni on couperosaa, ja vaikka suurin osa käyttämistäni tuotteista on merkkejä LV, Erisan sekä herkän ihon tuotteita, niissä kaikissa on sodium laureth sulfatea. Eikö tätä ainesosaa luonnonkosmetiikassa ole?

Iiris kirjoitti...

Tämä keskustelu on ilmeisesti hiljentynyt jo aikoja sitten, mutta ajattelinpahan nyt kysyä kun on uudet hiustenhoitotuotteet tilauksen alla.

Sodium laureth sulfatea tulisi siis vältää, mutta miten seuraavat:
Sodium Cetearyl Sulfate ja Sodium Lauroyl Sarcosinate? Tuo suositeltu Santen brilliant hoitoaine sisältää kumpaakin.. Olet(te)ko koskaan kuulleet näistä? Miten ihmeessä näiden kaikkien inci-juttujen kanssa pysyy kärryillä? :/

Riikka kirjoitti...

^ Minuakin kiinnostaa tuo, mitä Iiris kyseli. eli mitä Sodium Cetearyl Sulfate ja Sodium Lauroyl Sarcosinate ovat?

Lisäksi haluaisin sen verran kommentoida, että tässäkin ketjussa suositellut AM-shampoot ja -hoitoaineet sisältävät natriumbentsoaattia. (vaikka pullon kyljessä ei välttämättä mainintaa olekaan..) mielestäni melko kyseenalaista, tuli hiukan huono maku kyseisestä sarjasta. :/

Sini kirjoitti...

Moikka,

osaatko sinä Noora tai joku teistä blogin lukijoista kertoa jotakin Ammonium Laureth sulphate (ALES) :sta?

Mm. Faith in Nature tuotteissa käytetään ALES:a SLS:n ja SLES:n sijaan. Kuitenkin ALES:n paremmuutta perustellaan ainoastaan sillä, että aine on turvallisempi käyttäjälle, mutta aineen vaikutuksista ympäristölle ei mainita mitään.
http://www.faithinnature.co.uk/Faith-in-Nature/Natural-Ingredients-Issues

Kiitti avusta!

t. Sini

Sirze kirjoitti...

Hei,

Jostain tekstistä aikaisemmin tuli mieleen kertoa, että jos tuoteselosteessa lukee esimerkiksi sodium cocoate, se tarkoittaa, että saippua on valmistettu lipeästä ja cookosöljystä. Ja saippuaahan valmistetaan käyttämällä lipeää ja jotakin rasvaa.

Suositut tekstit