21.1.2009

Kauramaito korvaa maidon

Minulta kysytään toisinaan, millä korvaan ruoanlaitossa käytetyt maitotuotteet. Vastaus on kauramaito. Olen maininnut Oatlyn aikaisemminkin, toki muitakin kauramaitoja on. Esimerkiksi GoGreen-sarjalla on oma kauramaitotuote.

Kauramaito sopii kaikkialle: puuroon, myslin ja murojen kanssa nautittavaksi, karjalanpiirakan leivontaan, lettutaikinassa kauramaito on erinomainen ja smoothiet toimivan kauramaidolla ihan yhtä hyvin kuin tavallisellakin. Pelkältään en kauramaitoa joisi (maku on aavistuksen jauhoinen), mutta muuten tuote on ihan mainio.

Oatly-sarjassa on myös jäätelöitä, smoothiejuomia ja multituote Oatly iMat Ruokaan. Se käy esim. paistoksiin, kastikkeisiin, jälkiruokiin, leivontaan tai jäädykkeisiin. En juurikaan leivo, mutta käytän tuotetta esimerkiksi sienikastikkeen valmistuksessa. Käyttömäärät ovat samat kuin ruokakermalla.

Oatly Ruokaan käy maitoallergisille, soija-allergisille, laktoosi-intoleranteille sekä kaikille, joita huvittaa syödä terveellisemmin. Tuotetta on lisäksi pimpattu hiljattain: tuotteen sisältämä rasva on nykyisin peräisin pelkästään rapsiöljystä.

... Eikä tämä ole maksettu mainos, vaikka se siltä saattaa vaikuttaa. Olen Oatly-fani ihan ilmaiseksi :) Haluan vaan painottaa, että lehmänmaidolle ON vaihtoehtoja. Jos ei tykkää kauramaidosta, saa soijamaitoa melkein jokaisesta kaupasta, mutta itse tykkään enemmän kauramaidon mausta.

34 kommenttia:

Jams kirjoitti...

Mä tykkään isosti noiden pakkausten ulkoasumuutoksesta, vaikka en ole kaupassa niihin vielä uudessa asussa törmännytkään.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä tarkennukseksi niille, jotka eivät ole perehtyneet ravintoasioihin tarkemmin. Eli kauramaitoa voi käyttää lehmänmaidon tapaan, mutta ravintoarvoiltaan (aminohappokoostumus)on erilainen kuin tavallisessa maidossa. Nostin tämän esille sen vuoksi, että otsikko saattaa johtaa harhaan ja ihmiset luulla että kauralla voi korvata maidon täysipainoisempaa aminohappokoostumusta. Kuitenkin syömällä monipuolisesti, me saamme ruuasta tarpeeksi kaikkia aminohappoja eikä tästä luultavimmin (jos ruokavalio on kunnossa) tarvitse huolehtia.

Anonyymi kirjoitti...

Ja edelliseen kirjoitukseeni liittyen unohdin sanoa, että toivoisin Nooran tutkivan karrageeni asiaa. Karrageeni on luomu tuotteissakin hyväksytty lisäaine, joka saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä, vatsaoireita ym.. siitäkin huolimatta että se on kasviperäinen lisäaine. Karrageenia käytetään yleisestijäätelöissä. Karrageenia käytetään hyydytteenä jäätelön lisäksi mm. hammastahnoissa, pehmeissä hedelmämakeisissa, vanukkaissa, salaatinkastikkeissa ja lääke- ja kosmetiikkavalmisteissa.Sitä esiintyy myös yleisesti mm. eräiden valmistajien maustetuissa soija- ja kauravalmisteissa, kuten maidoissa, juustoissa, jogurteissa ja kermoissa.

Anonyymi kirjoitti...

Noissa kaurakermoissa tms. on vaan usein mielestäni turhan paljon lisäaineita, joissain sokeria + rasvan nimi "kasvirasva", termi, joka aina herättää minussa epäilyksiä (kartan kovetettua kasvirasvaa).

Lotta kirjoitti...

Itse tykkään Keiju-kauramaidosta koska se on kotimaista, kun taas Oatly ja Go green laivataan Ruotsista. Ja olen samaa mieltä anonyymin kanssa kaurakermojen sisältämistä lisäaineista: ei kiitos!

Tanja kirjoitti...

Meillä myös käytetään oatlyn tuotteita. Juomana on "maidon tilalla" oatlun luomu kaurajuoma, makuun tottuu nopeaan.
Ruohonjuuresta olen myös toisinaan ostanut herluttelujuomaksi luomu quinoajuomaa ja Rice Dream Hasselpähkinä-manteli-riisimaitoa :P. Ja noista luomuista ei löydy ainakaan minusta mitään epäilyttäviä aineitakaan.
Itse haaveilen myös milk makeristä; voisi itse tehdä perheen juomat luomu siemenistä ja pavuista :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kauramaito ja kaura ei sovi kaikille (suurimmalle osalle) ihmisistä, joilla on keliakia, uusimpien tutkimusten mukaan kaurassa oleva proteiini käyttäytyy samalla tavalla kuin gluteeni keliaakikon vatsassa, voitko ystävällisesti korjata sen postauksestasi?

En itse käytä noita tekomaitoja, koska niissä on niin paljon lisäaineita, vaan teen itse pähkinämaitoa.

ritu kirjoitti...

Ihmettelen sitä, millä perusteella ihmiset valitsevat ruokavalionsa. Onko kyse mielikuvista vai tutkimustuloksista? Joku hehkuttaa vähän jalostettuja elintarvikkeita, eli käyttää hunajaa sokerin sijasta, soijaa mieluummin papuina tai tofuna kuin "maitona" tai rouheena... Toiset karttavat lisäaineita tai suosivat luomua.

En halua provosoida ketään tällä viestillä, mutta välillä tuntuu että jokaisella on oma "syömishäiriö". Itse ihan oikeaa syömishäiriötä kärsineenä yritän pitää itseni kohtuudessa kaikin puolin. Minulla on myös omat mieltymykset, millaista ruokaa haluan syödä ja millaista en suuhuni laita.

Itselläni on myös kaikki kovin teollisen näköiset ("kevyet"kasvirasvakermat jne.) maito- ja kermatuotteet sellainen ei-ei. Ihan perus maito ja kerma on meidän ostoslistalla. Margariini maistuu kamalalle kun on tottunut oliiviöljyn makuun! Kaikki keksit ja leivokset on myös vain kylämaistiaisia. Irtokarkit ja suklaa ovat kyllä paheeni, mutta niistä en luovu. Pyrin sitten välttelemään niitä lisäaineita muualla. No, tässä vain joitakin omia pöpinöitäni, ei kaikki.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta soijamaito ei toimi kahvin seassa lainkaan, se maistuu pahalta ja menee rakeiseksi. Onko kauramaito parempaa tähän tarkoitukseen?

ÄF kirjoitti...

Mun kokemus soija- tai kauramaidosta kahvissa on sama: se leikkaa aina. Mutta ongelma ei ole itse maidossa, vaan kahvissa; tummapaahtoisissa kahveissa (espressotyyppiset) vaihtoehtomaidot toimii, kuten normimaitokin.

Anonyymi kirjoitti...

Meilläkin siirryttiin esikoisen allergia-aikoina kaurapohjaisiin tuotteisiin ja vaikka nykyään lehmänmaitoa jo kävisi koko perheelle, suosimme edelleen kauramaitoa ja -kermaa. Ne vaan maistuu paremmalle ja on mun korvaan myös lehmistä ekologisempia. Joihinkin kauramaitoihin on lisätty kalkkia eli sitäkin saa niistä saman verran kuin lehmänmaidosta.

Anonyymi kirjoitti...

Lotta, ymmärtääkseni Go green ja Keiju ovat molemmat kotimaisia Raision tuotteita -Go Green tuotteita valmistetaan nykyään Keijun nimellä. Oatly sen sijaan laivataan Ruotsista, mutta sen eduksi luettakoon luomutuotteiden melko suuri osuus valikoimasta (ml. kaura"maito").

MaryJ kirjoitti...

Soijapavuissa on kaikkia aminohappoja, eli siltä osin soijamaidot/-kermat ovat täysipainoisia.
Soijamaito lisättynä teehen on aivan ihanaa, ei todellakaan leikkaa kiinni! Suosittelen, jopa monet "juppi-ystäväni" ja ISÄNI ovat alkaneet käyttää soijamaitoa kahvimaitona, koska tykkäävät niin...

Nauttisin myöskin kasvimaidoista/kermoista mieluiten ilman lisäaineita, mutta toistaiseksi olen valinnut helpon tavan (GoGreen, Oatly, Alpro)ja olen vain niin iloinen siitä, ettei yhdenkään lehmän tarvitse enää kärsiä takiani. Tuohan on sitten jokaisen oma valinta, mitä arvoja pitää tärkeimpinä.

Milk Maker kiinnostaa, ehkä Noora voisi joskus tehdä siitä jutun? Kun ennättää :)

varjoainekuvauksista kirjoitti...

Luomulehmät ei kärsi, vaan menevät 3 kertaa vuorokaudessa ihan itse robotille lypsettäväksi:-)

Jos noissa valmisteissa on guaria, ksantaanikumia tai karrageenia, saatte EHKÄ joskus varautua erilaisiin elimien varjoainekuvauksiin... siis ennenpitkää.

Mut vasta selvitän asiaa, joka ei ole edes uusi, vaan kohta 5 vuotta vanha. Ehkä joku teistä tietää enemmän?

Niin, krav- merkki tarkoittaa sitä luomua ja se taas tarkoittaa, ettei kaurassa ole käytetty korrenvahvistajia. Mulle ei ainakaan sovi ne klormekvattikloridi- tuotteet, mut voihan kaurassa olla luontaisia homemyrkkyjä, jos ei ole valittu tarpeeksi hyvin viljaa ennen prosessia... Mut juustoa kauramaidosta ei kannata yrittää tehdä, kun siinä noin vähän on tuota proteiinia;-)

aleksi kirjoitti...

miksi kauramaito olisi sen terveellisempää kuin oikea tai ekologisempaa?

sehän on tuotettu tuote. johon lisätään kaikkea mahdollista mikä rehdataan ympäri maailmaan.
lehmä on lehmä joka on jossain tossa landella.. maito viedään meijeriin pakataan.

"jos kaura ois tarkotettu maidoksi niin sillä ois tissit" :)

Anonyymi kirjoitti...

Rapsiöljy ei kuulosta mitenkään erityisen hyvältä vaihtoehdolta: rapsi nimittäin on yleensä gmo-tuote, kuten maissi, soija ja riisikin.

MaryJ kirjoitti...

Tarkoitin "kärimyksellä", kuinka nykyoloissa lehmä on synnytyskone, joka ei saa itse imettää vasikkaansa vaan se viedään muualle (hyvin pieneen karsinaan useimmiten). Myös laiduntamaan pääsy ja yksilöllinen huolenpito alkaa olla lehmälle harvinaista herkkua, kun tilakoot ovat kasvaneet niin suuriksi.

Voisitko varjoainekuvas tarkentaa hiukan guari, ksantaanikumi/karrageeni ilmaisuasi? Kiinnostavaa :)

E407 koodattu ei sovi kirjoitti...

Karrageenista tuun aina kipeeksi, jos ei poskiontelot, niin maha tai kurkku. Yksikin niistä on liikaa.

Jos en syö sitä (--guar ja ksantaanikumi ym vastaavat kierrän myös kaukaa samasta syystä) missään muodossa, pysyn terveenä:-)

Arawn kirjoitti...

Miten muuten keittelet kaurapuuroa kauramaidosta, Noora? Kattilassa vai mikrossa? Kyselen vain, kun yritin joskus keitellä soijamaidosta kaurapuuroa mikrossa eikä siitä tullut mitään... puuro ei vain turvonnut.

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko kellään jotakin listaa todella haitallisista tai mahdollisesti haitallisista lisäaineista (ruuassa)... aika hukassa on niiden kaikkien aineiden kanssa kun ei näin maallikkona oikein selkene. Tuo kemikaalihommakin tuntuu selkeämmältä : )

parvintomme lisäaineet-kirja kirjoitti...

Kirjastosta ainakin löyty kirja "Ravintomme lisäaineet", mutte eihän seole ajan tasalla enää, kun silloin ei ollut muuntogeenisia aineksia vielä... siis glyfosaattijäämät ym on nykyään sekottamassa asiaa.. Mut pohjatietona ihan hyvä kirja aloittaa. Laitan sen linkkiin. Toinen luettelomainen on kirja Hyvä paha lisäaine, mut siinä ei ole koetuloksia, kuten tässä montakin.

Glutamaateista täällä kirjoitti...

Höh, mitä puppua edelliseen tulikaan... No, tässä sitten niistä glutamaateista, mitä lakikin kieltää laittamasta lasten ruokiin. Lapset oli ennenmuinoin lapsia alle 18-vuotiaiksi ja pikkulapset olivat alle kouluikäisiä...

Anonyymi kirjoitti...

Karrageeni kuuluu listaan, joiden käyttölupa on uudelleen arvioitavana EU:ssa. Tästä esityksestä löytyy kaikki muutkin lisäaineet, joita ei enää pidetä välttämättä tarpeeksi turvallisina. http://www.europarl.eu.int/meetdocs/committees/envi/20000321/383717_fi.doc

Anonyymi kirjoitti...

Edelliseen vielä, että dokumentti ei ole tuore, joten en tiedä miten kyseisten aineiden on käynyt. En ole löytänyt tuoreempaa, mutta joku on saattanut löytääkin.

Stazzy kirjoitti...

Minä olen paha ihminen ja juon ihan luomulehmänmaitoa. Kaura- ja riisimaito on jotenkin latteaa maultaan (ja usein lisättyä suolaa, tms) ja soijamaitoa en voi käyttää.

Lisäksi molemmat meitin pariskunnan maidonkulutuksella tulisivat turhan kalliiksi. Ja sitäpaitsi, kun kuitenkin syödään juustoa, joku kauramaito olisi turhaa jeesustelua.

Noora Katariina kirjoitti...

Ah, mahtava blogi, jee, kiitos! Onnitteluni! Saat näitä kommentteja varmasti koko ajan, mutta tämä kuitenkin vaikka piristäisi vähän. :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen käyttänyt Alpro soya -tuotteita mutta olen alkanut kysenalaistamaan niiden käyttöä ekologiselta kannalta. Katsoin dokkarin Jim-kanavalta, jossa käsiteltiin mm. kanateollisuutta ja myös gm-soijan tuotannon haittoja. Ilmeisesti gm-soijaa käytetään maailmanlaajuisesti tuotantoeläinten ravinnoksi ja tämän soijatuotannon takia hakataan sademetsiä urakalla! Haluaisin tietää, onko samaa soijaa käytetty Alpro Soyassa. Osaisko joku kertoa tästä jotain?

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mitä soijaa soijamaitoihin käytetään, Alpron asiakaspalvelusta varmaan tuo selviäisi. Valtaosa sademetsien tilalla kasvatetusta soijasta kulutetaan kuitenkin eläinten rehuksi ja vain pieni osa päätyy suoraan ruokapöytään. Jotta eläimestä saadaan esim. litra maitoa, tarvitaan soijaa moninkerroin enemmän kuin jos soijasta tehdään suoraan ihmisravintoa.

Eli ei ainakaan kannata vaihtaa soijamaitoa lehmänmaitoon, se ei todellakaan vähennä sademetsien tuhoamista. Kaura- tai riisimaitoon en sitten osaakaan verrata. Riisi ainakin aiheuttaa melkoisia metaanipäästöjä, ja metaanihan on jopa 20-kertainen kasvihuonevaikutuksiltaan hiilidioksidiin verrattuna.

Anonyymi kirjoitti...

Alpron soijamaitopurkeissakin ihan lukee että niihin on käytetty geenimuuntelematonta soijaa ja Alpro ostaa soijansa eettisiltä tuottajilta, jotka eivät tuhoa sademetsää.

Noora kirjoitti...

Vitsi kun pysyisinkin ajan tasalla blogini vanhojen postausten osalta! Hyvä viestiketju ja paljon asiaa. En väitä, että kauramaito olisi identtinen asia lehmänmaidon ravintoainekoostumuksen kanssa, mutta Kalsiumia ja D-vitamiinia on käyttämässsäni Oatlysaa yhtä paljon kuin tavallisessa maidossakin ja kauramaito toimii mun keittiössä lehmänmaidonkorvikkeena mainiosti.

Lisäksi kauratuotteet on ekologisempia kuin "lehmätuotteet" vaikka ne olisikin prosessoitu, kiinnostuneet voivat googlata MIPS-projektin, josta selviää edellämainittujen ekojalanjälki.

... ja kaurapuuron keitän aina kattilassa :)

Pihlajatar kirjoitti...

Vanha keskustelu, mutta pakko sekaantua sen verran, että Anonyymilla on väärää tietoa.

Go Green ON ruotsalainen tuote, mikä ilmenee ihan selkeästi heidän nettisivuiltaan.

Keiju-kauramaito taas on Raision tuote ja sen raaka-aine on 100% kotimaista kauraa kuten Raision lukuisissa muissakin kauravalmisteissa.

Pakko mainostaa tässä yhteydessä vielä, että Raisiolta löytyy kaurahelmiä, joilla voi tosi kätevästi korvata riisin kokonaan. Miksi puputtaa aasiasta laivattua riisiä kun kotimaisesta kaurasta saadaan aikaan aivan vastaava ja ravintoarvoiltaan jopa parempi valmiste?

Pihlajatar kirjoitti...

Ja semmoinenkin virhe tässä viestiketjussa ilmenee, että Suomessahan kaikki lehmät pääsevät säännöllisesti ulos "laitumelle". Se kun on lakisääteistä.

Susanna kirjoitti...

Kokonaiset ohrasuurimot on todella hyviä riisin tilalta! Ja soijakastike passaa niiden kanssa erittäin hyvin.

Eija Motley kirjoitti...

Soijamaito ei "leikkaa kiinni" kahvissa kun sen kaataa kuppiin ennen maitoa. Omituista, mutta toimii!

Suositut tekstit