6.11.2008

Valkosipuli on superfood

Isoisäni aloitti jokaisen päivänsä jumpalla, puurolla ja valkosipulilla/inkiväärillä. Jokatoisena aamuna hän nautti lusikallisen valkosipulia ja jokatoinen aamu puuroa koristi lusikallinen inkivääriä. Maailman meriä seilannut ja Tornin kokkina työskennellyt isoisäni tiesi näiden luonnon ihmeaineiden merkityksen terveydelle ja veikkaan äitini flunssantapponiksinkin olevan isoisän käsialaa.Flunssantappaja koostuu yksinkertaisesti lusikallisesta luomuhunajaa, joka pimpataan murskatulla valkosipulilla. Tietenkin voi kysyä miksi olen yhä flunssassa, vaikka olen syönyt valkosipulini 1,5 viikon ajan kuuliaisesti. Isoisä varmaan vastaisi, että syynä on etten ole syönyt valkosipulia säännöllisesti ennen sairastumistani flunssaan. Taidan ottaa sen nyt tavaksi.

Hunaja-valkosipuli-systeemi ei ehkä maistu herkulle, mutta onneksi kärsimys on nopeasti ohi. Monet ystäväni suosittelevat käyttämään valkosipulia flunssan aikana myös ulkoisesti, jota en itseasiassa ole itse koskaan kokeillut. Tänään on ehkä pakko, että pääsen tästä lenssusta eroon. Olen saanut vinkkejä, että valkosipulia tulisi laittaa sukkiin, nenään ja jopa korviin. Kuulostaa aika villiltä, mutta totuusperää nikseillä taitaa olla, sillä luonnon antibioottina tunnetun valkosipulin terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa kauan. Valkospiluista on olemassa yli 500 tieteellistä julkaisua! Valkosipulin terveysvaikutuksia tutkittiin paljon etenkin 90-luvulla. Valkosipulian syöminen kannattaa otta tavaksi koska se:
  • vähentää veren hyytymistä
  • alentaa kolesterolia ja verenpainetta (kun kyseessä on korkea verenpaine)
  • edistää ruoansulatusta
  • luonnon antibiootti: estää ja hillitsee bakteerien, hiivojen, sienten ja virusten kasvua
  • estää vilustumista
Mainittakoon vielä, että valkosipulia on käytetty esimerkiksi lasten korvatulehdusehkäisijänä. S:llä on tästä omakohtaisia kokemuksia. Minä puolestaan omaan kokemuksia korvatulehduksista: olen sairastanut niitä suunnilleen 40. Se ei ollut herkkua se.

Onko itselläsi tiedossa hyvä valkosipuliniksi flunssaa vastaan? En jaksa enää sairastaa - kaikki keinot ovat tervetulleita!

28 kommenttia:

Salla kirjoitti...

Mulle tuli kans ekana mieleen se valkosipulia sukkiin-niksi. Mulle äiti teki niin, kun olin pienenä kuumeessa. Muistan vain, että valkosipuli alkoi maistua suussa aina hetken päästä... Hullua.

Näin vanhemmalla iällä en ole valkosipulia enää sukkiini tunkenut, mutta inkivääricoctaileja teen aina, kun olen flunssassa. Mukilliseen vihreää teetä laitan lusikallisen hunajaa ja 3-4 peukalonpään kokoista palaa tuoretta inkivääriä. Inkiväärit on helpointa saada pieniksi valkosipulin puristimella. Juoma sekoitetaan hyvin ja "nautitaan". Maku on todella väkevä, mutta cocktail on tehokas. Suosittelen!

Salla

Hanna kirjoitti...

Minä olen käyttänyt ihan tavallista sipulia (lohkottuna) sukissani, jos nenä on tukossa. Helpottaa nuhaisen nukkujan hengitystä. Sukiksi kannattaa valita jotkut paripuolet tai muuten ei kovin mieleiset, sillä niihin saattaa jäädä pysyvä aromi sipuleista.

Saturnina kirjoitti...

Joku vuosi sitten sairastin pitkästä aikaa pahan flunssan sivuvaikutuksena korvatulehduksen, ja siihen oli paras apu lohkaistu valkosipulin kynsi suoraan korvaan tökättynä. Hassun näköistä, mutta helpotti oloa. Tuo flunssa kesti kolme viikkoa, mutta sen jälkeen nuhat ovat luonnonlääkkeillä menneet aika lupsakasti ohi.

Joskus kokeilin laittaa valkosipulin kynttä myös nenään, mutta se on huomattavasti hankalampaa kuin korvan tapauksessa. Polttelee, ja kun koko ajan pitää kuitenkin olla niistämässä, niin se käy aika epäkäteväksi. Ja hengittäminenkin hankaloituu entisestään.

Yleensä lääkkeenä käytettynä pilkon valkosipulin pieneksi ja kulautan veden kanssa alas, tai laitan sitä ruokaan, jossa se hiukan lämmitettynä ei ole enää niin pistävää, mutta varmaankin kuitenkin vielä toimivaa.

Junika kirjoitti...

Kun se flunssa on jo päälle iskenyt, niin silloin pitää hidastaa tahtia ja odottaa, että paranee... ja jos on kovin räkäinen, ei kannata ihan hirveästi, siis liikaa, käyttää kuumentavia aineita (valkosipulia, inkivääriä, chiliä), koska se saattaa sitkistää limaa.

Mutta siinä olet oikeassa, että flunssaa voi ehkäistä kuten viisas isoisäsi on tehnyt. Muistatko, kun olit tuossa taannoin "kuurilla" ja vihjasin, että toivottavasti et seuraavaksi sairastu flunssaan? Kun ilmat alkavat viilenemään, pitäisi meidän täällä pohjolassakin ymmärtää siirtyä kehoa lämmittävään ruokavalioon. Salaatit eivät ole parasta ravintoa, koska se pitää elimistöä kosteana ja viileänä ja siinä tilassa se ei jaksa vastustaa pöpöjä.

Kannattaa tutustua kiinalaisen lääketieteen mukaisiin ruokavalio-ajatuksiin ja ennenkaikkea ruoansulatukseen liittyvät asiat ovat ainakin minulle olleet hyvin valaisevia!

Paranemisia!

seeds kirjoitti...

Valkusipuli auttaa kyllä ulkoisestikin, mutta älä vaan laita niitä plajaltaa ihoa, saati nenän limakalvija vaste, vaan kääräise kuorittu kynsi vaikka pieneen harsonpalaseen. Iho saattaa mennä todellä kipeasti rikki, jos on vaikka se valkosipulin kynsi sinällään korvassa.

Teen itse samanlaista flunssamömmöä kuin sinä, mutta laitan sitruunamehua jatkeeksi, niin tulee juoksevamapaa, ja menee nopeammin alas:) Lisäksi juon aina voimakkaan inkivääristä (kofeiinitonta) teetä. Inkiväärin voi laittaa kuivattua ja jauhettuakin, olen sen huomannut auttavan oikein hyvin. Tuntuu auttavan ainakin kurkun limaisuuteen ja karheuteen ja jotenkin yleisesti helpottavan oloa, tavalla, jota en huomaa muuten vaan kuuma juodessani.

(oma mixini on siis kuumaan veteen hunajaa, inkivääriä ja sirtuunamehua sekä ecxhinaforssia, jos sitä sattuu löytymään.)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Tämä menee nyt täysin ko. postauksen aiheen ohi, mutta..olisiko mahdollista saada Kemppariin juttua kestositeistä ja muusta aiheeseen liittyvästä? Kunkkuun tekemäsi juttu siteistä oli hyvä! :)

t. yliherkkä muoviläpysköille

Maria kirjoitti...

Hermoratahierojani on neuvonut pilkkomaan kynnen valkosipulia vesilasiin likoamaan yön yli.
Aamulla juodaan vesi valkosipulihippuineen.
Miksi juuri näin, en muista. Ainakin se liittyi siihen, että valkosipuli näin nautittuna sulaa paremmin vatsassa eikä haise hengityksessä ihan niin tymäkältä.

Amagi kirjoitti...

Heips.

Mulla olisi kommentti liittyen blogin nimeen ja valkosipuliin. Puhuit nimittäin luomuhunajasta, muttet (vahingossa tms) _luomu_valkosipulista. Valkosipulia nauttimalla voit nimittäin monipuolistaa omaa kemikaalicocktailiasi varsin mainiosti!

Puhun tietysti myrkyistä mitä valkosipuleihin laitetaan. Lyhyesti ja ytimekkäästi: suurin osa maailman valkosipulista tuotetaan Kiinassa. Kiinalaiset ovat hoksanneet, että ihmiset tykkäävät näteistä valkosipuleista. Siis valkoisista ja sellaisista jotka eivät kasva (valkosipulihan on siemen, joka alkaa itää "vanhetessaan"). Siispä he normi lannotteiden ja hyönteismyrkkyjen lisäksi ruiskuttavat valkosipuleihin valkaisuainetta, ja myrkkyä joka "tappaa" valkosipulin, eli estää itämisen.

(lähde: http://www.naturalnews.com/022801.html )

Siinä siis mukava cocktail-lisä kullekin terveysintoiselle valkosipulin nauttijalle.

Oma vinkki flunssaan: hillitse syömistä. Syö vain jos nälkä kurnii (säästä entsyymit metabolismiin/immuunipuolustukseen ruoan pilkkomisen sijaan) ja silloinkin raakaa, kypsymätöntä ruokaa.

elina kirjoitti...

Yleensä en jaksa kommentoida kirjoitusvirheistäsi, mutta "valkospilui" on niin riemukas, että nyt on jo pakko :D
Tai ehkä olen vähän turhan väsynyt, heh.

Minä syön valkosipulia melkein joka päivä. Viime aikoina vakio on ollut pari siivua paahtoleipää, jonka päälle levitän tomaattimurskaa, pippuria, yrttiseosta ja valkosipuliviipaleita.
Aiemmin, kun uunissa oli grilliosio, tein valkosipulilämppäreitä. Muuten sama resepti, mutta juustoraastetta vielä päälle ja uuniin. Herkkua :)

Saturnina kirjoitti...

amagi: Luomuvalkosipuli tuntuu muuten oikeasti olevan tehokkaampaakin kuin tavallinen.

seeds: Korvaan laitoin sen valkosipulin ihan paljaaltaan, pointtina oli löytää juuri oikean kokoinen kynsi, ja leikata se sopivasti, niin että leikkuupinta ei ollut edes kosketuksissa ihon kanssa. Harsokangaskin voi raastaa ihon rikki, kun sitä tarpeeksi joutuu vänksläämään.

seeds kirjoitti...

Hmm, oliko se korvavalkosipulinkynsi siis kuorittu, vaiko vaan leikkatu kahtia? Itselläni nimittäin tuollainen kuorittu kirpaisi.

Anni kirjoitti...

Lapsena äiti aina teippasi haavateipillä meidän lsten korvien päälle sideharsokääreitä, joiden sisällä oli valkosipulia. Siis hoitona korvatulehdukseen. Muistan että pikkuveljen iho tosiaan meni kerran rikki, kun valkosipulia oli päässyt karkaamaan kääreestä, joten en itsekään suosittelisi sitä suoraan iholla laitettavaksi, enkä varsinkaan limakalvoille.

Isoisäni muuten kutsui valkosipulia ryssänantibiotiksi. Kuulemma sota-aikana venäläiset sotilaat käyttivät valkosipula haavojen hoitoon. Kuulosta aika rajulta touhulta, mutta oli ilmeisesti varsin toimiva keino.

Anonyymi kirjoitti...

Valkosipulilla lähtee sääsken syömät kanssa! Ensi kesää odotellessa..

Poplar kirjoitti...

Meillä tehdään flunssaisen olon alkaessa omasta juuresta (hiivatonta!!!) leivotulle ruisleivälle tomaatti-basilika-valkosipulileipiä, joita juodaan kuuman teen kanssa. Valkosipulit ihan vaan ohuiksi siivuiksi ja leivän päälle! Teehen tietty hunajaa auttamaan paranemista :)

Toimii hyvin ja monia flunssia on näin ehkäisty. Haittapuolena on tietty se, että seuraavana päivänä voi valkosipuli vielä tuoksahtaa muiden ihmisten harmiksi...

Trump kirjoitti...

Hienoja vinkkejä ihmisillä. Sipulia sukkiin, villiä! :) Pitää yrittää muistaa nämä, kun rupee basillia pukkaan.

Koska Kemppari julkaistaan kirjana? Tässähän on matskua vaikka mihin.

Anonyymi kirjoitti...

Lasten ollessa pieniä ja flunssassa, murskasin valkosipulinkynnen pieneen kangaspussiin tyynyn lähelle ja sen höyryt auttoivat tukkoiseen oloon

Luomumurskaa kirjoitti...

Luomuna hyvä, muuten aiheuttaa ilmavaivoja. Mut jos tulee sairaampi olo, voi olla allerginen sille tai jos joku lähellä voi pahoin, hän voi olla allerginen. Onko allerginen valkosipulille, vai jollekin jäämälle, mitä niissä on aina jonkin verran? - - sallitun rajan määrittää aina joku ihminen. Tai miksi se ei voisi olla joku robotti tai taulukkolaskentakin? Siinä laskussa ei näy ainakaan ihmisten oireet, kuten sairastaminen:-(

Varoaikoja kirjoitti...

Sekoita valkosipulimurska hapankaaliin, siihen valmiiseen luomuversioon, joista mun mielestä se valkosipuliversio on muutenkin parasta. Tuoretta kaalta en uskalla syödä enää, mutta kai ne bt- bakteerimyrkkyjäämätkin on hapankaalessa jo hävinneet, kun aikaa kuluu sopivasti? En tiedä, mutta hapankaali on oikein hyvä kurkkusalaattien korvike.

Kaupan kurkkusalaateista mulle tulee aina näppyjä - en tiedä mikä niissä, mutta aika pian opittiin korvaamaan ne Rasilaisen valmiilla hapankaalisalaateilla.

Bt- valmisteet ovat Eviran mukaan luomusallittuja torjunta-aineita, selvisi vasta, kun sairastuin tuoreesta kaalista... Ikinä ei siis voi tietää, mistä mikäkin johtuu:-(

Anonyymi kirjoitti...

Heps!
Niin asiaa!!amagi! Jos ei kotimaisia valkosipuleita löydy ,niin äärimmäisessä hädässä tulee ostettua luomuespanjalaisia,mutta never kiinalaisia!!Huh! Ja eikös tuore inkiväärikin taida olla suurimmaksi osaksi kiinalaista tuontia!? (taitaa olla suuremmat haitat kuin hyödyt?)

Hilu

tukena toimii kirjoitti...

Onko sulla Lachesista kaapissa? Niitä nappeja voi ottaa lieviin tulehduksiin, esim 3 nappulaa 3 kertaa vuorokaudessa. Kysy tarkemmin myyjältä, jos haluat tietää. PMS-oireisiin ym räyhäoireisiin Sepia ja pahoinvointiin Nux Womica jne...

Jari kirjoitti...

Jos hunajan ja valkosipulin sekoitus on pahaa, niin tässäpä herkullinen vaihtoehto:

- katkarapuja
- smetanaa, ranskankermaa tai majoneesia
- raakaa valkosipulia murskattuna

Saturnina kirjoitti...

seeds: Kuorittuna muttei rikottuna, vain pää halkaistu pois. En tiedä onko mulla jotenkin paksu nahka, mutta varovasti kuorittu valkosipuli ei polttele, vasta jos sen varsinaisen kynnen nahkan rikkoo, niin sitten. Kuitenkin rikoin sen siitä päästä, että pääsisi vaikuttavat aineet paremmin leijailemaan =D

Allison kirjoitti...

Mä käytän valkosipulia korviin näin:
pieni pala pumpulia, siihen tilkka ruokaöljyä ja valkosipulimurskaa. Mömmöt kääritään pumpulin sisään ja tuppo laitetaan korvaan. Ei raavi, ei polta, ja pysyy paikallaan.

Ilari kirjoitti...

Ehkäpä kaikkein tehokkain keino nauttia valkosipulin parantavista voimista ulkoisesti on haude.Murskaa valkosipulin kynsiä kosteaan sukkaan(/muuhun vastaavaan),asettele se kaulan ympärille ja viimeistele teippi kiinnityksellä.Näin kaulan huokosista pääsee aineet imeytymään parhaiten kohdistetuille alueille ja tietenkin imusolmukkeiden kautta muualle kehoon.Haude on tosin kannattaa pistää yön ajaksi hajun vuoksi.

Noora kirjoitti...

IHAN SUPERHYVIÄ VALKOSIPULIVINKKEJÄ KAIKILLA! Trump kyseli, koska Kempparista tehdään kirja, tämän postauksen palautteiden/kommenttien jälkeen alan vakavasti harkita. Mahtavaa tyypit!

Anonyymi kirjoitti...

Valkosipuli on muuten kaikin puolin loistavaa, mutta aina kun sitä syö, niin saa kuulla valituksia hajusta.:D Sitä saisi kai kolme minuuttia kypsentää ennen kuin teho lähtee. Jos se sitten auttaisi hajuongelmaan...
Ja loistava lääke yskään on hunaja, joka tutkitusti auttaa yskään paremmin kuin mikään yskänlääke. Myös timjamista pitäisi olla apua.

Anonyymi kirjoitti...

tosta yskä asiasta lääkäripäivillä 2007 oli keskustelua asiasta ja uusia yskänlääkkeitä ei enää ole tullut markkinoille.

vesi on parhaita limaa irroittavia aineita eli jos on limainen yskä --> juo paljon vettä.

nämä dextromorfaani, kodeiini yskänlääkkeet ajaa sitten taas toisen funktion ne hillitsevät yskärefleksiä, todellisuudessa pitkittävät yskää, toki helpottavat oloa.

http://www.proviisoriyhdistys.net/lehdet_pdf/Proviisori%201-2008.pdf
sivu 30..32/44


dr.doktor

Anonyymi kirjoitti...

Itse flunssan iskiessä kulautan nukkumaan mennessä valkosipulimaidon: kaksi murskattua valkosipulin kynttä lasiin maitoa. Auttaa nenän tukkoisuuteen ja onpa tautikin pari kertaa lähtenyt yhdessä yössä.

Suositut tekstit