29.9.2008

Murkuista eroon Fun Lightilla

Jep. Otsikko on tosi. Jos satut kärsimään muurahaisista kotinurkissa, on siihen helppo ratkaisu, joka ei vaadi kuin käynnin jääkaapilla, jos siis jäkiksessäsi sattuu olemaan Fun Light-mehua. Ruotsalainen NyTeknik-lehti kertoo, että mehu tappaa muurahaiset yhtä tehokkaasti kuin hyönteismyrkky.


Miten on mahdollista, että murkut kuolevat joutuessaan kosketuksiin mehun, elintarvikkeen kanssa? Mikä murkut tappaa? Aspartaami. Mehun rakenteen hajoaminen yliaktivoi muurhaisten hermosolut ja ne kuolevat. Suomennokseni saattaa kuulostaa kököltä, näin lause kuuluu ruotsiksi: "När det bryts ner bildas signalsubstanser som överaktiverar nervcellerna så att de dör".

Avataanpa mehun rakennetta. Fun Light mustaherukan tuotetiedot ovat tällaiset: Vesi, happamuudensäätöaineet (E296, E331), makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), aromi, väri (E163), säilöntäaine (E202).

Aika luonnollista kamaa, heh. Sanomattakin on selvää, että janojuomaksi kannattaa kulauttaa jotain muuuta. Kun haluaa makeutta, kannattaa syödä ennemmin aitoa sokeria tai tietenkin mieluiten raakaruokosokeria tai intiaanisokeria kuin aspartaamia.

... Ja kiitos tosiaan Kempparin lukijalle, joka vinkkasi NyTeknikin artikkelista! Olette ihanan aktiivisia ja ilahdun tosi paljon kun vinkkaatte ajankohtaisista jutuista :)

23 kommenttia:

Riisa kirjoitti...

Minun mielestäni tuo ko. mehumerkki on ollut aina aivan hirveää tavaraa. Niin pahaa, että jopa lapsenakin sitä inhosin, vaikka silloin yleensä tuntuu melkein mikä tahansa mehu menevän alas. :P

Koin järkytyksen tänään myös syödessäni purkkaa. Lueskelin siinä tuoteselostetta, ja sen sijaan, että pelkkä xylitol makeutusaineena riittäisi, huomasin purkkapussini sisältävän aspartaamia. Ilmankos ne maistuvatkin niin keinotekoisille...

Anonyymi kirjoitti...

Ei sinänsä liity ihan kemikaaleihin, mutta sattuipa silmiini uutinen Saksassa vuotavista ydinjätteistä... Kivaa... Paikalliset pelkäävät nyt juomavetensä saastumista:(

Onkos noista makeutusaineista jo postausta?

Ja mites sen teflonin laita? Lähettelin jotain linkkejä Nooralle teflonin vaarallisuudesta, minkä toivottavasti kaikki lemmikkilintujen omistajat jo tietävätkin.

Milla kirjoitti...

Huh ja huh. Tai siis sanomattakin on selvää että jos etiketissä ei ole yhtäkään luonnon omaa ainetta niin ei sitä pidä sisäänsä laittaa, mutaa että sillä voi sitten tapppa öttiäisiä, on kyllä jo aika paksua...yök.

seeds kirjoitti...

Heh:) Ompahan ensimmäinen ja ainoa tietämäni hyvä käyttötarkotus aspartaamille. Taidanpa ensi keväänä kokeilla funlightia kun murkut taas valtaavat keittiön.

saria kirjoitti...

Ajankohtainen postaus, meilla kun pienet punertavat murkut ovat valtaamassa koko kamppaa!
Tuohon kay varmaan mika tahansa aspartaamilitku kun en FunLightia taalla Kanadassa ole nahnyt... Testaan siis ensin muita nautintoaineita ennenkuin hankin kunnon muurahaismyrkyt, noista syotavaksi tarkoitetuista "myrkyista" kun on varmaan ahneille kissoille vahemman vaaraa.

Elina kirjoitti...

Tappaiskohan aspartaamilitku hämähäkitkin? Australiassa on kesä tulossa, ja kaikki paikalliset hämpyläiset ei oo niin kamalan kivoja vieraita.

Suihkepulloon vaan ja suhauttelemaan!

Saturnina kirjoitti...

Niinpä. Ehkäpä tässä käykin niin, että kun ei tutkimustuloksia uskota, tai niitä vesitetään, niin sitten ihmiset tekevätkin omat tutkimuksensa =) On aika mielenkiintoista väittää, että aspartaami on muurahaisille hermomyrkky, muttei tee mitään ihmisille.

Blaylock, jonka mainitsin aiemmin, on juuri toitottanut sitä, että aspartaami ja glutamaatti molemmat ovat hermomyrkkyjä, nimenomaan niin, että ne yliaktivoivat hermosoluja, ja pääsevät tekemään sitä myös aivoissa.

piparminttu kirjoitti...

Ennen tässä taloudessa juotiin Funlightia, mutta joku makeusyliannostus tuli varmaan täyteen, kun yhtäkkiä enempi on alkaneet maistua kaikki "kaupan kotimehut". Ja tämähän antaa lisää syytä olla enää palaamatta menneeseen!

Noora kirjoitti...

Riisa:Jep, purkat kandee tsekata tarkkaan! Aspartaamia on monissa. Yleensä lapsille tarkoitetuissa ei ole, siksi syönkin itse jotain Jenkki Kids-purkkaa...

Anonyymi:Joo se on kauhea juttu! Makeutusaineista en muista onko..Laita tuonne vasemman yläreunan hakukoneeseen aspartaami, niin pitäis löytyä aspartaami-asiaa ainakin.Teflonista en ole kirjoittanut, pitäisi ehdottomasti.. Siitäkin!

Milla:Joo ihan kamalaa shittiä.

Seeds:Joo tosiaan!

Saria:Joo ja jos on mitään riskiä että lapset popsivat muurahaismyrkkyä niin onhan se Funlight ehkä vaarattomampi...toivottavasti!

Elina:Joo koklaa suohkutettua aspartaamia, hehee!

Saturnina:Joo tällaine oma testaaminen voi olla joskus ihan hedelmällistä.

Piparminttu:Jep, Funlight is not so fun...

Idhren kirjoitti...

Aspartaamista olen kuullut paljon pahaa minäkin, mutta ei asia taida kiistaton olla. Eihän se merivesikään millekään elukalle hyvä janonsammutusaine ole, päinvastoin, voi pistää koko elektrolyyttitasapainoinen vikuralleen, vaikka onkin kovin luonnollinen aine. Luonnollisuus ja luonnottomuus eivät sinänsä liity, vaan se, mitä ne aineet saavat aikaan. Aina luonnollinen ei ole hyväksi ja aina luonnoton ei ole pahaksi. Ydinkysymys on siinä mitä aspartaami oikeastaan tekee. Muurahaiset ovat mielekiintoinen tutkimuskohde, mutta kuinka rinnastettavissa ne toisaalta ovat ihmisen elimistön toimintaan? Kiinnostuksella seurailen aspartaamijuttuja. Light-juomista en pidä yli-imelän maun takia.

Noora kirjoitti...

Idhren: Totta on, että sekä luonnossa, että ei-luonnossa on aineita, jotka ovat ihmisille tai eläimille hyväksi, tai pahaksi.

Aspartaami ei tapa ihmisiä kuten se tappaa muurahaisia - mitenkähän lemmikki reragoisi, jos joisi Funlightia..? - mutta se antaa kyllä viitteitä siitä, että me ihmiset pidämme harmittomana mehuna tavaraa, joka on aika stydiä kamaa. Totta kai ihmisen ja muurahaisen kokoero on jättimäinen, joten siksi me emme kuole juomaamme aspartaamimehuun. Kun muurahainen saa niskaansa aspartaamisuihkun, on se sama kuin me ihmiset sukeltaisimme Funlight-mereen. Ehkäpä siinä ihminenkin jo heittäisi veivin, ei voi tietää.

Merivesi ei tapa ketään, vaikkei se juomavettä olekaan. Jos murkku saa niskaansa merivettä, eläin juo sitä tai ihminen saa sitä suuhunsa, ei siihen kuolla. Meriveden suolainen maku kertoo juojalleen, että "älä juo minua" Funlight ja muut teolliset scheisset on käsitelty niin, että niiden aspartaami "kilahtaa" aivoissa ja saa meidät haluamaan sitä lisää, joka siis on täysin luonnoton fiilis, kun se saadaan aikaan keinotekoisella hermomyrkyllä. Aspartaami saa juojansa haluamaan jotain, jossa ei ole ainoatakaan luonnollista ainesosaa veden lisäksi. Se mikä itseäni huolettaa aspartaamissa on sama homma kuin natriumglutamaatissa:se vaikuttaa hermostoon tavalla, joka saa meidät luulemaan, että nautimme jotain miellyttävää ja hyvää, vaikka itseasiassa näin ei ole.

Mutta se, onko aspartaami pitkässä juoksussa syynä moniin sairauksiin, ylivilkkauteen yms. siitä kuulemme varmasti tulevaisuudessa. Toistaiseksi sitä saa kaupasta virkistystuotteena.Hmph.

annepa kirjoitti...

milla, etiketissä on luonnon omia aineita: vesi ja omenahappo (E296). Mutta ne muut aineet... Mielenkiintoista...

Saturnina kirjoitti...

Purkasta muuten, Pirkan laatikossa olevat purkat on makeutettu vain ksylitolilla. Makuina oli piparminttu, mentholi, hedelmä ja salmiakki. Pussissa myytävissä purkissa on sitten ihan muita aineita.

Anonyymi kirjoitti...

Pirkan mentolipurkassa kyllä on asesulfaamia. Muut purukumit ovat täysksylitolia.

Anonyymi kirjoitti...

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aspartaami

Kuukkeli on viisas.

Aleksi kirjoitti...

Aika rajun kuuloista toi aspartamiini havainto - jos nyt on vaan aspartamiini yksin laukaisijana?

Samaan kategoriaan voisi mennä tutkimus/koe, joka tehtiin En nyt muista missä, mutta voin kaivaa lähteen jos jotain kiinnostaa-yliopistossa useampi vuosikymmen sitten. Toinen ryhmä kissoja sai ruokansa (lihansa ja maitonsa) kypsentämättömänä eli raakana ja toinen ryhmä vuosien ajan aina kypsennettynä. Mitä tapahtui?

Kuumennettua ruokaa syövät kissat muuttuivat kolmessa sukupolvessa hedelmättömiksi ja oli niillä muutakin kaikenlaista. Raakaruoalla elävät kukoistivat ;)

Very interesting...

Aleksi kirjoitti...

Se very interesting kirja oli:

Toivo Rautavaara + muut: Suomen hyötykasvit ja luonnonmukainen viljely.

Mun käsissä ollut, edelleen erittäin ajankohtainen, painos oli vuodelta 1986.

http://abilita.fi/fredrika/webform4.aspx?bid=9510210307%20%20%20%20&kcode=&bcode=&acode=

Suosittelen tietoa hamuaville! Alussa vaikka ja mitä mielenkiintoista, loogista ja silmiä apposelleen avaavaa.

Saturnina kirjoitti...

Tuo kissatutkimus on varmaan Pottengerin:
http://www.ppnf.org/catalog/ppnf/Articles/PottsCats.htm
http://westonaprice.org/nutritiongreats/pottenger.html

Nuo Pottengerin ja Pricen tutkimukset ovat todellakin mielenkiintoisia, ja ovat muuttaneet ajatteluani ruoan suhteen.

Aleksi kirjoitti...

Saturnina: Kiitti! Se oli just toi kaveri ;)

Noora kirjoitti...

Saturnina:Kiinnostavaa, kiitti vinkistä!

Anonyymi:Niin se joskus on :)

Aleksi:Tosi kiinnostavaa, tosiaan...Ja hyvä että lisäsit lähteen.

Saturnina:Mun pitääkin tutustua noihin!

Tuomo kirjoitti...

Tästä tuli muuten mieleen, että miksi ihmeessä Suomessa "aromi" on sellainen ainesosa, jota ei tarvitse eritellä sen tarkemmin. Ei "aromi" tarkoita yhtään mitään. Haluan tietää, mistä se on tehty. Erityisesti tuotteen vegaanisuuden selvittämiseksi on hemmetin piinallista ruveta lähettelemään valmistajille sähköposteja ja kyselemään, että mitähän tämä "aromi" tällä kertaa oikeasti on ja onko se eläinperäistä...

Mauri J.O. kirjoitti...

HUOMATKAA: Syy-seuraussuhteet kiinnostavia: häiriökäyttäytyminen, ylivilkkaus tai alikuntoisuus, lihavuus ja mielenterveys- ongelmat (käyttävät runsaasti Light-tuotteita).
Parannusta voi radikaali-innovaation yhteistyömuodoilla saada yhteiskuntamme ja terveyden hyväksi. Luovuus on usein unohdettu voimavara, valitettavasti. Yhteistyötä haetaan. maurijo8

Ilkka kirjoitti...

Tämä on pelkkä urbaani legenda. Aspartaamijuoma ei murkkuja tapa.

Suositut tekstit