31.1.2008

Herkkumysli

Yksi lempiherkuistani on mysli, jonka tekeminen on niin helppoa, että surkeinkin kotikokki siihen kykenee. Opin ohjeen ystävältäni Mallalta, jonka mummi kuulemma valmisti aina herkkumyslinsä itse. Koska en koe vehnää tai sokeria mitenkään tärkeinä ravinnonlähteinä, ja molempia (+ turhaa rasvaa) on lähes kaikissa kaupan mysleissä, olen päätynyt tekemään myslini itse. Lisäksi kotimysli on täysin kemikaalivapaata, sen voi myös tehdä täysin luomuna, se on helposti varioitavissa ja se sopii keliaakikolle! Tarvitset yhteen pellilliseen mysliä seuraavat ainekset:

  • 10 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl murskattuja maapähkinöitä
  • 2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
  • 1 dl sesaminsiemeniä
  • 1 dl pellavansiemeniä tai -rouhetta
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl hunajaa
  • 1 pkt rusinoita
  • kuivattuja hedelmiä/marjoja maun mukaan
Aloita sekoittamalla kaurahiutaleet, siemenet ja pähkinät keskenään. Kuumenna oliiviöljy kattilassa hunajan kera, mutta ei kiehuvaksi asti! Heitä kaura+muut sekaan ja kääntele kunnolla niin, että seos on tasaisesti öljyhunajassa.

Levitä mysli pellille ja laita uunin keskiosaan 175 asteeseen noin vartiksi. Muista vahtia mysliä koko ajan ja välillä käännellä sitä lastalla, sillä se palaa helposti.














Mysli on valmista kun se on aavistuksen paahtunut (älä anna tummua liikaa). Sekoita mysliin rusinat sekä kaikki muut härpäkkeet mitä nyt sekaan haluat laittaa. Itse laitan yleensä kuivattua taatelia tai viikunaa ja pehmeitä, kuivattuja omenarenkaita, jotka leikkaan pieniksi paloiksi. Kaupasta saa myös kuivattuja (tosin sokeroituja) mustikoita ja puolukoita, ne sopivat mukaan mainiosti! Ja jos on oikein viitseliäs, voi marjat kuivata itse... Kaapissa sattui tällä kertaa olemaan lahjaksi saatuja kuivattuja karpaloita ja aprikoosia, joten heitin nekin mukaan. Ja bonuslisäni on quinoamuro, joka on hauskannäköinen yksityiskohta myslissä - vähän kuin paahdettu riisimuro, mutta ravintoaineiltaan täysin eri tasoa! Alla tiiviisti quinoainfoa:

"Quinoalla on korkea ravitsemuksellinen arvo. Viljoihin verrattuna se sisältää enemmän valkuaista, rasvaa, mineraaleja ja vitamiineja. Valkuaisen biologinen arvo vastaa maidon valkuaista sisältäen kaikki olennaiset aminohapot. Quinoa yhdistää viljan ja maitotuotteiden hyvät ominaisuudet sisältämättä gluteenia tai laktoosia. Siemenet ovat helposti sulavia ja vatsalle keveää ruokaa. Quinoan maku on pähkinäinen."

19 kommenttia:

Lotta kirjoitti...

Innostuin heti eilen kokeilemaan ja lopputulos oli valtavan hyvä. Muutin aineksia sen mukaan mitä kaapista löytyi, kaurahiutaleiden lisäksi laitoin ruishiutaleita ja erilaisia leseitä. Onko sinulla kokemusta kuinka kauan tämä mysli säilyy hyvänä?

Kiitos mielenkiintoisesta blogista.

Noora kirjoitti...

Kiva, että mysli onnistui :)
Uskoisin, että se säilyy hyvänä pitkään, kun kaikki ainekset kerran ovat kuivia ja kuivassa säilyviä. oman kokemukseni mukaan se kestää ainakin reilun kuukauden..

Petteri kirjoitti...

Myslihän on hyvää ja varsinkin jos sen voi itse sekoitella. Saksalaiset on tunnetusti kovaa kanssa syömään mysliä ja eikö ookkin ne keksiny hauskan nettipalvelun?

www.mymuesli.com

Palvelussa voi siis sekoitella itselleen sopivan myslin (luomua tietty) ja DHL kiikuttaa sen kotiovelle. Hieno juttu, vaikkei tuo mitään lähiruokaa olekaan :)

Noora kirjoitti...

Petteri: mahtava myslisaitti (tosin sillä ei-ihan-lähiruokamiinuksella)! Laitan sen mun linkkilistalle.

Petteri kirjoitti...

Harmi vaan ettei mymuesli toimita vielä ulkomaille (saksasta katsoen). Voisi olla mielenkiintoista kokeilla..

Mistä muuten tulee sana mysli, kuka sen keksi? Kuulostaa saksalaiselta, hah.

Noora kirjoitti...

Pahus. Luulin, että ne toimittaa myös ulkomaille. En näet ehtinyt tutustua tarkemmin sivustoon. Sitä nyt sitten odotellessa..

petteri kirjoitti...

Oli pakko selvittää kun jäi vaivaamaan:

"The term muesli is a diminutive of the Swiss German noun "Mues" (German: "Mus"), a cooking term for a semi-liquid made from raw or cooked fruit that lacks an exact English equivalent, but that is related to mush, paste, compote or the French purée."

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Kun tuohon mysliin laitetaan tuota oliiviöljyä niin eikö se maistu siinä liikaakin, kun desi on kuitenkin suhteellisen paljon (mielestäni)? Oletko korvannut sen jollakin muulla öljyllä?

Noora kirjoitti...

Anonyymi: Hmm, itse en maista oliiviöljyä vahvana, mysliä tulee kuitenkin niin paljon, että öljy jakautuu hyvin. Muistithan laittaa sekaan hunajaa? En siis ole käyttänyt muuta öljyä tarkoitukseen.

kettu kirjoitti...

Eiköhän siihen voi käyttää rypsiöljyäkin - kotimainen vaihtoehto ja miedompi maku, jos jotakuta häiritsee oliiviöljyn maku.

Noora kirjoitti...

Kettu:Varmasti voi käyttää rypsiöljyä ja kuten totesit, ekologisempaa ja terveellistä :)

Anonyymi kirjoitti...

Minkä kanssa syöt mysliä kun et maitotuotteita(ilmeisesti) käytä?

Noora kirjoitti...

Anonyymi:Kauramaito Oatlyn! Monet käyttää soijamaitoa vastaavassa tilanteessa, mutta itse en tykkää sen mausta.. Kauramaitoa saa myös GoGreen-merkiltä.

Anonyymi kirjoitti...

Jos joskus haluatte vaihtelua mysliin, kokeilkaa lisätä joukkoon pari t-lusikallista kuivattua inkivääriä. Itse käytän hunajan sijasta vaahterasiirappia.

jenna kirjoitti...

Hurjan hyvää! Ensimmäinen erä kärähti, oli uunissa arviolta minuutin liian kauan, mutta tappion nieltyäni tein toisen ja se oli kaiken aherruksen arvoista!

Anonyymi kirjoitti...

Täälläkin Nooran ohjetta vihdoin kokeiltu ja täytyy sanoa, että onpa hyvää :) Itse korvasin maapähkinät manteleilla ja lisäsin sekaan kuivattua omenarouhetta (tai mitä se nyt onkaan, löytyy Punnitse & Säästä -liikkeestä) ja goji-marjoja. Mysliä syön tavallisimmin maustamattoman, rasvattoman jugurtin kera.

Mei-Mei kirjoitti...

Sanotaan, että siemenet ja pähkinät olisi hyvä liottaa vedessä ennen syömistä. Päteekö sama myös tässä vai ajaako paahtaminen saman asian?

Erika kirjoitti...

Maatilatorilta pystyi ainakin tänä talvena ostamaan rypäalemehulla makeutettuja kuvattuja mustikoita ja puolukoita. Lisäksi suomalaisia ja luomua. Varsinkin puolukka erittäin hyvää. Testattu myslissä.

Jeli kirjoitti...

Uunissa paahtuu just eka erä, laitoin itse reilunkaupan kookosöljyllä, tuoksu ainakin lumoava toiv. myös maku ;).
Kiitos reseptistä, huomenna testaukseen tyttöjen brunchilla gojimarjat vielä sekään, niin avot!

Suositut tekstit